7 hasznos rovar, amit nem szabad kiűzni a kertekből

Számos olyan hasznos rovar van a kertekben, amely azon túl, hogy ártalmatlan a növények számára, még a gazda előnyére is válhat. Ezért nem érdemes minden ízeltlábútól megszabadulni a kertben. Akadnak köztük olyanok, amelyek a beporzásban segíthetnek, egyesek a kártevőket pusztítják, mások pedig a növényeket és a talajt teszik egészségesebbé. A kert leghasznosabb rovarainak hetes listáján olyan állatok szerepelnek, amelyek jelenléte kifejezetten előnyös a kertekben.

A Balconygardenweb.com anyaga alapján a Kiskertblogger írta meg, hogy nem minden rovar okoz kárt a kerti növényekben. Sőt, sokkal több a hasznos repülő lény a kertekben, mint azt az átlagos kertész gondolná. Mielőtt tehát valaki az elpusztításukon gondolkodna, érdemes utánanéznie, melyek azok a rovarok, amelyek hasznosak. 7 olyan állat következik, amelyik hozzájárulhat ahhoz, hogy a kerti növények szebbek és egészségesebbek legyenek.

A kiskertekben hasznos rovarok egyike a szitakötő
A kiskertekben hasznos rovarok egyike a szitakötő

Szitakötő

A szitakötők azon felül, hogy lenyűgözően néznek ki, nagyon hasznos rovarok. Olyan kártevőkkel táplálkoznak, mint a szúnyogok, valamint a gyümölcslegyek és azok lárvái. Így a kertünkben jó szolgálatot tehetnek, hiszen a katicabogarakhoz hasonlóan ők is segítségünkre lehetnek a kártevők irtásában.

Földigiliszta

A földigiliszták rendkívül hasznosak a kertben. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket. Szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, valamint szabályozzák annak pH-ját is.

Poszméhek és dongók

A dongók hasznos beporzók. A méretük ellenére ártalmatlanok. A méhekhez hasonlóan ők is kolóniákban élnek, lakhelyük azonban a talajban, avarban, valamint üreges farönkökben van. A poszméhek kedvenc csemegéje a növények nektárja, így a virágzó gyümölcsfák terülj, terülj, asztalkámat jelentenek számukra.

Pók

Ugyan a pókok a legtöbb ember számára nem túl szép lények, a kertek egyik leghasznosabb állatainak számítanak. Néhány pókfaj persze valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan. Ráadásul a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek.

Méh

A méhek azon túl, hogy a mézkészítés királyai, elengedhetetlen szereplői a kerteknek. Nagyban hozzájárulnak ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez. Ők a legfontosabb beporzók, hiszen miközben a virágok nedveit fogyasztják, be is porozzák őket.

Katicabogár

A katicabogarak igen falánk rovarok, szinte kielégíthetetlen az étvágyuk. Az egyik leghasznosabb élőlényei a kerteknek, kedvenc táplálékaik között ugyanis olyan kártevők vannak, mint például a levéltetvek. Nem érdemes tehát megszabadulni tőlük, mert ők az egyik leghasznosabb természetes kártevőirtók.

Lepke

A lepkék szintén nagyon hasznosak a kertek élővilágában. Azon felül ugyanis, hogy szépek és színesek, a növények szaporodásában is segítenek. A lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával azonban a növények megtermékenyítésében is jó szolgáltatot tehetnek a kertészeknek.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Aki nem figyel, az fizethet! Lassan, de biztosan közeledik a növények, különösen a repce és a gyümölcsfák virágzásának időszaka. A növénytermesztéssel foglalkozóknak fokozottan ke...
Egy méh agya lehet a jövő drónjainak pilótája... Egy háziméh agyának komplett, digitális újraalkotásával akarnak önállóan repülő robotokat létrehozni a Green Brain Project kutatói – írja az IFLS-re h...
Feleslegesen pusztítják a méheket Feleslegesen pusztítják a beporzó rovarokat egyes növényvédő szerek egy európai szakértői testület szerint, melyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)...
5 lépés, hogy katicabogarakat csábítsunk a kertbe!... Ha régóta követi híreinket, biztos olvasott már nálunk arról, hogy miért lehet veszélyes a katicabogár a lovakra. Azt viszont könnyű belátni, hogy a k...
Veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímavált... Komoly veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímaváltozás. Hatására jelentősen csökken a rovarok természetes élőhelyeinek kiterjedése Európában és...
Megfelelő növényekkel is védekezhetünk a kártevők ... Persze csak közvetetten. Szántóföldön és konyhakertben is tudunk termeszteni olyan növényeket, amelyek valamilyen módon segítik a termőföldünk és a te...