A beltéri termesztésű búzacsíra a megoldás a takarmányhiányra

Az olaszországi, észak-amerikai és japán gazdaságokban telepített HydroGreen számos farmer és tejtermelő számára nyújt megoldást. Számukra ez a beltérben termesztett takarmány nagyobb takarmánybiztonságot nyújt, amikor a földjeikről nem jut elegendő takarmány.

Az Egyesült Államok számos részén és a kanadai prérin súlyos aszályos év volt. Ez különösen nehézzé tette az olyan marhatenyésztők életét, akik takarmányozás szempontjából a füves peremterületekre támaszkodnak.

A betakarítás után a csíráztatott búza vagy árpa szőnyegként gördül le egy automatizált szalagról, majd felaprítják, és máris hozzáadható a tejelő vagy húsmarhák takarmányadagjához
A betakarítás után a csíráztatott búza vagy árpa szőnyegként gördül le egy automatizált szalagról, majd felaprítják, és máris hozzáadható a tejelő vagy húsmarhák takarmányadagjához (Fotó: Pixabay)

Néhány évvel ezelőtt, amikor egy Dhil Grohs nevű amerikai farmer Idaho egy olyan területén tevékenykedett, ahol kevés csapadék hullott, elkezdett egy hidroponikus beltéri takarmánytermelési rendszert kifejleszteni. Ezzel szarvasmarhái szükségleteinek egy részét kielégíthette. A HydroGreen nevet adta neki. Ebben a rendszerben a búza- vagy árpamag folyamatosan csírázik, és 6 naponta betakarítják.

Csíráztatott búza

A HydroGreent 2019-ben felvásárolta a CubicFarm, a 2015-ben alapított, beltéri üvegházi élelmiszernövény-termesztő rendszerek gyártója. A rendszer technológiailag fejlett, ugyanakkor a termesztés szempontjából nagyon egyszerű, automatizált vetéssel, öntözéssel és betakarítással. Műtrágyára nincs szükség.

A betakarítás után a csíráztatott búza vagy árpa szőnyegként gördül le egy automatizált szalagról, majd felaprítják, és máris hozzáadható a tejelő vagy húsmarhák takarmányadagjához.

A friss HydroGreen-takarmánnyal fedezhető takarmányadagok aránya tejelő állatok esetében legalább 15%, húsmarhák esetében pedig körülbelül 30%. A csírák azonban más haszonállat-kategóriák, például baromfi és kecske számára is alkalmasak.

Jó választás nehéz körülmények között

Különösen a független marhatenyésztők számára nyújt ma a HydroGreen jó lehetőséget a korlátozott számú, nehéz alternatívák között – magyarázza Dan Schmidt, a HydroGreen elnöke. A takarmányforrások korlátozottak Észak-Amerikában és azon kívül is, a hosszan tartó aszályok egyre gyakoribbá válása miatt.

Két rendszer

A HydroGreen DGS 66 egység 100-200 szarvasmarha, húsmarha vagy tejelő szarvasmarha tartására alkalmas. Jelenleg 7 HydroGreen rendszer van telepítve az Egyesült Államok nyugati részén (húsmarha), 4 Kanadában (húsmarha és tejelő), 2 az olaszországi Agropoliban (Massaria Cielentana nevű tejelő vízibivaly-állomány, kb. 100 km-re Nápolytól) és 1 Japánban (tejelő). Az Egyesült Államok középnyugati részén további 12 létesítmény kiépítése van folyamatban.

Egy HydroGreen egység ára 139 000 dollár (124 000 euró, mintegy 44 millió forint). Egy meglévő vagy újonnan épített, legalább 1 500 négyzetláb (46 négyzetméter) méretű épületben kell elhelyezni, és megfelelő vízvezetékkel és elektromos infrastruktúrával kell felszerelni.

Függőleges legelők

A közelmúltban a HydroGreen a nagyobb szarvasmarhaüzemek igényeinek kielégítésére létrehozta a Vertical Pastures rendszert, amelynek kísérleti alkalmazása hamarosan megkezdődik. Amint a neve is mutatja, ez egy függőleges termesztési rendszer, amely egy nagyobb modul, a GLS 808 csoportosításából áll. Egy-egy ilyen modul 265 000 dollár (226 794 euró) értékű, és körülbelül 170 tehén takarmányának egy részét biztosítja.

A Vertical Pastures kísérleti alkalmazása a wyomingi Burnett’s Land & Livestock vállalatnál készül. A betakarítás néhány tejelő szarvasmarhájuk takarmányadagjának egy részét fogja alkotni. A Burnett 1,5 millió dollárt fektetett be a CubicFarmsba, és az üzlet részeként 12 GLS 808-as egységet kap. A 12 modul ára 3,18 millió dollár (2,72 millió euró).

A CubicFarm kommunikációs vezetője, Andrea Magee elmondta, hogy a 12 modulnak otthont adó Burnettben található épület körülbelül 1 hektáros, és 24 modulra bővíthető. A most telepített 12 modul naponta akár 72 000 font (33 tonna) friss takarmányt (16 tonna szárazanyagot) biztosít Burnettnek. Az adagok részeként ez napi 2000 állat etetésére elegendő. A HydroGreen együttműködik a Burnett-tel a takarmány elemzésével és a tehenek egészségére gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatásokban.

ROI-tényezők

Ezeknél a rendszereknél a ROI (a megfelelően felszerelt épület költségeit nem számítva) a víz (ha van), az áram és a gabonavetőmag folyamatos működési költségeitől függ, de a takarmány, a szarvasmarhák etetése (munkaerő, üzemanyag) stb. költségeitől is, amelyek a rendszer használata előtt is fennálltak.

A HydroGreen nem rendelkezik becslésekkel a működési költségekről a világ bármelyik létesítményére vonatkozóan. A meglévő takarmányköltségek természetesen magukban foglalhatják a szállítási költségeket is. A wyomingi Burnett’s például Texasból szállított gyapotmagot a tejelő szarvasmarhák adagjának egy részéhez.

A megtérülést befolyásolhatja a magasabb nyereség is, például ha a minősített ökológiai gabonát csíráztatják, és az ebből származó marha- vagy tejtermékeket minősített ökológiai termékként felárral értékesítik. Schmidt szerint a marhahús esetében is lehet prémiumot elérni, mivel a HydroGreen csírák használata magasabb húsminőséget eredményezhet az íz és a márványozottság tekintetében. A gyorsabb befejezés is lehetséges.

A HydroGreen csíráknak nagyon magas az energiatartalmuk; helyettesíthetik az olyan energiatartalmú takarmányokat, mint a kukoricaszilázs, valamint a lucerna és a lucerna/fű takarmányok
A HydroGreen csíráknak nagyon magas az energiatartalmuk; helyettesíthetik az olyan energiatartalmú takarmányokat, mint a kukoricaszilázs, valamint a lucerna és a lucerna/fű takarmányok (Fotó: Pixabay)

Táplálkozási elemzés

Fernando Diaz, a Dellait vezérigazgatója és tejelő szarvasmarhák táplálkozási szakértője a HydroGreen megbízásából független elemzést készített. „A HydroGreen csíráknak nagyon magas az energiatartalmuk; helyettesíthetik az olyan energiatartalmú takarmányokat, mint a kukoricaszilázs, valamint a lucerna és a lucerna/fű takarmányok, amelyeknek magas a relatív takarmányértéke – mondja. – A HydroGreen csírák más, rostban gazdag melléktermékeket is helyettesíthetnek, mint például a gyapotmag, a kukoricaglutén-takarmány és a szójababhéj. Ezenkívül a HydroGreen tápokban nincs szükség olyan cukortartalmú melléktermékekre, mint a melasz és a tejsavó”.

A HydroGreen csírák fehérjetartalma hasonló a kiváló minőségű fű legelő fehérjetartalmához (15-20% szárazanyagalapon). A HydroGreen cukortartalma rendkívül magas (több mint 30% szárazanyag-tartalom) a füves legelőhöz képest (kevesebb mint 15% szárazanyag-tartalom). Hasonlóképpen, a teljes emészthető tápanyagkoncentráció legalább 10 százalékkal magasabb a HydroGreen csírákban (>75% szárazanyag).

„Összességében a HydroGreen beillesztése a tejelő tehenek takarmányába javítja az ízletességet, a teljes szárazanyagfelvételt és az általános termelési teljesítményt. A HydroGreen csírák másik előnye az alacsony káliumtartalom, így kiváló takarmány a közelítő (szülés előtti) tehenek számára.”

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Mennyit eszik egy tejelő marha? A kérdésre a válasz nem egyszerű. Egy tejelő szarvasmarha a laktáció ideje alatt a tejleadással párhuzamosan rengeteg szárazanyagot ad le szervezetébő...
Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...