A banánhéjtea és a legjobb gyors trágya, a szárított vagy porított banánhéj is gazdag káliumban

A banánhéj 42% káliumot és körülbelül 3% foszfort tartalmaz, olyan tápanyagokkal együtt, mint a kalcium, vas és magnézium. Ez hihetetlenül hatékonnyá teszi a növények jó növekedése érdekében. Az indonéziai Muhammadiyah Yogyakarta Egyetem jelentése szerint a banánhéj segíti a növényt a jobb növekedéshez, a magassághoz és a levelek számának növekedéséhez.

Ismerjen meg néhány gyors receptet, hogyan készítse el a banánhéjteát, és alkalmazza a növényein, hogy azok pillanatok alatt egészségesek, zöldek és színesek legyenek!

Használja egynyári növényeken, rózsákon, afrikai ibolyákon, békaliliomokon, antúriumokon, kliviákon, töviskoronákon, orchideákon, virágzó szukkulenseken és azáleákon a több virágzás érdekében
Használja egynyári növényeken, rózsákon, afrikai ibolyákon, békaliliomokon, antúriumokon, kliviákon, töviskoronákon, orchideákon, virágzó szukkulenseken és azáleákon a több virágzás érdekében (Fotó: Pixabay)

Gyors receptek a banánhéjtea elkészítéséhez

1. A zöldebb levelekért

Vegyünk 7-8 banánhéjat, és vágjuk ollóval apró darabokra. Ha ez megtörtént, forraljuk őket egy liter vízben 3-5 percig. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le az oldatot.

Alternatívaként a banánhéjat 3-4 hétig egy vízzel teli üvegben is tárolhatjuk.

Hígítson fel egy részt ebből az oldatból két rész vízzel, és öntözze vele szobanövényeit, például a broméliákat, fikuszfajokat, filodendronokat, hogy zöldebbek, színesebbek és virágosabbak legyenek. Lombpermetként is alkalmazhatja!

2. Virágzó növényekhez

Hagyjon a napon 7-8 banánhéjat 3-4 napig, amíg megszárad. Egy mixerben őrölje őket finom porrá. Keverje össze 6-8 evőkanál banánhéjport és egy teáskanál Epsom-sót egy gallon (3,7854 liter) vízben, és keverje jól össze.

Használja egynyári növényeken, rózsákon, afrikai ibolyákon, békaliliomokon, antúriumokon, kliviákon, töviskoronákon, orchideákon, virágzó szukkulenseken és azáleákon a több virágzás érdekében.

A szárított banánhéj trágyaként való felhasználásának legjobb módjai

A banánhéjnak számos olyan felhasználási módja van a kertben, amely segíthet növényeinek jobban növekedni. Használjuk ki magas káliumtartalmát a legjobb növények termesztéséhez!

Aligha tudják sokan, hogy a BANÁNHÉJ 42% káliumot tartalmaz. Hihetetlenül magas, szemben a trágya mindössze 0,5%-ával. Ezen kívül a banánhéj körülbelül 3% foszfort és néhány más alapvető növényi tápanyagot, mint a kalcium, vas és magnézium, gazdag mennyiségben tartalmaz. Ezért hasznos igazán a banánhéj a kertben!

Mely növényeknek használ a legjobban a banánhéjtea?

Az olyan zöldségek, mint a paradicsom, a paprika és a kukorica profitálnak a legtöbbet ebből a receptből. Használja az összes szobanövényénél; így több színt ad a pothos, a filodendron, a kígyónövény, a monstera, a páfrányok és az angol borostyán lombozatának, miközben dúsabbá teszi őket.

A legtöbb virág, például a rózsa, a kalanchoe, a begónia, a geránium, az azálea és az impatiens is hasznát veszi.

A szárított banánhéj trágyaként való felhasználásának legjobb módjai

1. A tűző napon vagy sütőben is szárítható a banánhéj

Az apróra vágott banánhéjakat száríthatja sütőben, vagy egy szűrő alatt a napon tartva segítheti őket banánchipsszé száradni. A szárított darabkákat szórja el a növények közepén, és öntözze be őket.

Alternatívaként a cserepes növényeinek talajába is eláshatja őket, vagy használhatja mulcsként.

2. Adja a talajkeverékhez ültetéskor

Mindössze annyit kell tennie, hogy a héjakat apró darabokra vágja, és a héjával lefelé fordítva kiteríti őket száradni pergamenpapírra vagy sütőlapra.

Tegye őket lassú, 170-200 fokra előmelegített sütőbe. Amint a héjak feketék, ropogósak és törékenyek lesznek, vegye ki és darálja le őket egy konyhai robotgépben, amíg porszerűvé nem válnak, és nem érik el a kávézacchoz hasonló textúrát.

Csomagoljon belőle valamennyit egy cipzáras zacskóba, és tárolja a fagyasztóban, hogy megőrizze frissességét. Néhányat tegyen félre azonnali felhasználásra, és keverje a talajba, hogy ösztönözze a hasznos talajmikrobák szaporodását, és megkönnyítse a tápanyagok lebontását és felszabadulását.

3. Folyékony trágyázószer szárított banánhéjból

Készítsen szerves trágyát két evőkanál szárított banánhéjból és egy-egy evőkanál tojáshéjból és Epsom-sóból.

Keverje össze ezeket a hozzávalókat egy turmixgépben, és a végeredményt öntse egy üvegbe. Adjon hozzá 2 liter vizet, és jól keverje össze. Öntse ezt a műtrágyát közvetlenül a termesztőközegre vagy a kerti talajra. Elősegíti a buja növekedést, és bokrosabbá teszi a növényeket.

4. Dehidratálja a banáncsíkokat, és használja körítésként

Helyezze a banáncsíkokat dehidratáló tálcákra, és magas hőmérsékleten szárítsa ki őket. Akkor vannak kész, ha ropogósak és barnák lesznek. A 145 Fahrenheit-fokos (kb. 63 Celsius fokos) hőmérséklet ajánlott. Ha nincs dehidratálója, használja a sütőjét alacsony fokozaton, és tartsa nyitva az ajtót.

Ha a héjak megszáradtak és kihűltek, dolgozza őket apró darabokra vagy porrá egy turmixgépben. Ezután a szárított port használja a növények körítéseként, de vigyázzon, hogy ne öntse közvetlenül a gyökerekre.

Alternatívaként egy teáskanálnyit az ültetőgödörbe is tehet belőle, de ügyeljen arra, hogy a növény elültetése előtt fedje le egy réteg földdel vagy mulccsal.

Ez a virágzó növényeknek, különösen a rózsáknak tesz jót, és segít a növénynek sokkal jobb ütemben növekedni. Emellett elősegíti a virágzást is.

Ha a héjak megszáradtak és kihűltek, dolgozza őket apró darabokra vagy porrá egy turmixgépben. Ezután a szárított port használja a növények körítéseként, de vigyázzon, hogy ne öntse közvetlenül a gyökerekre
Ha a héjak megszáradtak és kihűltek, dolgozza őket apró darabokra vagy porrá egy turmixgépben. Ezután a szárított port használja a növények körítéseként, de vigyázzon, hogy ne öntse közvetlenül a gyökerekre (Fotó: Pixabay)

5. A héj szárítása trágyának

Válasszon olyan helyet, ahol naponta legalább 5-6 órán át közvetlen napfény éri. Használjon üvegszálas paravánt fém helyett. Ennek a folyamatnak van néhány hátulütője – az első, hogy hosszadalmas, mivel körülbelül 3-5 napot vesz igénybe a héjak sikeres szárítása.

A héjak ilyen módon történő szárítása azonban kedvezőbbé teszi a növények számára, mind a növekedésük, mind a fejlődésük szempontjából.

6. Szerves trágya banánhéjból

Ez a trágyarecept nagyszerű a zöldségkerti növények számára, és buja növekedésre ösztönzi őket. Mivel a héj gazdag káliumforrás, elősegíti az erős gyökeresedést, a virágzást és a gyümölcsök fejlődését.

Szárítsa meg a banánhéjat úgy, hogy egy műanyag cipzáras zacskóban 2 napig a fagyasztóban tartja. Ezt követően tegye a csíkokat egy sütőbe, és szárítsa meg őket a legmagasabb hőmérsékleten.

Ha kész, tegye őket egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe, és készítsen belőlük finom port. Keverjen el 2-4 teáskanálnyit ebből a porból egy liter vízben, és 3-5 hetente egyszer használja a lombozatra és a termesztőközegre.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szervesanyagok lebontása és káliumpótlás egy lépés... A talajban élő mikroszervezetek nem egymástól elszigetelten fejtik ki tevékenységüket, hanem szoros kölcsönhatásban, bonyolult biokémiai rendszereken...