Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a Vidékfejlesztési Programban – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón. A miniszter ismertette, hogy az agrártárca tavaly októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel. 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra idén január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani.
Összesen 1003 kérelem érkezett be, 133 milliárd forintnyi igénnyel – írta az Agrárminisztérium. Ezek közül első körben 352 kérelmet, mintegy 48,6 milliárd forinttal már biztosan támogatnak. A kérelmek egy része még elbírálás alatt áll, és a megítélt támogatás összege akár a 70 milliárd forintot is elérheti – részletezte a miniszter. Nagy István elmondta, hogy a felhívás támogatási lehetőséget biztosít a mezőgazdasági termékek feldolgozását segítő élelmiszeripari, illetve borászati fejlesztésekhez, többek között borászati termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzésére, illetve épületek kivitelezésére.
Nagyot nőtt az élelmiszeripar termelési értéke
Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program részeként korábban már megjelentettek egy élelmiszeripar-fejlesztést szolgáló felhívást, amelynek keretében eddig 110 milliárd forint értékben támogattak beruházásokat. Az agrártárca vezetője kitért arra is, hogy az élelmiszeripar termelési értéke 2010 óta 25 százalékkal nőtt, 2018-ban 3236 milliárd forint volt. Ebben jelentős szerepe volt a kedvezményes hitelprogramoknak és az élelmiszeripar rendelkezésére álló támogatások jelentős emelkedésének. A program támogatásai nem csak az élelmiszeriparra vannak pozitív hatással, hanem az agrárium minden területének lendületet adnak – mondta. Arról itt írtunk korábban, hogy új, 1,5 milliárdos pályázat készül az élelmiszeripar és borászat szereplőinek – cél a feldolgozottság növelése.
Viski József, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a borászatok 200 millió, az élelmiszeripari vállalkozások 500 millió forintos támogatási maximumot vehetnek igénybe. A támogatási kérelmeket többek között hús, zöldség, gyümölcs feldolgozására, italkészítmények és olajok előállítására lehetett benyújtani, míg a borászati beruházásoknál bor, habzóbor és pezsgő előállítására, technológiai korszerűsítésre lehetett pályázni. Az értékelésnél kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy innovatív és versenyképes beruházások valósuljanak meg, munkahelyek jöjjenek létre a magyar vidéken. Emellett biztosítottak forrást ezen vállalkozások energetikai korszerűsítésére a környezeti terhelés csökkentése érdekében – jegyezte meg a helyettes államtitkár.