Halálos gyógyszerrezisztens kórokozók alakulhatnak ki a gyümölcsök frissen tartására használt fungicidek miatt. Egy indiai-kanadai kutatás szerint ezeknek a fungicideknek a nyomására a gyümölcsök felszínén élő gombák gyógyszerrezisztens törzsei jönnek létre.
A Delhiben vizsgált almák 13 százalékának a felszínén találtak Candida auris gombát. A gyümölcsök egyikét sem frissen szedték, egy ideje tárolták őket.
A kutatók nem voltak biztosak benne, hogy valójában miért nem pusztult el rajtuk a gomba, de arra a következtetésre jutottak, hogy a fungicidek „szelektálják” a gyógyszerrezisztens gombatörzseket, és elősegítik a dominanciájukat – írja a Daily Mail nyomán a magyarmezogazdasag.hu.
Egy másik kutatásban 84 féle árusított gyümölcs felszínét vizsgálták Észak-Indiában.
Hatvankettő alma volt közülük, és azokból 42-t egy delhii piacon vásároltak, további húsz pedig gyümölcsöskertből származott. Vizsgálatuk során a Candida aurist öt Red Delicious és három Royal Gala almán mutatták ki, de a frissen szedett almákon nem volt nyoma.
A gyümölcsök tárolhatóságának meghosszabbítására alkalmazott fungicides kezelés a Candida auris kivételével minden más élesztőt elpusztított a gyümölcsök felszínén. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a fungicidek határozottan elősegítik az egyre ellenállóbb gombatörzsek terjedését.