A burok, amely táplálja a vetőmagot – és főként védi az aszálytól

Ahogy a klíma tovább melegszik, egyre több az aszályos területet. Ezeken egyre nehezebb a mezőgazdasági művelés. Amerikai kutatók most kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel megvédhetik a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől azok csírázási szakasza során.

A Massachusetts Institute of Technology kutatói ígéretes kétrétegű bevonatot fejlesztettek ki annak érdekében, hogy egyrészt megvédjék a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől, sőt, egyidejűleg extra tápanyagokat is biztosítsanak a növényeknek.

Az ötletet a chia és a bazsalikom természetes bevonataiból merítették, úgy tervezték, hogy megvédje a magokat a kiszáradástól
Az ötletet a chia és a bazsalikom természetes bevonataiból merítették, úgy tervezték, hogy megvédje a magokat a kiszáradástól (Fotó: Pixabay)

A folyamat, amelyet marokkói kutatókkal együttműködve folyamatosan tesztelnek, egyszerű és olcsó, és a száraz területeken széles körben alkalmazható. Az eredményekről a Nature Food folyóiratban számoltak be, a magyar nyelvű ismertetést a syngenta.hu adta közre.

Olyan bevonatot akartak készíteni, amely kifejezetten az aszály leküzdésére irányul – magyarázták a tanulmányban. Az új bevonatot, amelyhez az ötletet a chia és a bazsalikom természetes bevonataiból merítették, úgy tervezték, hogy megvédje a magokat a kiszáradástól.

A gélszerű bevonat szívósan tartja az esetleges nedvességet, és beborítja az egész magot. A második, belső rétege tartósított mikroorganizmusokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a fejlődést. A talaj és a víz hatására a mikrobák nitrogént kötnek a talajba, és a növekvő palántát tápláló tápanyagokkal látják el.

A közönséges babot használó kezdeti tesztek sokféleképpen ígéretes eredményeket mutattak, beleértve a gyökértömeget, a szármagasságot, a klorofilltartalmat és más mutatókat. Végső soron, ha a bevonatok további vizsgálatok során bizonyítják értéküket, elég egyszerűek ahhoz, hogy helyi szinten is alkalmazhatók legyenek, még a fejlődő világ távoli helyein is.

A bevonatokhoz szükséges anyagok könnyen elérhetőek, és gyakran használják őket az élelmiszeriparban is. Az anyagok biológiailag is teljesen lebomlanak, és egyes vegyületek valójában élelmiszer-hulladékból származhatnak, lehetővé téve a zárt rendszerek esetleges lehetőségét, amelyek folyamatosan újrahasznosítják saját hulladékukat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet – termesszen bazsalikomot otthon... Egyre kedveltebb fűszer a bazsalikom a háziasszonyok körében. A bazsalikomot szárított és zöld formában is meg lehet vásárolni a boltban, de minek fiz...
Kezdődhet a vetőmag vadászat! Áruházlánc vagy gazdabolt? Lassan mindenhol előkerülnek a vetőmagos zacskókkal teli polcok, ugyanis (bár még tart a tél), közeledik a palántanevelési ...
Több vetőmagtételt is megsemmisítettek az utóbbi h... Fokozott figyelmet kapnak idén a csemege- és a pattogatni való kukorica vetőmagok a piacon. Több mint 130 vizsgálatot követően már 7 tétel megsemmisít...
Nyerjen LG Arsenal őszi káposztarepce vetőmagot!... Az őszi vetés ideje lassan elérkezik, amely sok energiát igényel a gazdáktól, ráadásul jelentős pénzbefektetéssel is jár a vetőmagok beszerzése. A jó ...
Államilag kitüntetett vetőmagot nyerhet a Magro ny... Vetőmag vásárláskor a legfontosabb szempontok közé tartozik, hogy az adott fajta megfelelő termő-és alkalmazkodóképességgel, magas termésbiztonsággal,...
Tájékoztató árat adtak ki az őszi kalászos vetőmag... A Vetőmag Szövetség sajtóközleménye szerint 89.600 forintban állapították meg az őszi kalászos vetőmagok tonnánkénti árát. Az ár nem fix, csupán segít...