2015-ben is nőtt a magyar büszkeségek száma

Régen túl vagyunk már azokon az időkön, amikor a matyóhímzésen és a magyar szürkemarhán kívül nehéz mást felsorolni, mint hungarikum. Nem telik el úgy év, hogy ne csatlakozzon újabb és újabb termék az impozáns listához. Nézzük az idei „újoncokat”!

Mit is értünk hungarikum alatt?

2012 óta törvénybe is foglalták a hungarikumok fogalmát. „Gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.” 2015-ben már 55-re emelkedett a hungarikumok közé emelt értékeink száma, melyeket összesen 8 különböző kategóriába sorolunk. Az agrár- és élelmiszergazdasági kategória a szegedi fűszerpaprika-őrleménnyel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, az ipari és műszaki megoldások kategória Neumann János életművével, a kulturális örökség a Vizsolyi Bibliával és a IX-XI. századi Magyar íjjal, a turizmus és vendéglátás a kürtős kaláccsal és a bajai halászlével (ha a halászleves receptünk után jelenik meg, belinkelni ide) bővült.

A hungarikumok előszobájaként is nevezhető Magyar Értéktárba már 2013-ban bekerült a fröccs, de 2 évet várni kellett arra, hogy hungarikummá nyilvánítsák. Fotó: Dailynews Hungary
A hungarikumok előszobájaként is nevezhető Magyar Értéktárba már 2013-ban bekerült a fröccs, de 2 évet várni kellett arra, hogy hungarikummá nyilvánítsák. Fotó: Dailynews Hungary

 

Fel tudja sorolni az összeset?

Vagy legalább az agrár- és élelmiszergazdaság kategória résztvevőit? A jelenlegi állás szerint 19 terméket kellene tudnunk: pálinka, törkölypálinka, Csabai kolbász (Csabai vastagkolbász), magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú, hízott libából előállított termékek, Gyulai kolbász (Gyulai pároskolbász), szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, PICK Téliszalámi, magyar akác, magyar akácméz, HERZ Classic téliszalámi, makói hagyma, szegedi fűszerpaprika-őrlemény, magyar szürke szarvasmarha, Unicum keserűlikőr, Debreceni páros kolbász, fröccs, alföldi kamillavirágzat. Kíváncsian várjuk, jövőre mivel bővül a lista! Ön mit szeretne itt látni? Írja be a cikk alá hozzászólásba! 🙂

Forrás: hungarikum.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Pályázat a hungarikumok népszerűsítésére – Határid... Ne maradjon le, már csak a hónap végéig 2013.10.31-ig pályázhat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megisme...
A makói fokhagyma kerülhet fel a hungarikumok list... Hétköznapi értelemben azokat az élelmiszereket nevezzük hungarikumoknak, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kapcsolódik Mag...
Nemzeti értékek és hungarikumok – Pályázat! A Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támoga...
Milyen fűszerpaprikát tegyek a halászlébe? Fűszerpaprikák laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nébih a napokban 46, hazai boltokban kapható fűszerpaprikán. A kedveltségi mutató...
Idén is bővült a hungarikumok listája Hízott libából előállított termékek, gyulai kolbász, szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény...Csak néhány azok közül a termékek közül, amelyekkel a ...
Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Érté... Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét tavaly óta és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság. A hungarikumok sorába került...