8 szupergyorsan növő zöldség türelmetlen kertészeknek

Bár a tél még csak most kezdődik, már ilyenkor sem árt elgondolkodni azon, hogy miket ültetünk majd jövőre a kertünkbe. Akiknek szempont, hogy viszonylag hamar legyen termés a zöldségen, és szívesebben használnak rövidebb tenyészidejű fajokat, ez a lista segít. A zöldségültetés sikeressége a mélységen és a távolságon múlik. Íme azok a zöldségek, amelyek az ültetéstől számítva a lehető legrövidebb idő múlva betakaríthatóak.

A Kiskertblogger anyagát szemléztük, eszerint érdemes már télen megtervezni, hogy milyen zöldségeket ültetünk majd tavasszal a kertbe. Ezt betartva nem kell majd kapkodnunk, ha jön a jó idő. Ugyan sok zöldségnek akár több, mint 100 napra is szüksége van ahhoz, hogy érett terméseket hozzon, vannak olyanok is, amelyek az ültetéstől számítva kevesebb mint 60 nap alatt betakaríthatóvá válnak. Anyagukban 8 igazán rövid tenyészidejű zöldséget, és ezek legideálisabb ültetési feltételeit sorolták fel.

A zöldségültetés sikeressége a mélységen és a távolságon múlik
A zöldségültetés sikeressége a mélységen és a távolságon múlik
Retek

A reteknek a legrövidebb a tenyészideje, elegendő neki 30-45 nap, ahhoz, hogy betakarítható legyen. A magokat kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkora az átmérőjük, és legyenek egymástól legalább 3 centiméter távol.

Spenót

A spenótnak szintén nagyon rövid a tenyészideje, az ültetéstől számított 55 nap múlva már betakarítható. A magokat itt is kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkora az átmérőjük, és egymástól legalább 10 centiméter távol legyenek.

Zöldbab

A zöldbabnak 40-65 napra van szüksége ahhoz, hogy érett termések legyenek rajta. Ahhoz, hogy időben szüretelhessünk, legalább 2,5 centiméter mélyre ültessük a magokat, és az egyes növények minimum 12-15 centiméterre legyenek egymástól.

Cékla

A cékla betakarításához az ültetéstől számítva 60-85 napra van szükség. A magokat körülbelül kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkora az átmérőjük, egymástól pedig 5-10 centiméter távolságra legyenek.

Uborka

🥒 Az uborka betakarításához az ültetéstől számítva 60-75 napra van szükség. A magokat 1-2 centiméter mélyre ültessük, és legalább 20 centiméter távolra legyenek egymástól a növények. Fontos, hogy mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen drótkerítés, rács vagy bármilyen más támrendszer a növények mellett, amelyekre majd felfuthatnak, ha elkezdenek növekedni.

Tojásgyümölcs

🍆 A tojásgyümölcs az ültetéstől számítva 70 nap múlva hoz érett terméseket. Ehhez azonban legalább kétszer olyan mélyre ültessük a magokat, mint amekkora az átmérőjük.

Fejes saláta

🥗 A salátának 50-75 napra van szüksége ahhoz, hogy betakaríthatóvá váljon. A magokat kétszer olyan mélyre ültessük, mint amilyen az átmérőjük, és a növények legalább 10-20 centiméter távol legyenek egymástól.

Zöldborsó

A borsó az ültetéstől számítva 60-80 nap múlva válik betakaríthatóvá. A magokat legalább 3 centiméter mélyre vessük el a talajba, és egymástól legalább 10 centiméter távol legyenek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették Vas m... Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek - közölte a Nemzeti...
Érdekesség a Sió-parton: rizskombájn takarítja be ... A szakemberek megjósolták, hogy bőven bele fog nyúlni a kukorica betakarítása a decemberbe a Sió-csatorna mentén, de nem ettől igazán különleges a dol...
Békés megyében 38 ezer hektár vár megművelésre, öt... Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhá...
Harctéri virágoskert "Ültetni bármibe lehet!" - szól az újrahasznosítás híveinek alaptétele, amellyel jómagunk is egyetértünk, még ha a növények nem is mindig díjazzák az ...
Korábban aratunk idén A megfelelő mennyiségű csapadék és a meleg időjárás jót tesz a szántóföldeknek. Olyannyira, hogy Dunaújváros környékén már a gépszemlére készülnek a g...
Beköszönt az aratási szezon Békésben is Az utóbbi napok esős időjárása kissé kitolta az aratás kezdetét, de kedvező idő esetén a hét vége felé megkezdődhet az őszi búza betakarítása Békésben...