9 pontból áll a feladatlista – a legfontosabb kerti teendők áprilisban

Ahhoz, hogy kertünk a lehető legszebb formáját mutassa, érdemes időben nekilátni a tennivalóknak. Ha elvégeztük a munkát, már áprilisban a család asztalára kerülhetnek a tavasz első saját termesztésű kincsei: a hónaposretek, a zöldfűszerek vagy a spenót.

A húsvéti hosszú hétvégén megszűnt a kora nyári meleg, de számottevő faggyal sem kell már számolnunk, úgyhogy kedvező az időszak a kertészkedésre! A kertrendezésen túl pedig elkezdhetjük a korai zöldségek vetését is, lassan kivihetjük a mediterrán növényeket a szabadba. Hogy milyen kerti munkákat érdemes mindenképpen elvégezni ebben a hónapban? Íme a feladatlista:

A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni, az a vetés mélysége és a sortávolság
A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni, az a vetés mélysége
és a sortávolság (Fotó: Pixabay)

Metszés

Még áprilisban is van teendőnk a metszéssel – kezdi az aktuális feladatok sorolását a hellovidek.hu.

Az őszi- és kajszibarack esetében le kell vágni a friss vesszőket, mindezt akkor, amikor a virágrügyek már nyílni készülnek. A meggyfák esetében a régi ágakból kell vágni, míg a friss és fiatal vesszőkhöz nem nyúlunk hozzá, és ne feledjük el, hogy itt a szőlőmetszés ideje is.

Kártevők elleni védekezés

Ha azt vesszük észre, hogy a fiatal hajtások szárazak és lekonyulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fát megtámadta valamilyen kártevő.

Áprilisban jelennek meg tömegesen a káposztaféléket támadó földibolhák. Ezek az apró rovarok nem szeretik a nedves, nyirkos körülményeket, így fokozottabb öntözéssel és mulcsolással elűzhetjük őket, vagy használhatunk ragacslapcsapdákat.

Ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különböző levéltetvek, amelyek ellen minél előbb, szívó kártevők ellen hatásos, de feltétlenül környezetbarát vegyszer kipermetezésével kell védekezni.

Viszont fontos, hogy a virágzó gyümölcsfákat ne permetezzük, mert a virágokat megtermékenyítő méheket ezzel elpusztítanánk!

A gyep felfrissítése

A szezon elején ráfér a tavaszi frissítés a pázsitunkra. Első körben adjunk neki egy kis gyeptrágyát, majd 2-3 hét múlva nyírjuk rövidre (kb. 2 centiméteresre) a füvünket. A tönkrement gyepet is ilyenkor érdemes renoválni. A kopasz foltokra, arra a területre, ahol kipusztult a fű, ezt követően vethetünk magokat újra. Nem is kell sok idő ahhoz, hogy megjelenjenek a friss fűszálak.

Amikor elkezd korhadni, zöld trágyaként visszaadja a fának 
a maradék tápanyagot
Amikor elkezd korhadni, zöld trágyaként visszaadja a fának
a maradék tápanyagot (Fotó: Pixabay)

Ezt csináljuk a lemetszett vesszőkkel

Két lehetőségünk van: az egyik, hogy zöld hulladékként elszállíttatjuk, vagy bekomposztáljuk. De ha lehetőségünk van rá, akkor engedjük át a levágott ágakat egy kisebb ágdarálón, a kapott mulcsot pedig szórjuk vissza a fa tövéhez. Ez egyrészt remek talajtakaró, másrészről, amikor elkezd korhadni, zöld trágyaként visszaadja a fának a maradék tápanyagot.

Veteményezés

Áprilisban már elkezdődik a veteményezés is, az ágyásokba olyan magokat vethetünk, mint: spenót, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, retek, karalábé, póréhagyma, retek, sóska, paprika, paradicsom, kapor, káposztafélék, uborka és csemegekukorica. A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni, az a vetés mélysége és a sortávolság.

Palánták edzése és kiültetése

A hónap első heteiben meg lehet kezdeni a nem fagyérzékeny zöldségfélék (a fejessaláta, a kelkáposzta, a brokkoli, a vöröskáposzta) erős gyökérzetű, edzett palántáinak és egyes virágok (árvácska, százszorszép, nefelejcs) palántáinak ültetését, mert ezek az átmeneti, talajmenti fagyokat károsodás nélkül elviselik, ha pedig erős lehűlés állna be, akkor agrofóliával, közönséges újságpapír-, vagy szalmatakarással meg lehet akadályozni a kifagyásukat.

Kiültetés előtt még érdemes edzetni a palántákat, azaz szoktatni kell őket a szabad levegőhöz. Ezt a legjobban úgy tudjuk megtenni, hogyha letelt a 8 hét, nappalra kitesszük már őket egy világos félárnyékos helyre: erkélyre vagy verandára. Ha éjszakára hideget jósolnak, akkor visszavisszük, így szoktatjuk fokozatosan ki a kerthez.

A hónap második felében kerülhet sor az uborka, a főzőtök, a cukkini, a dinnye, a patisszon és a hónap végén a paprika palántáinak kiültetésére. Talajmenti fagy esetén ezeket az értékes növényeket éjszakára agyagcseréppel lehet megvédeni az elfagyástól, de megmentve korai terméssel hálálják meg a róluk történt gondoskodást.

Talajmenti fagy esetén  az értékes növényeket éjszakára agyagcseréppel lehet megvédeni az elfagyástól
Talajmenti fagy esetén az értékes növényeket éjszakára agyagcseréppel lehet megvédeni az elfagyástól (Fotó: Pixabay)

A terasz benépesítése

A mediterrán növények már kiköltözhetnek a teraszra vagy a kertbe, ha eddig még nem hoztuk ki őket. Ha szükséges, elvégezhetjük az átültetést, érdemes egy lemosó kezeléssel indítani ezeket a növényeket is az aktuális szezonban. Mivel még jöhetnek hirtelen hajnali fagyok, figyeljük az előrejelzéseket és vigyük a növényeket pár napra védett helyre, ha hideg éjszakák következnek.

Így lehet szép a fűszerkertünk!

A fűszeres kertünket is jó, ha ellenőrizzük ebben az időszakban. A téli pihenő után a citromfűnél végezzünk tőosztást, majd a hajtásokat vágjuk vissza. A borsmenta esetében is végezhetünk szaporítást, a gyökérsarjakat kell leválasztani és új cserépbe ültetni. Ha snidlinggel próbálkozunk, szintén tőosztást végezzünk, majd kisebb csokrokat összefogva ültessük őket cserépbe. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 centiméteres hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt ültetünk, mint például a zsálya, rozmaring, menta, levendula, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe.

Teendők a balkonládák körül

A balkonládákra és a kinti cserepes virágokra is szenteljünk némi figyelmet. Itt az ideje ilyenkor az ablak- és erkélyládák betelepítésének is; ültessünk ezekbe fiatal vagy átteleltetett muskátlitöveket. Újkeletű, de nagyon hasznos módszer a muskátlitövek közé egy-egy metélőpetrezselyem-, metélőhagyma- vagy bazsalikom-, majoranna-, borsikafű-palánta beültetése is.

A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 centiméter mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 centiméter távolságra egymástól
A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 centiméter mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 centiméter távolságra egymástól (Fotó: Pixabay)

Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor érdemes a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek. A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 centiméter mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 centiméter távolságra egymástól. Mindkét növény kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket is, ezért próbáljuk ilyen közegben elhelyezni őket.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Augusztusi teendők a kertben Bálint gazda oldalán ismét hasznos információkat tudhatunk meg a következő hetek legfontosabb kertészeti tevékenységeiről. Most, a nyár derekán csúcs...
Furfangos ásók Az emberi leleményességnek nem lehet határt szabni. Ez a nagy igazság következő cikkünk mottója is lehet, mivel ötletes gazdák az ásást próbálják könn...
Sok a teendő novemberben a kertben Bár igencsak közel van már a tél, mégis ki hitte volna, hogy novemberben még 20 fokot mérünk napközben. Most pedig különösen fontos néhány kerti teend...
Komposztálni jó! Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településen...
Újabb magyar találmányra lehetünk büszkék! Minek elégetni az ágakat, gallyakat, ha egy magyar találmánnyal a lakás is fűthető vele? Sokan nem is tudják, hogy az őszi avar- és kerti hulladék ége...
Márciusi teendők a kertekben Eljött a március, úgy fest, hamarosan beköszönt az igazi tavasz. Ezzel párhuzamosan felpezsdül az élet a kertekben is, megkezdődnek a tavaszi kerti mu...