9 milliárdos beruházással, napraforgódarából gyártanak új típusú takarmányt Martfűn

Mintegy 9 milliárd forint értékű vállalati beruházásaként épített új üzemet a Bunge Zrt. a martfűi gyárában. Az új feldolgozó egységben főként hazai alapanyagból magas fehérje-tartalmú, GMO-mentes termelésnél felhasználható, napraforgó-alapú növényi takarmány-alapanyagot állítanak elő.

Wojciech Jachimczyk, az amerikai tulajdonú cég vezérigazgatója tájékoztatása szerint a beruházás 2 évvel ezelőtt indult és a tervek szerint több mint 10 milliárd forint árbevételt hoz majd éves szinten. Az új üzemben 21 új munkahely jött létre – írja a Magyar Távirati Iroda.

A takarmánygyártás új szintjére lép a martfűi gyár, napraforgódarát használnak fel a szójadara helyettesítésére
A takarmánygyártás új szintjére lép a martfűi gyár, napraforgódarát használnak fel a szójadara helyettesítésére

Az új termék gyártásához a napraforgómag feldolgozása során az étolaj mellett keletkező jelentős mennyiségű napraforgódarát használják fel. A SunPro olyan szabadalmaztatott eljárás, amelynek segítségével ebből a napraforgódarából takarmányozási szempontból értékesebb termékcsaládot állítanak elő. A SunPro46, a termékcsalád 46 százalékos fehérjetartalmú tagja alkalmas szójadara helyettesítésére elsősorban baromfi-, sertés- és haltápokban. Az alacsonyabb fehérjetartalmú, magasabb rosttartalmú SunPro20 beltartalmi értékei miatt pedig a kérődző állatok takarmányozására alkalmas.

Enyhítheti az ország szójadara-importfüggőségét az új fejlesztés

A fejlesztés gazdasági hátteréhez tartozik, hogy Magyarország a legtöbb mezőgazdasági termékből exportőr, kivételt képez ez alól a magas fehérje-tartalmú takarmánydara, főként a szójadara. Ebből az ország jelentős behozatalra szorul. Ez évente 600 ezer tonna terméket jelent, hozzávetőleg 70-75 milliárd forint értékben. Az importfüggőséget enyhítheti a Bunge martfűi új üzeme, amely a magyarországi viszonyok között rentábilisan termeszthető napraforgóra épít.

Az 1980-ban átadott martfűi növényolajgyárban eleinte csak nyersolajgyártás történt, majd a 1990-es évek elején kezdődött a finomító üzem és az étolaj-kiszerelés fejlesztése. Az amerikai Bunge Limited 2002-ben vásárolta meg a gyárat is üzemeltető vállalatcsoportot, és a tulajdonosváltás után indult intenzív fejlesztés következtében a martfűi gyár Európa egyik legmodernebb termelőüzemévé vált.

🌻 Az immár 200 éves Bunge 40 országban van jelen termékeivel. Magyarországon több mint ötszáz munkavállalót foglalkoztat. Árbevételének jelentős hányada exportból származik. A Bunge Zrt. nettó értékesítési árbevétele 2017-ben 140,4 milliárd forint volt, 2016-ban 127,2 milliárd forintot tett ki.

A cég fő tevékenységei:
  • Étolaj-előállítás
  • Kiszerelt, palackozott és ömlesztett étolaj értékesítés
  • Takarmánydarák (szója- napraforgó- és repcedara) értékesítés
  • Gabonakereskedelem
  • Margarinok, növényi zsírok előállítása, értékesítése

A Bunge Zrt. legrégebbi és legismertebb márkája a Vénusz, mely 1952 óta elérhető a hazai üzletekben. 1993 novemberében jelent meg a hazai piacon az egészséges táplálkozást képviselő Floriol napraforgó étolaj, majd 2011-ben  a Vénusz margarincsaládot vezette be a vállalat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...