2000 forintba kerülhet egy kiló magyar lapocka – lenne olcsóbb importhús is

Szinte hihetetlen, ami az itthoni sertéspiacon történt az utóbbi bő egy hónapban. Jócskán megdrágult az élő disznó ára: a 9. héten még 400 forintot adtak egy kiló hízóért, manapság már a 600 forinthoz közelít e summa.

Két év böjt után ismét jobb napokat élhetnek meg a sertéstartók. Pontosabban: talán elérték azt az árszintet, amelyen már nem veszteséget termelnek. A gabona- és energiaárak, a munkabérek növekedése eddig kilónként 40-50 forintos veszteséget okozott. Sokan fel is hagytak a tartással. Most az 570-590 forintos átvételi ár ezt a hónapokon át tartó jövedelemkiesést kezdi ellensúlyozni – írja Gazdanet rovatában a szabadfold.hu.

A 13. héten az összes levágott sertés átlagos átvételi ára elérte az 585 forintot, a legjobb minőségért pedig már 592-t adtak a vágóhidak
A 13. héten az összes levágott sertés átlagos átvételi ára elérte az 585 forintot, a legjobb minőségért pedig már 592-t adtak a vágóhidak (Fotó: Pixabay)

A németekre kell figyelni

Nagy kérdés, meddig tart ez a piaci fázis? A németekre kell figyelni, Európa ezen a felén is az ő áraik alapján szabják meg a helyi tarifát. Nálunk nemrégiben felfelé ívelő szakasz jelentkezett, amikor a malac-, illetve a hízóár is elindult felfelé. Nálunk a 13. héten az összes levágott sertés átlagos átvételi ára elérte az 585 forintot, a legjobb minőségért pedig már 592-t adtak a vágóhidak. Ez az egy évvel korábbi szinthez képest több mint 33 százalékos növekedést jelent. A drágulás az ólakban nagyjából az év 9. hetében indult: akkoriban az országos átlagár 402 forint volt, pedig a 8. héten alig lépte át a 370-es szintet.

Nem tudni, hogy az említett felvásárlók, illetve vágóhidak meddig bírják ezt a nyomást: az alapanyagért drasztikusan többet fizetnek, míg a kereskedők ezt még nem vették át. A boltokban tapasztalható ugyan drágulás, de nem azt a 30–45 százalékot látjuk, mint ami az élő sertés felvásárlási árában tapasztalható.

A húskészítményeknél is meg kell jelennie a drágább hízótartás hatásának

Ha a vágóhídi, húsfeldolgozói költségnövekedést befogadják a kereskedők, akkor a fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy nem 1500-1700, hanem vélhetően 2000 forintot kell adni egy kiló lapockáért. Más tőkehúsoknál is hasonló lesz a változás, miként a húskészítményeknél is meg kell jelennie a drágább hízótartás hatásának.

Bizonytalan, hogy ilyen hazai alapanyagárak mellett meddig tartható a számos bolthálózat által tett vállalás, miszerint csak magyar sertéshúst értékesít. Sok importforrás ugyanis valószínűleg sokkal olcsóbb, mint a hazai. Ha csak egy-két hónapra is, de biztos, hogy sokan felpörgetik majd a behozatalt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A sertéshúsok piacának alakulása 2014 első negyedé... Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisa szerint 2014-ben mintegy 1 százalékkal 116 millió tonnára nőhet a világ sertéshúste...
Beavatkozik a WTO az orosz hústilalomba? A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntését kéri az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy jogszerűen tiltja-e Moszkva a sertéshús és élő álla...
180 milliárd Ft-os exportkiesés az orosz hústilalo... Szakértők szerint új piacok után kell nézniük a sertéshússal foglalkozóknak, ha tovább folytatódik az orosz húsembargó. Már, amennyiben nem kívánják n...
6 százalékkal nőtt a vágósertés termelői ára... Mintegy 6 százalékkal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az ...
Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak... Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak, mivel a balkáni ország nem önellátó sertéshúsból - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakm...
Sertéshús-előállítás az Európai Unióban és Magyaro... Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és im...