Európa egyik legkorszerűbb sertéshúsüzemét adta át Nagy István agrárminiszter a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A beruházással 120 új munkahelyet teremtettek a faluban. Az üzem 130 ezer sertés levágására, feldolgozására és csomagolására is alkalmas lesz, és decemberben kezdi meg működését. Az építés során a gazdaságos és környezettudatos működésére is hangsúlyt fektettek.
Kurucz Ferenc, a beruházó cégcsoport egyik tulajdonosa hangsúlyozta, társaságuk tradicionális magyar családi vállalkozás. Az 1990-es évek elején az édesapja egyetlen sertéssel kezdte, majd a vállalkozást kitartó munkával sikerült az ágazat egyik meghatározó tagjává fejleszteni. Jelenleg 3 ezer 200 hektáron gazdálkodnak, 6400 kocájuk van, és évente mintegy 130 ezer hízót állítanak elő. Magyarországon egyedülálló módon egy kézben tudhatják a termelést, a tenyésztést, a feldolgozást és az árusítást – írta a Haon.hu.
Korszerű, modern húsfeldolgozó épült
Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a Kurucz cégcsoport tökéletes mintája annak, hogyan lehet a hagyományokra alapozva a legkorszerűbb technológiát alkalmazva a céget átvezetni a XXI. századba. Hozzátette, hogy az ország külkereskedelmi mérlegének 54,12 százalékát az agrár- és élelmiszeripar adta. Az ágazaton belül a húskészítménygyártásban van leginkább lehetőség fejlesztésre, valamint új piaci szereplők megnyerésére.
Sárrétudvariban a Kurucz cégcsoport 3 milliárd forintos beruházásával a legkorszerűbb technikával felszerelt vágóhíd és húsfeldolgozó valósult meg.
Nagy István rámutatott, hogy nemzetgazdasági szempontból a magyar élelmiszeripar meghatározó ágazat: 4,5 ezer vállalkozás 33 szakágazatban gyárt közel 90 ezer alkalmazottal élelmiszert. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot – fűzte hozzá. Tájékoztatása szerint a magyar vágóhidakon 4,7 millió sertést vágtak le 2018-ban, a vágáslétszám 630 ezerrel, vagyis 25 százalékkal nőtt 2014 óta.