8 módszer a fűhiány kezelésére

Arra ösztönzik az állattenyésztőket, hogy számítsák ki, mennyi fű áll rendelkezésre takarmányozás szempontjából, és gyorsan cselekedjenek, ha fűhiány lép fel. Az április és a május is tipikusan azok a hónapok, amikor a szálas takarmány termesztése számottevő, viszont néhány állattenyésztő kiegészítő takarmánnyal, korai elválasztással és silózásra szánt mezők lelegeltetésével tenyészti állatait.

Liz Genever állattenyésztési tanácsadó szerint azonban fontos, hogy a gazdálkodók áttekintsék, mennyi takarmány biztosítására is van szükségük. Továbbá a gazdáknak meg kell akadályozniuk a legelők károsodását, amelyet sokszor a túllegeltetés idéz elő. A szakértő szerint, ha 4 centiméter alatti a legelő növényeinek magassága, és nem hagy elegendő pihenési időt a gazda a két legeltetés között, akkor az befolyásolhatja a növények fejlődését akár rossz irányba is. Genver elmondása szerint a gazdálkodóknak mérlegelniük kell, hogy mennyivel termett kevesebb fű a területen, és hogy ennek függvényében hogyan kell tervezniük a következő évet – írta az fwi.co.uk.

A juhállomány fenntartásához érdemes odafigyelni a legelők állapotára. (Fotó: Pixabay, Analogicus)
A juhállomány fenntartásához érdemes odafigyelni a legelők állapotára. (Fotó: Pixabay, Analogicus)

Clyde Jones legeltetési tanácsadó szerint néhány dél-angliai tejüzemben szükség van a kiegészítő takarmányozásra. A jelentések szerint a fű növekedése naponta 20-30 kg szárazanyag/ha, míg a kereslet 40-50 kilogramm. Jones úr szerint a fű növekedése a felére csökkent, mint amennyire szükség lenne, ezért többen is a kiegészítő takarmány mellett döntenek.

De nézzük, hogy milyen lehetőségek állnak a takarmányhiányos gazdálkodók előtt.

A fű hiányosságainak felismerése

A fű mérése és annak ismerete, hogy hány legelőnap van még előttünk, lehetővé teszi, hogy a gazdálkodó megtervezze a jövőbeni elképzeléseit, és tud védekezni a hiány leküzdése ellen.

Priorizálja az állatcsoportokat a gazdaságban

A sorrend a következő: juhok és bárányok – növekvő szarvasmarha – tehenek, borjak.

Tervezze meg a téli takarmány költségvetését

A tervezés segít abban, hogy milyen szálas takarmányra lesz szükség október elsején, és a téli takarmány alakulását befolyásolja az, amit az elkövetkezendő három hónapban tesznek a gazdák.

A bárányok korábbi elválasztása

A bárányok esetében hallható az, hogy 8 hetes koruktól elválaszthatóak, azonban ideálisabb a 10-12 hét. A korai leválasztású juhok azonban csökkentik a fűigényt, ugyanis a nem szoptató anyajuhok tápanyagigénye alacsonyabb, mint szoptató társaiké.

Alkalmazzon kiegészítő takarmányt

A bárányok számára kifejezetten meghatározó a tápanyagbevitel mennyisége, így a fű mellett szükség lehet széna vagy koncentrátumok adagolására is, amennyiben a kereslet túlhalad a kínálaton. A bárányok etetése gazdaságonként eltérő, van, ahol elegendő a koncentrátumszint eléréséhez 2-3 kilogramm, míg máshol akár a kétszeresére is szükség lehet.

A legeltetés forgásának lelassítása

Néhány növény forgási időszaka megközelítőleg 21 és 30 nap között alakul, viszont ha gyógynövényeket is alkalmaznak a legelőkön, akkor ez akár 40 napra is növelhető. Az a tábla például, amely sok vörös lóherét tartalmaz, akár 50 napra is hosszabbítható.

Hibrid repcék

Aki újratelepítésen gondolkozik, az ültethet takarmányrepcét, amely akár 12 hét után kész is a legeltetésre. Bár ez nyomást gyakorolhat a legelőre, később a további takarmány biztosításában is szerepet játszik. A gyors növekedésnek köszönhetően egész évre hatékony termelést nyújt.

Állatállomány csökkentése

Egyes gazdaságok esetében megoldást jelenthet az alulteljesítő állatok levágása vagy eltávolítása az állományból.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölés... A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán igényelhető támogatásról A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán nyúj...
A hazai juhtenyésztés aktuális helyzete és lehetős... Hova exportáljuk a legtöbb juhot, miből készítik a birkapörköltet valójában, miért csökkent a támogatások ellenére is a juhtartás? Cikkünkből megtudja...
A hazai juhtenyésztés aktuális helyzete és lehetős... Mit lehet tenni a juhtartás helyzetének jobbítása érdekében, napjainkban, mikor a Kérődző Szerkezet Átalakítási Program és az Agrár Környezet Gazdálko...
A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
Juhállomány az unió országaiban Friss listát publikált az Eurostat az uniós birkaállományról. Nos, a legtöbb juh, a többi országot messze megelőzve, az Egyesült Királyságban él, össz...
Jön az újabb pénz szarvasmarha és juh tenyésztőkne... Folytatódik a kifizetés a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból f...