7,8 milliárdból épült vakcinagyártó egység segíti a hazai állattenyésztést

Komoly fejlesztésen esett át egy budapesti székhelyű cég, a Ceva-Phylaxia. A nemrégiben átadott vakcinagyártó egységgel biztosabbá válik a hazai állatállomány vakcinákkal történő ellátása, így a gazdálkodók könnyebben tudnak megküzdeni a számtalan állatbetegséggel.

A cégcsoport jelenleg már 600-nál is több dolgozónak ad munkát Budapesten. Elsődlegesen baromfinak gyártanak vakcinákat, melyeket a világ szinte minden országába exportálják. A termelés 95 százalékában exportra történik.

Az állattartóknak sokféle betegséggel kell szembenézniük, így az ilyen üzemek kiemelt fontosságúak egy-egy ország mezőgazdaságában. A betegségek egy része olyan jelentős kártételű, hogy ellene uniós szinten is szigorú járványvédelmi intézkedésekkel kell fellépni. Ilyen például a madárinfluenza, a ragadós száj- és körömfájás vagy a klasszikus sertéspestis.

A vakcinák nélkül sok betegség pusztítana az állatok között
A vakcinák nélkül sok betegség pusztítana az állatok között

 

Az ilyen, vakcinákkal foglalkozó intézmények teszik lehetővé azt is, hogy hazánk számos betegség ellen országos mentesítési programot hajtson végre. Az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években sikerült elérni a hivatalos mentes státuszt az Aujeszky-betegség és a szarvasmarha-gümőkór vonatkozásában. Jelenleg a sertésstratégia részeként zajlik az ország sertésállományának PRRS-mentesítése. A programot hazánk mind az EU-ban, mind a világ nagy sertéstartó államai között elsőként indította el 2014-ben. A cél a teljes magyarországi sertésállomány mentesítése 2020-ra a reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindróma alól.

A mintegy 7,8 milliárd forintból megvalósuló új vakcinagyártó egységnek köszönhetően hatszorosára növekszik a budapesti központ gyártókapacitása. 500 ezer helyett immár 3 millió ampulla készülhet a 3900 négyzetméteren kialakított négy külön termelő laboratóriumban – olvasható az FM sajtóközleményében.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Legalább a lépfene terjedését sikerült megállítani... A hatóságok összehangolt, gyors fellépése megakadályozta a nyári lépfenejárvány elterjedését. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azon dolgozik, hogy...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rés... Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milye...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rés... Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tün...
Hogyan védjük meg állatainkat télen? Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stesszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási visz...