„A csapból is pocok folyik”- Agrárhír összefoglaló

Hamarosan vége az orosz hústilalomnak; új burgonyafajtát nemesítenek; pockok miatt lehet csak közepes a gabona terméshozama; több a mezőgazdasági beruházás; lépések az olcsó olasz borral szemben; jól működik az 5%-os sertésáfa; állattenyésztők igényelhetnek támogatást. Olvasson tovább a részletekért!

Megkezdődött az orosz állategészségügyi ellenőrök által feltárt helyszíni hiányosságok javítása az érintett húsüzemekben. Még februárban tették meg ellenőrzési körútjukat hazánkban, de mostanra kapták meg az érintett cégek a jegyzőkönyveket. Év elején a Litvániában kimutatott afrikai sertéspestis indította el a behozatali tilalmat Oroszországba. Most a tilalom feloldásáról folynak tárgyalások Párizsban, az Állategészségügyi Világszervezet éves közgyűlésén.

Nemrég írtunk az új és kevésbé ismert zöldségfajtákról, és máris láthatáron van egy újabb zöldség. 1,5 milliárd forintból nemesíthet a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézete és a Dr. Sárvári és Csendes Agrárgazdálkodó és Fejlesztő Kft egy új burgonyafajtát. Az új, úgynevezett multirezisztens fajta ellenálló lesz olyan mezőgazdasági területeken is, amelyet több mint 10 évig ér szélsőséges időjárás. A folyamat 2016-ban zárulhat.

Az új burgonya fajta sokkal ellenállóbb lesz a mostaniaknál Fotó:Sárosi Gyula
Az új burgonya fajta sokkal ellenállóbb lesz a mostaniaknál Fotó:Sárosi Gyula

Míg az ország déli részén hatalmas károkat okoznak az elszaporodott mezei pockok, és nagy méretekben pusztítják az őszi vetésű gabonát, az országban azért erős, közepes termés várható. Szakértők szerint a hazai piacra nem lesz hatással az ukrán behozatali kvóta. Ennek oka, hogy a gabonatermő földek a tenger mellett helyezkednek el főleg, így tengeri úton viszik majd a terményt. Túlkínálat a hagyományosan magyar exportpiacok között a mediterrán térségben alakulhat ki. Az árak terén nem várható jelentős emelkedés, de középtávon nőhet a gabonafélék és olajos magvak iránti kereslet.

Agrárgazdaság

3,5%-kal nőtt a GDP az idei I. negyedévben, az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a mezőgazdaság 5,8%-os csökkenést produkált. Ennek ellenére továbbra is a magyar gazdaság húzóágazata lehet. Jó példa erre, hogy a mezőgazdasági beruházások viszont 18,5%-kal haladták meg a tavalyi I. negyedévi értéket. Egy évvel korábban még 12,6%-os volt a hanyatlás, az előző, tavalyi IV. negyedévben is 3,5%-os volt a csökkenés. Ennek tükrében igazi fellendülés tapasztalható az agrárágazatban.

Több alkalommal fejezték ki a szőlő- és bortermelők aggodalmukat az olcsó olasz import kapcsán. A héten szakértői egyeztetések folytak a nyomott áru olasz import bor kapcsán. A problémával Ausztriában és Németországban is foglalkoznak. Itthon az export-import eltérésekből adódó statisztikai hézagok vizsgálata folyik. A megoldási javaslatok már megszülettek, a szakértők most a zöld utat megkapó javaslatra várnak. Ez legkésőbb a szüret kezdetére kell, hogy kiderüljön.

Jól működik az 5%-os sertés áfa Fotó: pixabay, mutinka
Jól működik az 5%-os sertés áfa Fotó: pixabay, mutinka

Talán észre sem venni, de már több mint 5 hónapja csökkent az élő- és félsertések áfája 27%-ról, 5%-ra. A legtöbb piaci szereplő pozitívan viszonyul az 5%-os sertésáfához a NAK kérdőíves felmérése alapján. Ennek alapján elmondható, hogy javulni látszik az együttműködési hajlandóság, és a fizetési határidő is, valamint jobban megéri hazai alapanyagot vásárolni. Utóbbit támasztja alá, hogy az év eleji alacsony kereslet fellendült, az import csökkent, a termelők forgalma megnőtt. Januárban 68,1%-kal, februárban 57,2%-kal, márciusban 59,4%-kal, áprilisban 82,97%-kal. A KSH adatai szerint a vágósertés ára 4,9%-kal nőtt az I. negyedévben.

Kifizetések, támogatások
Több milliárd forint került kifizetésre a szarvasmarha-, illetve juhtartóknak
Több milliárd forint került kifizetésre a szarvasmarha-, illetve juhtartóknak

3,2 milliárd Ft indult útnak a héten a szarvasmarha- és juhtenyésztőknek. Az összeg közel 1800 termelő között oszlik el. A 13 milliárdos keretből eddig 8 milliárdot kaptak kézhez a gazdálkodók. Több, mint 685 millió Ft kifizetése került jóváhagyásra az MVH által. A támogatás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott képzésekhez vehető igénybe. Cél a termelők és erdőgazdálkodók szakmai ismeretinek bővítése. A kifizetésekben 4827 kérelmező részesül.

Július 1-től 1 hónapon át lehet támogatást igényelni tenyésznyulak tenyésztése kapcsán az MVH-nál. A z idei keret 100 millió Ft, melyből állatonként 2000 Ft, tenyésztőnként pedig évente mintegy 1,5 millió Ft jut majd. Szintén július 31-ig lehet támogatást igényelni anyatehén tartás kapcsán. Az igénylési időszak június 1-jén kezdődött. A részletes gazdatájékoztató ezúttal is megtalálható az immáron új, elektronikus iratkezelési rendszerrel rendelkező MVH honlapján.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Állnak a munkálatok, de a kifizetések nem Nem szomjaznak többet a földek; ideiglenes a hústilalom; rizstámogatás és egyéb kifizetések; új agrárhitel jön; tovább csökkentek a termelői árak. A r...
Beavatkozik a WTO az orosz hústilalomba? A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntését kéri az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy jogszerűen tiltja-e Moszkva a sertéshús és élő álla...
180 milliárd Ft-os exportkiesés az orosz hústilalo... Szakértők szerint új piacok után kell nézniük a sertéshússal foglalkozóknak, ha tovább folytatódik az orosz húsembargó. Már, amennyiben nem kívánják n...
Hogyan fokozza a szántóföldi biostimulátor a hozam... A hozamnövelő készítmények biológiailag aktív hatóanyagokkal és hozzáadott mikroelemekkel ösztönzik a növényt. A szántóföldi biostimulátor segíti a tá...