56 év alatt megduplázódott a pulykák nagysága

Az Egyesült Államokban a függetlenség napja után a hálaadás a legnagyobb, sajátosan amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után hálát adnak a termésért november negyedik csütörtökjén.

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

56 év alatt duplájára nőtt a pulykák mérete (Fotó: Pixabay, NadineDoerle)
56 év alatt duplájára nőtt a pulykák mérete (Fotó: Pixabay, NadineDoerle)

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA egy friss tanulmánya ugyanakkor megállapította, hogy a tenyésztett pulykák súlya 1960 és 2016 között megduplázódott. Amíg 1960-ban az átlagos vágósúly 6,79 kilogramm volt, tavaly már 13,99 kilogrammot regisztráltak.

„A farmerek a tenyésztés során igyekeznek kiszolgálni a vásárlók igényeit, ezért nőtt a vágósúly” – mondta Keith Williams a pulykaszövetség, a National Turkey Federation képviselője, hozzátéve, hogy érdekes módon, az egy kilogrammra vetített takarmányigény viszont folyamatosan csökken. Így a pulykatenyésztés egyre jövedelmezőbbé vált.

Az USA pulykafogyasztása is egyre nő: amíg 1950-ben az egy főre jutó éves fogyasztás 2,47 kiló volt, ma már meghaladja a 7 kilót, de a pulykaszövetség szeretné elérni a 9 kilogrammot.

Forrás: blog.syngenta.hu

 

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Hideg télre vágynak a gazdák Jók vagyunk pulykából; terjed a foltos szárnyú muslica és a kéknyelv betegség; kártevők fenyegetik az őszi termést az enyhe idő miatt; 5 év alatt 2500...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
Itthon nem esszük, külföldön nem veszik a madárinf... Ideje számot vetni a 2016-os évről a pulykaágazat szemszögéből is. Az biztosan elmondható, nem volt unalmas évük a tenyésztőknek. Madárinfluenza, csök...
A magyar helyett jobban megy a lengyel pulykahús Belföldön valamivel javult a helyzet, de külföldön romlott a magyar pulykahús megítélése. Ugyan a magyar felvásárlási árak a német és a lengyel árakho...
Miért pulyka a pulyka? Miért jelenti angolul Törökországot is a pulyka neve? A turkey kifejezést az országra és a baromfira is használják, de India és Amerika is a történet ...