Bács-Kiskun megyei lett Magyarország Legszebb Birtoka

Először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, a végső győztes mellett kihirdették az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztői, a kertészeti, a kistermelői családi birtok, és a szántóföldi növénytermesztői kategóriák legjobbjait is.

A zsűri a szakmai megfelelőséget, a díszkertet, a fenntartható gazdálkodást, az más társaságokkal történő együttműködést, az épített környezetet, a higiéniai szempontokat, az innovációt, a környezetvédelmet, a megközelíthetőséget, a munkabiztonságot, a technikai felszereltséget, az átláthatóságot és az esztétikai megjelenést értékelte – írja az Agrotrend.

Az Állattenyésztés kategóriában a Szántó 2000 Kft. nyert. A Lakitelek területén, de Tiszakécske közelében található baromfitelepen húskacsa tenyésztés történik,, svájci exportra, és hizlalnak is. A máj szintén külföldön kerül eladásra – mondta Szántó István ügyvezető igazgató. A legközelebbi fejlesztésük egy új szalmázórendszer lesz, és továbbra is igyekeznek fenntartani a boldog kacsa programot, amiben állatjóléti szempontból a legkiválóbb körülmények között élhetnek a szárnyasok.

Borászat kategóriában a Koch Borászat lett az első. A Borotán termelő Koch Csaba családi hagyományt őriz: tizedik leszármazottja Koch Józsefnek. 140 hektáron gazdálkodnak, a Hajós–Bajai borvidéken évente 20 mázsa szőlőt, 15 ezer hektoliter bort, és 800.000 palackot tudnak felmutatni. A boruk 90 százalékát  Magyarországon adják el. A szőlészetben 10 éve rovarölők nélkül dolgoznak, sőt,  30 hektáron már átálltak a bioszőlőre, aminek 2018-ban lesz iható eredménye.

A kertészetek közül Kerekes Tibor vitte el a pálmát, aki árutermelő díszfaiskolát hozott létre Enyingen, a Mezőség déli csücskén, csernozjom talajon. Szerencséjére a kiváló gabonatermő vidéken a díszfák is nagyon jól megteremnek. A vállalkozás 0,3 hektárral indult, ma 15 hektáron dolgoznak, a jövőbeni terveik között pedig egy csepegtetőrendszer beszerzése szerepel.

Kistermelői családi birtok kategóriában a Tekeresvölgyi Manufaktúra győzött. A Veszprémtől 3 kilométerre lévő nemesvámosi sajtmanufaktúrát a Kovács család viszi, ahol érlelt sajtok, falusi szálláshely szolgáltatás, és rendezvények szervezése a fő tevékenység. Havi 10.000 liter tejet dolgoznak fel és 3 tonna érlelt sajt várja sorsát folyamatos körforgásban a pincében. Jelenleg 35 magyar tarkát tartanak, az állományt legfeljebb 50-re szeretnék bővíteni.

A szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában a Gárdonyi család lett az első. Dégen, a Mezőföld szívében, jó Aranykorona értékű földeken gazdálkodnak. A kezdeti 4 hektárról ma 1200 hektáron gazdálkodnak. Főleg kukorica, búza, napraforgó van a földjeiken, búzából vetőmagot és étkezésit is előállítanak. A precíziós gazdálkodásba most kezdtek belemélyedni, és arra a legbüszkébbek, hogy a két testvér sikeresen megőrizte a szülők által  elindított vállalkozást.

A közönségdíjat Takács János nyerte, ő Rakamazon, 3 hektáron tart 12 ezer almafát. A gazdálkodó 30 éve foglalkozik almával, és szuperintenzív, hármas ikersorrendszerű ültetvényén saját maga találta ki a technológiát. Jéghálóval és hűtőházzal felszerelt gazdasága nincs kitéve a piac veszélyeinek, a termést akár 6-7 hónapig is tárolni tudja.

De kié Magyarország Legszebb Birtoka 2017-ben?

A győztesek győztese Bács-Kiskun megyéből került ki: a zsűri döntése szerint  a gyümölcs- és szőlőtermesztő kategória legjobbja, Somodi Ferenc birtoka lett legszebb Magyarországon.

A gyönyörű gazdaságban 30 hektáron alma, szilva, és kajszi terem. A vállalkozás 1720 óta családi tulajdon. Van hűtőház, jégháló, és az egész terület öntözött. Somodi Ferenc pedig arra a legbüszkébb, hogy családjuk ősi földjén a nulláról elindulva olyan gazdaságot épített fel, amit megálmodott.

Somodi Ferenc; övé Magyarország Legszebb Birtoka /kép: Facebook/
Somodi Ferenc; övé Magyarország Legszebb Birtoka /kép: Facebook/
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...