A 14 legjobb társfűszernövény: meghálálják, ha egymás mellé ültetjük őket

A társnövények termesztése hatékony módja annak, hogy egymás mellett termesztve fokozd a növények növekedését, egészségét és ízét. Az ízletes fűszernövények együttes ültetése abban is segíthet, hogy a fűszerkertje hihetetlenül illatos maradjon, és állandó fűszernövény-utánpótlást biztosítson otthonában. Így a legjobb növekedést és ízt, valamint a véget nem érő termést élvezheti a kertjében.

Az ánizs az egyik leghatásosabb gyógynövény a gyomorrontás és az orrfolyás gyógyítására.
Az ánizs az egyik leghatásosabb gyógynövény a gyomorrontás és az orrfolyás gyógyítására. (Fotó: Pixabay)

1. Ánizs

 Botanikai neve: Pimpinella anisum

Legjobb társfűszernövények: koriander, orosz zsálya

Az ánizs az egyik leghatásosabb gyógynövény a gyomorrontás és az orrfolyás gyógyítására. Nagyszerű íze van italokban és olasz ételekben.

Az ánizs elriasztja a levéltetveket, és ez biztonságban tartja vele együtt a koriandert és az orosz zsályát. Ha ezeket a fűszernövényeket együtt ültetjük, az jobb növekedést, jobb ízt és minimális kártevőproblémát eredményez.

2. Bazsalikom

Botanikai neve: Ocimum basilicum

Legjobb társfűszernövények: metélőhagyma, oregánó, kamilla és petrezselyem.

Ezek a gyógynövények segítenek az illóolaj-tartalom növelésében. Emellett fokozzák a bazsalikom ízét, és kártevőirtó hatásúvá teszik.

3. Kapor

Botanikai neve: Anethum graveolens

Legjobb társfűszernövények: kakukkfű, metélőhagyma, zsálya.

Ha ezeket a fűszernövényeket egymás mellé ültetjük, a legtöbb gyakori kártevőtől elriasztják. Emellett segítenek az íz fokozásában is.

4. Metélőhagyma

Botanikai neve: Allium schoenoprasum

Legjobb társfűszernövények: majoránna, petrezselyem, kapor és tárkony.

A metélőhagymát bármelyik fűszernövénnyel együtt termesztheted, mivel nemcsak segít még több ízt adni a vele együtt ültetett fűszernövényeknek, hanem túlságosan is gyönyörűvé teszi azokat!

5. Nemes babér

Botanikai neve: Laurus nobilis

Legjobb társfűszernövények: zsálya, kakukkfű, petrezselyem és rozmaring.

Ez a növény teljes napfényben és részleges árnyékban érzi magát a legjobban. Ha a Bayt melegebb éghajlaton a szabadban tervezi termeszteni, akkor délutánonként némi árnyékban is jól érzi magát.

6. Petrezselyem

Botanikai neve: Petroselinum crispum

Legjobb társfűszernövények: kapor, édeskömény, levendula, szeretetvirág, rozmaring, zsálya, kakukkfű, sóska, majoránna, bazsalikom, oregánó és metélőhagyma.

Ezt a csinos fűszernövényt gyakran ültetik sárgarépa, metélőhagyma, paradicsom és spárga mellé, és arról is ismert, hogy vonzza a hasznos bogarakat, például a katicabogarakat, a szitakötőket és az élősködő darazsakat.

7. Oregánó

Botanikai neve: Origanum vulgare

Legjobb társfűszernövények: metélőhagyma, zsálya, rozmaring, kakukkfű, sóska és bazsalikom.

Minden zöldségnek jó pajtása, különösen azoknak, amelyek leginkább kedvelik a nedvszívó rovarokat, például a lisztbogarakat és a levéltetveket.

8. Majoránna

Botanikai neve: Origanum majorana

Legjobb társfűszernövények: metélőhagyma, oregánó, rozmaring, kakukkfű, levendula, zsálya és bazsalikom.

Ez a gyönyörű fűszernövény sok más aromás fűszernövény, zöldség és gyümölcs, például a kivi jó társa. A majoránna kiválóan alkalmas bármilyen hús-, tojás-, hal-, sajt- vagy zöldségétel fűszerezésére.

9. Kakukkfű

Botanikai neve: Thymus vulgaris

Legjobb társfűszernövények: bazsalikom, metélőhagyma, édeskömény, citromverbéna, szerelemfű, majoránna, rozmaring, petrezselyem, sóska, zsálya, kapor, babér, levendula és oregánó.

A kakukkfű meleg éghajlaton és teljes napfényben fejlődik a legjobban. Különböző ételekben fogyasztható, és a fent említett fűszernövényekkel együtt termesztve folyamatos utánpótlást biztosít a legjobb ízű növényekből.

Az egyik legegyszerűbb fűszernövény, amelyet kipróbálhat és termeszthet. A rozmaringnak csak teljes napfényre, jó vízelvezetésű, laza, a levegő keringését lehetővé tevő talajkeverékre van szüksége
Az egyik legegyszerűbb fűszernövény, amelyet kipróbálhat és termeszthet. A rozmaringnak csak teljes napfényre, jó vízelvezetésű, laza, a levegő keringését lehetővé tevő talajkeverékre van szüksége (Fotó: Pixabay)

10. Rozmaring

Botanikai neve: Rosmarinus officinalis

Legjobb társfűszernövények: babér, metélőhagyma, levendula, majoránna, oregánó, sóska, kakukkfű, tárkony, édeskömény, bazsalikom, citromverbéna, petrezselyem és zsálya.

Az egyik legegyszerűbb fűszernövény, amelyet kipróbálhat és termeszthet. A rozmaringnak csak teljes napfényre, jó vízelvezetésű, laza, a levegő keringését lehetővé tevő talajkeverékre van szüksége.

11. Tárkony

 Botanikai neve: Artemisia dracunculus

Legjobb társfűszernövények: citromfű, petrezselyem, rozmaring, citromos kakukkfű, metélőhagyma és zsálya.

Ez a szívós, szárazságtűrő fűszernövény leginkább a hűvösebb-melegebb éghajlati viszonyokat kedveli. Ha ezeket a fűszernövényeket egymás mellett termesztjük, az jobb termést eredményez, mivel azonosak a termesztési igényeik, és a potenciális kártevőket is távol tartják.

12. Zsálya

Botanikai neve: Salvia officinalis

Legjobb társnövények: levendula, citromos kakukkfű, zsálya, tárkony, kakukkfű, sóska, rozmaring, oregánó, petrezselyem, citromfű és édeskömény.

A zsálya merész és földes ízéről ismert, ezért takarékosan kell használni. Kertjébe is ültetheti, hogy távol tartsa a répalegyeket és a káposztamolyokat.

13. Menta

Botanikai neve: Mentha spp.

Legjobb társfűszernövény: oregánó

Ezt a mentolos ízű fűszernövényt a legtöbb közel-keleti ételben használják, és főleg sült hal-, bárány- vagy szárnyas ételekhez használják. A menta invazív természetű, ezért a legjobb, ha ezt a gyógynövényt saját ágyásba vagy konténerbe ültetjük.

Termessze ezekkel a fűszernövényekkel együtt, hogy a legjobb növekedést érje el, mivel távol tartják a bosszantó rovarokat a növénytől
Termessze ezekkel a fűszernövényekkel együtt, hogy a legjobb növekedést érje el, mivel távol tartják a bosszantó rovarokat a növénytől (Fotó: Pixabay)

14. Koriander

Botanikai neve: Coriandrum sativum

Legjobb társfűszernövények: ánizs, kapor, cseresznye

A koriander az egyik legjobb társnövény, mivel vonzza a hasznos rovarokat. Termessze ezekkel a fűszernövényekkel együtt, hogy a legjobb növekedést érje el, mivel távol tartják a bosszantó rovarokat a növénytől.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A gyógynövényágazat helyzete Magyarországon Egyre többen foglalkoznak a gyógynövények termesztésével, főleg azok, akik nem szeretnek kémiai úton előállított gyógyszereket szedni a betegségek ell...
Asszonyélet – termesszen bazsalikomot otthon... Egyre kedveltebb fűszer a bazsalikom a háziasszonyok körében. A bazsalikomot szárított és zöld formában is meg lehet vásárolni a boltban, de minek fiz...
Ideje eltenni a fűszereket télire A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatos...
Itt az ideje a fűszernövények téli tartósításának... Rengeteg fűszer van, amelyekkel ételeinket kicsit megbolondíthatjuk. Ilyen például a szegfűszeg, a gyömbér, a babérlevél, az ánizs, a kakukkfű és az o...
Szükséghelyzeti segítséget kapnak a kapor- és répa... Engedélyezett a Bandur 600 SC gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználása sárgarépa, kapor, levél- és gyökérpetrezselyem kultúrákban. A növé...
Márciusi munka a kiskertben: ültetés és palántázás... Márciusban is sok a munka a kiskertben, több olyan zöldség és fűszernövény már most palántázható, vethető, vagy akár ki is ültethető. A tavaszi kerti...