3,25 milliós díjazású felhívást írt ki a magyar mezőgazdaságban dolgozó hölgyeknek a Corteva

Elindul a TalentA oktatási és támogatási program a női gazdálkodók számára Magyarországon. 2021. október 15-én a vidéki nők világnapján jelentették be a női gazdáknak szóló ösztöndíjprogramot. A programot a Magyar Női Unió Egyesület támogatásával a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat kezdeményezte és koordinálja. Összesen 30 hölgy kap támogatást képzés formájában, hárman pedig összesen 3 millió 250 ezer forintot kapnak a projektjeik megvalósítására.

A Corteva Agriscience célja, hogy a TalentA programban tovább bővítse az oktatási lehetőségeket és hozzáférést biztosítson újabb financiális lehetőséghez a mezőgazdasággal foglalkozó nők számára. A program, amin 30 magyar női gazdálkodó vehet részt, egy összetett ingyenes online intenzív oktatási képzés szakmai szakértők és mentorok bevonásával.

30 magyar hölgy vehet részt a TalentA programban
30 magyar hölgy vehet részt a TalentA programban

A képzés végén azoknak a résztvevőknek van lehetőségük pályázni a megadott támogatásokra, akik sikeresen teljesítették a programot és projektötleteik összhangban vannak a Corteva Agriscience 2030 fenntarthatósági céljaival. 

Ezek például
  • a világ egyes részein tapasztalható éhínség csökkentése,
  • a közösségek élelmezés-biztonságának fejlesztése,
  • az ivóvíz minőségének és hozzáférhetőségének javítása,
  • az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

A támogatás összege

A teljes támogatási összeg 3 millió 250 ezer forint, amelyet így osztanak szét a nyertes projektek között:

  • 1. hely – 1 500 000 forint
  • 2. hely – 1 000 000 forint
  • 3. hely – 750 000 forint

A nyertes projektek gazdái egy 6 alkalmas mentoráláson vesznek részt, ahol segítséget kapnak a szakmai kérdésekben és támogatják az ötletük elindulását.

Tervezői gondolkodás, problémamegoldó megközelítés

A képzési terv a női gazdák tényleges igényein alapul, amelyeket a célközönség képviselőivel készített mélyinterjúk során 2020 áprilisában azonosítottak. A képzési ütemterv a tervezői gondolkodás (design thinking) módszerén alapul. A kreatív problémamegoldás megközelítésén, amely segít a résztvevőknek abban, hogy jobban megértsék önmagukat és vállalkozásukat, új ötleteket és projekteket generáljanak, gyorsabban tanuljanak, új ismeretekre és készségekre tegyenek szert.

A képzési ütemterv a tervezői gondolkodás (design thinking) módszerén alapul a programban
A képzési ütemterv a tervezői gondolkodás (design thinking) módszerén alapul a programban

Magyarországon most először indul el

Magyarországon idén lesz először TalentA program. Elsőként Spanyolországban, 2019 -ben a Corteva Agriscience a Falusi Nőegyesületek Szövetségével (FADEMUR) együtt indította el ezt az oktató és innovatív projektet a mezőgazdasággal foglalkozó innovatív szemléletű nők számára. A program bemutatkozása nagyon sikeres volt, ezért elindították Ukrajnában, majd Oroszországban, Romániában, Portugáliában és idén a magyar női gazdák számára is elérhetővé válik a képzési lehetőség és a támogatás.

Borsos László, ügyvezető igazgató – Corteva Agriscience, Magyarország így nyilatkozott:

“A Corteva Agriscience fenntarthatósági céljai között van a gazdálkodók támogatása, az életminőség javítása és a globális élelmiszer-ellátási lánc átláthatóságának növelése. A női gazdálkodók támogatásában a Corteva aktív szerepet vállal. Ennek egyik kiemelt projektje a TalentA program, ami a női gazdákat segíti az innovációban, üzleti készségek fejlesztésében és a piac naprakész ismereteinek elsajátításában.”

Kollár Krisztina, a TalentA program koordinátora, vállalati kommunikációs specialista ugyancsak a Corteva Agriscience magyar csapatából ezt mondta:

„A TalentA program elindításával Magyarországon a mai modern kommunikációs eszközök segítségével olyan naprakész tudást tudunk eljuttatni országszerte a mezőgazdaságban dolgozó nőknek, amely segíti őket ötleteik és vállalkozásuk kibontakozásában, képességeik, kreativitásuk és üzleti tudásuk fejlesztésében. A cégünk folyamatosan erőfeszítéseket tesz egy fenntarthatóbb jövőjéért, a nyertes projekteknek felajánlott támogatásokkal pedig még egy lépéssel közelebb kerülünk ehhez a pozitív jövőképhez. Őszintén köszönjük partnerünk, a Női Unió támogatását és szakértelmét, amely lehetővé teszi a programban meghatározott célok elérését és a hozzájárulást közösségeink fejlődéséhez.”

Battyhány-Schmidt Margó, a Magyar Női Unió elnöke így beszélt a programról:

A Magyar Női Unió küldetése elsősorban a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalás népszerűsítése. Ezért is fogadtuk nagy örömmel a Corteva kezdeményezését, hiszen a TalentA program egyedülálló lehetőséget nyújt civil szervezetünk számára stratégiai céljai támogatásában, valamint a mezőgazdaságban dolgozó vidéki nők szerepének és hozzáadott értékének erősítésében. A program partnereként a Magyar Női Unió innovatív eszközök és megoldások széles skáláját tudja biztosítani a hazai női mezőgazdasági vállalkozók számára. Továbbá az agrárszektor résztvevői és a vidéki női közösségek közötti folyamatos konstruktív párbeszéd kialakításában és fenntartásában is aktív szerepet kívánunk betölteni.”

Mezőgazdasággal foglalkozó nők vehetnek részt a TalentA programban
Mezőgazdasággal foglalkozó nők vehetnek részt a TalentA programban

Kik lehetnek a TalentA program résztvevői?

Azok a nők, akik mezőgazdasággal foglalkoznak és Magyarországon élnek, hajlandóak fejlesztési projekteken dolgozni, és elkötelezettek üzleti tevékenységük fenntartható, dinamikus és versenyképes kialakítása mellett, valamint hozzájárulnak a helyi közösségek fejlődéséhez amelyben élnek és dolgoznak.

Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

2021. november 2. és november 15. között lehet jelentkezni a programra. A jelentkezés részleteiről a Corteva és a Magyar Női Unió honlapján lehet tájékozódni novembertől. A résztvevők regisztrációja 2021. november 15-én 12 órakor zárul le. A nyertes résztvevőket e-mailben tájékoztatják.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...