2018-as szabályok az őstermelők adózásával kapcsolatban

A NAV mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is segíti az őstermelőket, ezért az adózásukról szóló tájékoztató anyagot tett ingyenesen letölthetővé. Az őstermelők adózásával kapcsolatos tudnivalók elérését megtalálja a cikkünkben!

Tájékoztató anyagban gyűjtötte össze a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy milyen szabályok szerint kell adózniuk a mezőgazdasági őstermelőknek a 2017-es év után. A 25 oldalas, jól áttekinthető anyag összefoglalja a fogalmakat, a tudnivalókat, a nyomtatványok kódjait is. Szó van benne az őstermelői igazolvány feltételeiről és a bevételek elszámolásáról is. A hírt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldala közölte.

Az őstermelők adózásával kapcsolatban tájékoztató füzetet adott ki az adóhivatal - Fotó: Pixabay, strecosa
Az őstermelők adózásával kapcsolatban tájékoztató füzetet adott ki az adóhivatal – Fotó: Pixabay, strecosa

Az általános forgalmi adó kötelezettséggel kapcsolatos információk mellett részletesen kifejti a kompenzációs felárat, az alanyi adómentességet és a gabonák és olajos magvak fordított adózását is.

Az információs füzet a linkre kattintva érhető el.

Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2018.

Érdemes kinyomtatni, átolvasni és kijegyzetelni a kérdéses vagy bizonytalan részeket. Ezután konkrét kérdés esetén továbbra is a NAV ügyfélszolgálatainak munkatársaihoz lehet fordulni szakszerű válaszért.

A NAK megyei központjaiban is elérhető az őstermelők adózásával kapcsolatos tájékoztató

A gazdálkodókat érintő információk minél hatékonyabb átadása érdekében a NAK kérésére az adóhivatal hozzájárult a 2017. évi tájékoztató füzet szélesebb körben történő terjesztéséhez. A füzetek – korlátozott számban – a megyei NAK Szolgáltató Központokban érhetők el. Lényeges információ, hogy a korábbi és az új tájékoztató anyag csak a fontosabb előírásokat, normákat tartalmazza.

Arról itt írtunk korábban, hogy könnyebbé válhat az őstermelők adózása.

Az őstermelők adózása – egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége

A mezőgazdasági őstermelő az összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem után 19,5 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetésére köteles.

Az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás az átalányban megállapított jövedelmének 14 százaléka.

A tételes költségelszámolást választó, egyszerűsített bevallási nyilatkozatot benyújtó őstermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a bevétel 5 százalékának a 14 százaléka.

Mentes a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetése alól az a jövedelem, amely járulék alapját képezi.

A biztosított mezőgazdasági őstermelőre is vonatkozik ez a mentesség, mégpedig addig az összegig, amely után járulékot fizet. A mezőgazdasági őstermelőt terhelő egészségügyi hozzájárulás alapját ennek megfelelően csökkenteni kell a mezőgazdasági őstermelő által fizetendő járulékok alapjával.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők figyelem! Januártól új őstermelői igazo... 2015. január elsejétől új őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie minden őstermelőnek, ezért a NAK arra kéri az érintetteket, hogy még 2014. decemb...
Aktuális az őstermelői igazolványok cseréje A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja a gazdák figyelmét, hogy a 2013. január elsejét megelőzően kiváltott igazolványok folyamatos cseréjének u...
Hogyan adóznak az őstermelők? Nyakunkon az adóbevallás beküldésének határideje, így mai cikkünkben összeszedtük, hogy az őstermelőkre milyen szabályok vonatkoznak az adózás terén! ...
Őstermelők figyelem! Közeleg a végső határidő!... Január elsejével az illetékes hatóság korszerű, elektronikus kártya alapú őstermelői igazolványt vezetett be a régi, papír alapú helyett. Az új igazol...
Jövő hét hétfő a végső határidő az őstermelőknek... Eredetileg március 20. a határidő az új őstermelői igazolványok kiváltására. Azonban a határidő március 21-re módosult, mivel az eredeti időpont vasár...
Ezekre az őstermelőkre figyel a NAV a nyáron Itt a nyár, egyre több növény érik be a szántóföldeken és a kertekben. A törvénytisztelő őstermelők mellet pedig ilyenkor eladóként megjelennek az ál-...