4 tanács, hogy biztosan friss laskagombát vegyünk

A többféleképpen elkészíthető laskagomba nem csak finom, hanem magas rost- és fehérjetartalma miatt rendkívül egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség-és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat program. Ennek ellenére az átlagos éves gombafogyasztás országosan csupán 1 kilogramm fejenként, míg az uniós átlag ennek négyszerese.

Az emberiség becslések szerint 30 ezer éve fogyasztja a gombákat. Ezek egyike a hazánkban is népszerű, termesztett laskagomba, amelynek intenzív termesztéstechnológiáját magyar kutatók dolgozták ki. A világszerte leggyakrabban használt csírafajta (szaporítóanyag) a hazai nemesítés büszkesége, ráadásul a táptalajához tucatnyi szabadalmaztatott magyar technológia áll rendelkezésre. Termesztése szalmás tápközegben történik, a gomba nem érintkezik trágyával, termőfölddel.

Sütve és főzve is egészséges a laskagomba, mégis keveset fogyasztanak belőle átlagban a magyarok
Sütve és főzve is egészséges a laskagomba, mégis keveset fogyasztanak belőle átlagban a magyarok

Vásárlásnál mindenképp érdemes figyelni a gomba frissességére. A friss gomba

  • kellemes illatú,
  • kalapja rugalmas, roppantható,
  • a kalapszél ép, nem szeldelt, és enyhén befelé hajlik.
  • Minél sötétebb a színe, annál tovább tárolható hűtve.

Fontos információ, hogy a fiatal, nem teljesen kifejlett termőtest (gombacsokor) még sok speciális gombacukrot tartalmaz, ezért a „bébigomba” fogyasztásakor az úgynevezett umami íz sokkal inkább megjelenik. A nagy, túlnőtt kalapok kevesebb vizet tartalmaznak, ezért rostosabbak, nehezebb felhasználni őket.

Nyersen is felhasználható a laskagomba

A laskagombát nyersen is fogyaszthatjuk, például salátában; finomabb, ha előtte egy kicsit blansírozzuk (1-2 percig, forrásban lévő vízben), és úgy tesszük a salátába, de kiváló grillezéshez, főzéshez, pároláshoz is. A szárított gombát pedig felhasználás előtt be kell áztatni langyos vízben, hogy visszanyerje a szárítás során elvesztett víztartalmát. Sok ízanyag kioldódik az áztatóvízbe, ezért célszerű azt is felhasználni, miután leszűrtük.

A laskagomba leveseknek, hús- és tojásos ételeknek is kiváló alkotója, de grillezve, pörköltnek, salátának, tésztákra ragunak, vagy akár töltelékként is kitűnő. A vegetáriánus konyha elmaradhatatlan alapanyaga – írták. Az idősebb példányok és a tönk kissé rágós, de jól felhasználhatóak, ha apróra vagdalva vagy darálva tesszük az ételbe, vagy ha szárítjuk és porrá törjük.

Ezért érdemes ezt a gombát fogyasztani

Az élelmi rostokban dús laskagomba fogyasztása elősegíti a szervezet harmonikus működését. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, megköti az epesavat, így csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet. Igen figyelemreméltó a vérkoleszterin, valamint a vérlipoprotein szintre kifejtett hatása, sőt antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületeket is tartalmaz – fogalmaztak.

Tápérték szempontjából a laskagomba gazdag fehérjékben (a szárazanyag 15-30%-a), amelyek nagy része könnyen emészthető. A gombafehérjék biológiai értéke megközelíti az állati fehérjékét. A kalap mindig nagyobb mennyiségben tartalmaz emészthető fehérjét, mint a tönk. Energiatartalma alacsony, magas a víztartalma, nem tartalmaz koleszterint, valamint a szárazanyag-tartalom minimális részét képezik zsírok és hasznosítható szénhidrátok.

Fejlődött a magyar gombatermelés mértéke

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy a potenciál a gombatermesztésben Akár duplájára is nőhet a magyar gombatermelés 2020-ig, a jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés - a mostani uniós költségvetési időszak végére - 50...
Gombapiaci hírek az unióból és hazánkból Lengyelország az Európai Unió legnagyobb gombatermesztőjévé nőtte ki magát, miközben hazánkban a lengyel termelés alig 10 százalékát produkáljuk és mé...
Tudás és tapasztalat nélkül kudarcra van ítélve a ... A takarmányok legfontosabb alapanyaga a szója, ez adja ugyanis a keverékek fehérjetartalmának javát. Termesztése nem egyszerű feladat, az unió azonban...
A hazai gombatermesztés gyümölcsét a külföld élvez... Növekszik a gombafogyasztás Magyarországon, amire jól reagálnak az áruházak is. Ennek ellenére a gombatermesztés nincs jó helyzetben itthon a korábbi ...
A gomba, ami a napfénnyel konkurál A magyarországi éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás kétszerese lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló ...
Külföldön talál gazdára az itthon termett 30 ezer ... Itthon a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laska. A minőségi magyar gomba iránt külföldön is nagy a kereslet, a jelenlegi termelés d...