3 milliárd forintos húsfeldolgozó üzemet adtak át Sárrétudvariban

Európa egyik legkorszerűbb sertéshúsüzemét adta át Nagy István agrárminiszter a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A beruházással 120 új munkahelyet teremtettek a faluban. Az üzem 130 ezer sertés levágására, feldolgozására és csomagolására is alkalmas lesz, és decemberben kezdi meg működését. Az építés során a gazdaságos és környezettudatos működésére is hangsúlyt fektettek.

Kurucz Ferenc, a beruházó cégcsoport egyik tulajdonosa hangsúlyozta, társaságuk tradicionális magyar családi vállalkozás. Az 1990-es évek elején az édesapja egyetlen sertéssel kezdte, majd a vállalkozást kitartó munkával sikerült az ágazat egyik meghatározó tagjává fejleszteni. Jelenleg 3 ezer 200 hektáron gazdálkodnak, 6400 kocájuk van, és évente mintegy 130 ezer hízót állítanak elő. Magyarországon egyedülálló módon egy kézben tudhatják a termelést, a tenyésztést, a feldolgozást és az árusítást – írta a Haon.hu. 

3 milliárdos húsfeldolgozó üzemet adtak át Sárrétudvariban - képünk illusztráció
3 milliárdos húsfeldolgozó üzemet adtak át Sárrétudvariban – képünk illusztráció

Korszerű, modern húsfeldolgozó épült

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a Kurucz cégcsoport tökéletes mintája annak, hogyan lehet a hagyományokra alapozva a legkorszerűbb technológiát alkalmazva a céget átvezetni a XXI. századba. Hozzátette, hogy az ország külkereskedelmi mérlegének 54,12 százalékát az agrár- és élelmiszeripar adta. Az ágazaton belül a húskészítménygyártásban van leginkább lehetőség fejlesztésre, valamint új piaci szereplők megnyerésére.

Sárrétudvariban a Kurucz cégcsoport 3 milliárd forintos beruházásával a legkorszerűbb technikával felszerelt vágóhíd és húsfeldolgozó valósult meg.

Nagy István rámutatott, hogy nemzetgazdasági szempontból a magyar élelmiszeripar meghatározó ágazat: 4,5 ezer vállalkozás 33 szakágazatban gyárt közel 90 ezer alkalmazottal élelmiszert. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot – fűzte hozzá.  Tájékoztatása szerint a magyar vágóhidakon 4,7 millió sertést vágtak le 2018-ban, a vágáslétszám 630 ezerrel, vagyis 25 százalékkal nőtt 2014 óta.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

400 milliós támogatás sertésfeldolgozó üzemeknek... Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak sertésfeldolgozó üzemek a sertéshús feldolgozásának, húskészítmények gyártásának és szállításának techno...
98 millió forint a sertésprogramra 98 milliós forintos forrást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében....
Így is lehet állatot szállítani? Megdöbbentő, hogy néhány országban hogyan szállítják az állatokat. Legyen szó baromfiról, sertésről vagy szarvasmarháról, az emberek leleményessége ha...
“Kutyamalac” Kutyaként viselkedik egy malac Kínában.  Azaz, szeret sétálni, kifejezetten kedveli, ha simogatják, és mindenhova elkíséri gazdáját. Arany élete van,...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...