Többféle gombát termeszthetünk otthon egy spórákkal beoltott tápközeg segítségével melyből a gombák kifejlődhetnek. Ráadásul a leggyakrabban előforduló csiperkénél egyszerűbben termeszthetők a boltokban ritkábban elérhető fajták.
Bár a gombatermesztés macerásnak tűnhet, valójában otthon is könnyedén megoldható. A kiskert blogger összegyűjtötte, mire érdemes ilyenkor odafigyelni, mikor kell megvennünk a termesztőközeget, illetve hogyan csináljuk.
A legtöbb gombazsák évszaktól függetlenül felhasználható. Némelyekben külön találjuk a termesztő közeget, amelyet be kell oltanunk a gombaspórákkal, másokban má eleve beoltott termesztőközeget találunk. A termesztőközeg lehet trágya, fűrészpor, faforgács vagy kávézacc.
A gombák fényt nem, meleget viszont igényelnek a növekedésükhöz. A spórákból a kalapos gombákká fejlődő fehér gombafonalak kialakulásához 21 fokos hőmérséklet szükséges. A gombák a növekedéshez rengeteg nedvességet igényelnek. Ügyeljünk arra, hogy a gombazsák és a micéliumok mindig nedvesek legyenek, ezért naponta kétszer nedvesítsük őket. Tarthatjuk a gombát világos szobában, de ne érje közvetlen napfény, mert akkor könnyen kiszárad. Szedéskor óvatosan fogjuk meg az egész gombatelepet a tövénél, csavarjuk és húzzuk, így egyszerűen letörjük őket a zsákról. Azonnal fogyaszthatók. Ha szakboltban vásároljuk a termesztőkészletet, ott részletes termesztési útmutatót is kaphatunk.
Beltéren legjobban a shiitake, az enoki, az ördögszekér-laskagomba, a késői laskagomba termeszthető.