A Vidékfejlesztési Program energiahatékonyságot támogató pályázatának első körében 128 kérelem támogatásáról és mintegy 7 milliárd forint megítéléséről döntött az Agrárminisztérium. A határozatnak köszönhetően mezőgazdasági üzemek, illetve élelmiszeripari kisvállalkozások juthatnak fejlesztési forráshoz. A pályázat jelenleg is nyitott, így továbbra is be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket.
Az Agrárminisztérium híre szerint az energiahatékonyság javítása fontos célja a Vidékfejlesztési Programnak, ezért a tárca a rendelkezésre álló összegek terhére 2018-ban önálló pályázatot jelentetett meg. Ezen belül 30 milliárd forintra mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhattak és pályázhatnak jelenleg is.
Az Irányító Hatóság mostani döntésének köszönhetően az elnyert támogatást a pályázók az innovatív és környezetbarát, energiahatékonyság javítását – elsősorban megújuló energia felhasználásával – szolgáló fejlesztések megvalósítására használhatják fel. Egyéni projekt esetén a maximálisan elnyerhető támogatás 500 millió forint, közös projekt esetén pedig legfeljebb 1 milliárd forint. A beruházások sikeres megvalósulása érdekében a pályázat feltételeiről ezen az oldalon részletesen tájékozódhatnak az érintettek: https://www.szechenyi2020.hu/
50 milliárdos új pályázat jött ki az élelmiszeripari fejlesztésekre
50 milliárd forintos keretösszeggel megjelent a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című pályázati felhívás a Vidékfejlesztési Programban. A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2-től 2021. január 4-ig nyílik lehetőség. Az agrártermékek versenyképességének és piaci stabilitásának kiemelkedő tényezője a minél magasabb szintű és minőségű feldolgozottság – erre kínál támogatást a pályázat.
Az újonnan megjelent a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című vidékfejlesztési felhívás részleteiről ide kattintva olvashat bővebben. A pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztésekre, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához.