Régen túl vagyunk már azokon az időkön, amikor a matyóhímzésen és a magyar szürkemarhán kívül nehéz mást felsorolni, mint hungarikum. Nem telik el úgy év, hogy ne csatlakozzon újabb és újabb termék az impozáns listához. Nézzük az idei „újoncokat”!
Mit is értünk hungarikum alatt?
2012 óta törvénybe is foglalták a hungarikumok fogalmát. „Gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.” 2015-ben már 55-re emelkedett a hungarikumok közé emelt értékeink száma, melyeket összesen 8 különböző kategóriába sorolunk. Az agrár- és élelmiszergazdasági kategória a szegedi fűszerpaprika-őrleménnyel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, az ipari és műszaki megoldások kategória Neumann János életművével, a kulturális örökség a Vizsolyi Bibliával és a IX-XI. századi Magyar íjjal, a turizmus és vendéglátás a kürtős kaláccsal és a bajai halászlével (ha a halászleves receptünk után jelenik meg, belinkelni ide) bővült.
Fel tudja sorolni az összeset?
Vagy legalább az agrár- és élelmiszergazdaság kategória résztvevőit? A jelenlegi állás szerint 19 terméket kellene tudnunk: pálinka, törkölypálinka, Csabai kolbász (Csabai vastagkolbász), magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú, hízott libából előállított termékek, Gyulai kolbász (Gyulai pároskolbász), szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, PICK Téliszalámi, magyar akác, magyar akácméz, HERZ Classic téliszalámi, makói hagyma, szegedi fűszerpaprika-őrlemény, magyar szürke szarvasmarha, Unicum keserűlikőr, Debreceni páros kolbász, fröccs, alföldi kamillavirágzat. Kíváncsian várjuk, jövőre mivel bővül a lista! Ön mit szeretne itt látni? Írja be a cikk alá hozzászólásba! 🙂
Forrás: hungarikum.hu