25 milliárd többlettámogatás, ingyenhitel és fontos KAP-információk – itt a júniusi agrártámogatások összefoglaló!

Több intézkedés is segíti a hazai gazdálkodókat a koronavírus hatásainak enyhítésében. Ingyenhitelt, állattenyésztési, kertészeti és élelmiszergazdasági válságkezelő támogatást is igénybe lehet venni. Aktuális agrártámogatás hírösszefoglalónkban kiderül, hogyan nyújt segítséget az állattartóknak a Nébih, melyek a Közös Agrárpolitika legfontosabb célkitűzései, valamint az is, hogy mikortól igényelhetik a 25 milliárdos állami segítséget a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások. Érdemes kattintani, mert milliók múlhatnak rajta!

Ingyenhitel igényelhető az agrárvállalkozások számára

A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére teljes kamat-, költség- és díjmentes Agrár Széchenyi Kártya igényelhető. A COVID-19 koronavírus járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére és a kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítése érdekében új, kedvezményes feltételrendszerű, emelt hitelösszegű, kiemelt állami kamat- és kezességi díjtámogatásban, illetve költségtámogatásban részesített folyószámlahitelt vezetett be a KAVOSZ Zrt. A kiemelt támogatások a 2020. december 31-ig hatályba lépett Agrár Széchenyi Kártya hitelügyletekre vehetők igénybe.

Az agrárszektorban dolgozó vállalkozások részére teljes kamat-, költség- és díjmentes Agrár Széchenyi Kártya igényelhető - képünk illusztráció
Az agrárszektorban dolgozó vállalkozások részére teljes kamat-, költség- és díjmentes Agrár Széchenyi Kártya igényelhető – képünk illusztráció

25 milliárd forint segítséget kapnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások a járványhelyzet miatt

25 milliárd forinttal segíti a kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások működését a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében. Az agrárminiszter elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását prioritásként kezelik. Nagy István szerint az Agrárminisztérium a gazdaságvédelmi akcióterv részeként dolgozta ki a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programot. A hónap végén aztán jött a jó hír, hogy:

Néhány hét múlva igényelhető a 25 milliárdos többlettámogatás

Június végétől három ütemben lehet igényelni a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított, összesen 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatást. Az igénylést elektronikusan kell benyújtani, a forrásokat pedig augusztus végétől kapják meg az érintettek. A támogatást a vállalkozók arra fordíthatják, ahol a legnagyobb szükségük van rá – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt.

Június végétől három ütemben igényelhető a mezőgazdasági többlettámogatás, a kifizetés augusztus végétől kezdődik - képünk illusztráció
Június végétől három ütemben igényelhető a mezőgazdasági többlettámogatás, a kifizetés augusztus végétől kezdődik – képünk illusztráció

Egy helyen a közös agrárpolitika legfontosabb információi

Az 1962-ben létrehozott közös agrárpolitika (KAP) célja, hogy a mezőgazdaság és a társadalom, valamint Európa és az európai gazdálkodók között teremtsen partneri viszonyt. A KAP arra irányul, hogy támogassa az agrártermelőket és javítsa a mezőgazdaság termelékenységét. Ezáltal biztosítsa, hogy a fogyasztók folyamatosan és megfizethető áron jussanak hozzá a szükséges élelmiszerekhez. További célja, hogy tisztességes megélhetést biztosítson az uniós gazdáknak. A felsoroltakon kívül a közös agrárpolitika azért jött létre, hogy segítse az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a fenntartható erőforrás-gazdálkodást, valamint EU-szerte támogassa a vidéki területek és tájak megőrzését, továbbá életben tartsa a vidéki térségek gazdaságát azáltal, hogy ösztönzi a munkahelyteremtést a mezőgazdaságban, az agrár-élelmiszeriparban és a kapcsolódó ágazatokban. A KAP az összes uniós tagország közös szakpolitikája. Irányítása és finanszírozása uniós szinten, uniós költségvetési források felhasználásával történik.

A közös agrárpolitika támogatja a mezőgazdasági termelőket, és gondoskodik Európa élelmezésbiztonságáról - képünk az Európai Parlament brüsszeli épületében készült
A közös agrárpolitika támogatja a mezőgazdasági termelőket, és gondoskodik Európa élelmezésbiztonságáról – képünk az Európai Parlament brüsszeli épületében készült

Uniós támogatási intézkedéseket kért Magyarország a baromfi-, sertés- és tejágazatban

Magyarország az uniós agrárminiszterek május 13-i videokonferenciáján további uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte Brüsszeltől a koronavírus járvány következtében kialakult helyzetre tekintettel. A támogatási intézkedés a baromfi-, a sertés- és a tejágazatot érintené, ahol a járvány következtében válsághelyzet alakult ki, és ennek kezelése érdekében kérte Magyarország az intézkedések bevezetését. Az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy az eddig meghozott intézkedések nem elegendőek a járvány következtében kialakult válsághelyzet kezelésére. Ezért rendkívüli intézkedések azonnali bevezetését kérték az unió mezőgazdasági biztosaitól.

A Nébih segítséget nyújt az állattartók számára

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal meghosszabbítja az állattartói adategyeztetés határidejét. A június 15-re kitolt határidő a járványügyi helyzetre való tekintettel jött létre, továbbá a Nébih tanácsadással is segíti azokat az állattartókat, akik tenyészete több tartáshellyel rendelkezik, viszont azok „szétválasztását” még nem hajtották végre. A Nébih igény esetén személyre szabott támogatást is nyújt az állattartók számára. Mindennek célja az, hogy a korlátozó intézkedések miatti nehézségek ne okozzanak hátrányt senki számára, és az adategyeztetés is megvalósuljon.

Nyakunkon a határidő: teljesíteni kell a zöldítés támogatás kötelezettségeit

Bár sajnos sokan azt gondolják, nem jár ingyen a zöldítés támogatás. A kifizetéshez több feltétel teljesítése szükséges. Meghatározott, hogy a parlagon hagyott területet, valamint a nitrogénmegkötő növényfajokat mettől meddig kell fenntartani. Ezen felül diverzifikációs kötelezettség is van, valamint a kaszálások időpontja is fontos. A zöldítés legfontosabb tevékenységeihez kapcsolódó fontos dátumokat gyűjtöttük össze.

A zöldítés támogatás feltételekhez és határidőkhöz kötött, ezeket gyűjtöttük össze - Fotó: Adam's Photovision
A zöldítés támogatás feltételekhez és határidőkhöz kötött, ezeket gyűjtöttük össze – Fotó: Adam’s Photovision

A NAK elhalasztotta a tagdíjbevallást és –befizetést

A kormány által kihirdetett vészhelyzeti intézkedésekkel, illetve az ehhez kapcsolható gazdasági döntésekkel összhangban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöksége a tagok 2020-as tagdíjbevallását és –fizetését őszre halasztotta. A köztestület azért döntött így, mert ezzel is segíteni kívánják a gazdasági nehézségek áthidalásában tagjaikat. Feltétel, hogy a módosított határidő az eredetileg megszabott határidő évétől nem térhet el.

Ömlik a pénz a vízre: 500 millióról 2 milliárd forintra emelik

Társadalmi-, gazdasági- és környezeti szempontból is kulcskérdés az öntözött területek növelése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az első öntözésfejlesztési projektátadó rendezvényén, a Bács-Kiskun megyei Hartán. Azt is bejelentette, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határát 500 millió forintról 2 milliárd forintra emelik. Jelenleg 87,5 ezer hektáron, a szántóterületek alig 2 százalékán folyik öntözéses gazdálkodás, ezt két év alatt 200 ezer hektárra, majd 2030-ra legalább 400 ezer hektárra szeretnék növelni.

500 millió forintról 2 milliárd forintra emelik a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határát - Fotó: Pelsőczy Csaba
500 millió forintról 2 milliárd forintra emelik a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határát – Fotó: Pelsőczy Csaba

Kifizetési kérelem adható be komlóültetvények után

Megjelent a komlóültetvények létesítéséhez kapcsolódó kifizetési kérelem közlemény. A beadott kérelmeket időrendi sorrendjében bírálják el. A kifizetési kérelem kizárólag a befejezett telepítési tevékenységre nyújtható be. Ez a támrendszerre, és – ha a támogatási kérelem részét képezte – az öntözőrendszerre is vonatkozik. Egy kérelmező a támogatási időszakban egy kifizetési kérelmet adhat be akkor, ha rendelkezik befogadó nyilatkozattal. A kifizetési kérelmet a Kincstárhoz 2020. május 15-től 2021. június 30-ig a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon kell benyújtani. A vonatkozó 37/2019. (VII. 26.) AM rendelettől eltérően a veszélyhelyzetre való tekintettel a kérelem elektronikus úton is benyújtható. Az ültetvényt a támogatás kifizetésének napjától 5 évig fenn kell tartani, az nem számolható fel, de a művelési kötelezettség átadása megengedett, ha azt a Kincstárhoz szabályosan bejelentik.

Támogatáshiány, aszály, koronavírus és madáréhség nehezíti a haltermelők helyzetét

Az aszály, a koronavírus, a támogatás hiánya és a madarak okozta kár is sújtja a hazai halgazdaságokat. Az árak viszont várhatóan nem emelkednek. Nehéz helyzetbe hozta a haltermelőket az évek óta tartó tavaszi csapadékhiány. A tiszántúli halgazdaságoknál a fő- és kisebb elvezető csatornákból még valamennyire megoldható a halastavak vízellátása, azonban a dunántúli halgazdaságoknál ez sokkal nagyobb kihívás. A vízhiányon az eddigieknél is takarékosabb vízgazdálkodással lehetne enyhíteni. A völgyzárógátas rendszereknél a lehalászást a legalsó tónál kell kezdeni, majd a medret a fölötte lévő tó vizével lehet feltölteni. Ha nagyon kiszárad a talaj, akkor nem fut le a csapadékvíz, mert felisszák a szántók.

A hazai haltermelők helyzetét támogatáshiány, aszály, koronavírus és madáréhség is nehezíti - képünkön kormoránok
A hazai haltermelők helyzetét támogatáshiány, aszály, koronavírus és madáréhség is nehezíti – képünkön kormoránok

Az állattenyésztők és a kertészetek tarthatják a markukat

Az Agrárminisztérium 80 milliárd forint értékben hirdet új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot az állattenyésztés, és a kertészeti ágazat számára a koronavírus-járvány hatásainak mérséklése érdekében, amely ezeket az ágazatokat érintette. A nyáron nagy hozzáadott értéket biztosító ágazatok versenyképességének növelését is biztosítani kívánják ezzel a támogatással. Nagy István agrárminiszter egy konferencián elmondta, hogy a pályázat a teljes állattenyésztési ágazatot lefedi, és a haszonállatokat tartó állattartó telepek megújítását segíti elő. Ez lehetőséget biztosít az állattartásra, illetve az előállított termékek kezelésére és tárolására szolgáló épületek kialakítására, illetve építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz köthető gépek, berendezések és eszközök beszerzésével

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...