5 ezer látogató volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek első nyílt napján

Európai ökogazdálkodási szakemberek előadásaival, világszerte 90 országból, 5000 résztvevővel zajlott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek első közös konferenciája, a FiBL Nyílt Nap. A nemzetközi online konferencián a hazai eredményeket az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársai mutatták be. Az esemény résztvevői több mint 40 szekció 100-nál is több előadásából ismerhették meg a fenntartható gazdálkodás aktuális kutatási területeit és gyakorlati eredményeit.

A konferencia megmutatta, hogy az ökológiai mezőgazdasági célokért létrejött európai kutatóintézeti hálózat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fordulat a fenntarthatóság felé megtörténhessen – írta az ÖMKi. Az eseményt szervező 6 ökológiai mezőgazdasági kutatóintézet (FiBL Svájc, FiBL Németország, FiBL Ausztria, FiBL Franciaország, FiBL Europe és a magyar ÖMKi) előadói azokat a főbb agrárkutatási témákat mutatták be, amelyek manapság leginkább foglalkoztatják az ökogazdálkodásban érintett szakembereket és a termelőket.

Kalászos szemle az ÖMKi szervezésében - Fotó: ÖMKi
Kalászos szemle az ÖMKi szervezésében – Fotó: ÖMKi

Sokféle téma volt terítéken

Előadásaikban igen szerteágazó kérdéseket érintettek. Szó volt például arról, hogyan járul hozzá az ökológiai gazdálkodás a klímavédelemhez, milyen szerepe lehet a legeltetésnek az ökológiai gyümölcstermesztésben, milyen új, alternatív növényvédelmi technológiák érhetők el a gyakorlatban, vagy éppen miként járulnak hozzá az európai kutatók a fenntartható kakaótermeléshez.  Az eseményen az ÖMKi 10 munkatársa többek között szántóföldi, kertészeti, állattenyésztési és szakpolitikai témákban adott elő.

A konferencia záró panelbeszélgetésében nemzetközileg elismert osztrák, olasz, svájci és magyar kutatónők vitatták meg, hogyan látják a jövő kutatási trendjeit: mennyire fognak előtérbe kerülni az úgynevezett Living Lab, azaz részvételi alapon működő, valós élethelyzetekben kivitelezett kutatások, illetve a fogyasztók számára melyek lesznek azok a meghatározó tényezők, amelyek a biotermékek választását elősegíthetik. Németországban a járvány idején például jelentősen megemelkedett a biotermékek fogyasztása, – a forgalmi adatok 2019-ről 2020-ra 22 százalékos emelkedést mutatnak. Más európai országokban, így hazánkban is érezhetővé vált, hogy felértékelődött a helyi mezőgazdasági termelők munkája és nőtt a helyben termelt élelmiszerek megbecsültsége. A konferencia szakemberei egyetértettek abban, hogy a járvány előtti fogyasztási szokások és trendek nem fognak teljesen visszaállni. Jövőbe mutató, érdekes kutatási területként határozták meg, hogy mi minden segítheti vagy akadályozhatja az embereket, hogy a fenntartható alternatívákat válasszák az egészséges táplálkozásban és életmódban. 

Modern állattenyésztési gyakorlat az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek nyílt napján - Fotó: ÖMKi
Modern állattenyésztési gyakorlat az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek nyílt napján – Fotó: ÖMKi

Mindenki elérhette a tudást és az információkat

„Ez volt az első olyan nagyszabású nemzetközi esemény, ahol sikerült kihasználnunk az online konferenciaszervezés minden előnyét. Bárki becsatlakozhatott a világ bármely tájáról, a német, francia és magyar nyelvű előadásokat angol szinkrontolmácsolással is hallgathatta a közönség. A hazai előadók szekciói magyar nyelven is elérhetők voltak. Nem akadályozta tehát sem az utazási költség, sem a nyelvtudás, hogy megismerjék az emberek az ökokutatás legfrissebb hazai és nemzetközi eredményeit.”  – beszélt a Nyílt Napról Dr. Drexler Dóra. Az ÖMKi ügyvezetője az online esemény megnyitóján és a záró panelbeszélgetésben is megosztotta tapasztalatait a hallgatókkal.

A konferencia ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az EU ambiciózus törekvéseivel (átlagban 25 százalék ökoterület arány elérése 2030-ig), valamint a hazai ökoterületek bővülésével (Magyarország az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a 10. legdinamikusabban fejlődő ország a világon, illetve a 12. legnagyobb öko gyümölcstermelő ország) a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás szerepe még inkább felértékelődik.

Ökológiai gazdálkodással termesztett gabona - Fotó: ÖMKi
Ökológiai gazdálkodással termesztett gabona – Fotó: ÖMKi

„Az ökológiai gazdálkodás az agroökológia „éltanulója”, vagyis a jelenleg működő legjobb példa arra, hogyan lehet megfelelő termelési eredményeket elérni fenntarthatóbb módon. Az európai öko kutatóintézetek célja, hogy ezeket az ismereteket továbbfejlesszék és a jó gyakorlatokat továbbadják a termelők minél szélesebb körének” – emelte ki a kutatóintézetek szerepvállalását Dr. Drexler Dóra. A tanácskozás sikerére alapozva a Nyílt Napból hagyományt szeretnének teremteni a szakemberek, kétévente terveznek a jövőben hasonló rendezvényt, legközelebb 2023. májusában.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...
Ki mondta, hogy az öko szántó csak gabonatermeszté... A biodiverzitás megőrzésére elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljese...
Elindult a mezőgazdasági tudást és az oktatást seg... A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárminisztérium elindította a Gödöllői Program elnevezésű együttműködést, amelynek célja az agrá...
Szigorúan őrzött korallszigeten kutatott a debrece... Egyedüli magyarként a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének vezetője, Radócz László is részt vett abban a nemzetközi expedícióban, amely a Ducie...
Bár itthon is hiány van belőle, a magyar ökológiai... Jelenleg az egész Európai Unióban, így Magyarországon is gondot jelent a gazdák ökológiai vetőmag-szükségletének kielégítése. Ez a mennyiségre és a f...