20 olyan növény, amely képes az emberi élet kioltására

Íme a leghalálosabb növények listája, amelyeket kerülnie kell a kertjében, ha gyerekei, háziállatai vagy haszonállatai vannak. Ha vannak csemetéi, háziállatai, jószágai vagy gyakori látogatói, akik nem sokat tudnak a növényekről, akkor jobb, ha különösen óvatosan bánik azzal, amit ültet, mert ezek a növények akár ölni is tudnak!

1. Halálos nadragulya (botanikai neve: Atropa belladonna)

Mindannyian tudjuk, hogy a nadragulya családjába számos ehető növény tartozik, mint például a padlizsán, a paradicsom, a burgonya és a paprika. De ez az egy nem az! A halálos nadragulyát már évszázadok óta használják méregkészítésre. A név előre figyelmeztet, hiszen a bogyók és a lombozat erősen mérgező!

Mit okoz: A Missouri Botanikus Kert szerint ennek a növénynek az érintése ártalmas lehet, különösen, ha sebek vagy vágások vannak rajta. A legjobb, ha kesztyűt viselünk, amikor a növényt kezeljük.

A húsvéti liliom minden része mérgező a metilxantinok miatt, és akut veseelégtelenséget, esetleg halált okoz a húsvéti liliomot előszeretettel majszoló macskáknak
A húsvéti liliom minden része mérgező a metilxantinok miatt, és akut veseelégtelenséget, esetleg halált okoz a húsvéti liliomot előszeretettel majszoló macskáknak (Fotó: Pixabay)

A növény minden része mérgező, mivel a levelek, a termések és a gyökerek hiociamint, szkopolamint és atropint tartalmaznak, amelyek az antikolinerg mérgezésért felelősek. A lila-fekete bogyó mérgezéssel járhat: pupillatágulás, hányás, hallucinációk, szapora szívverés, delírium és halál.

2. A sörényes fa (Hippomane mancinella)

Egy másik halálos növény, amelyet azonnal el kell távolítani, a Manchineel Tree. A trópusi Dél-Amerika északi részétől Észak-Amerika déli részéig terjedő trópusi területhez tartozik.

Mit csinál: A világ legmérgezőbb fájaként tartják számon, a legmérgezőbb gyümölcsét Manchineel Beach Apple-nek nevezik. Megevése után fűszeres íze van, majd égő, tépő érzést okoz a szájban, a torok összehúzódását okozza, ami nyelési képtelenséget idéz elő az emberben.

A fa bőrszerű, fényes, elliptikus, sárgászöld színű leveleket termel, és az égéskor keletkező füst annyira mérgező, hogy irritálhatja a szemet, és bőrgyulladást okozhat. Emellett tejszerű nedvet termel, amely a gallyakból, a kéregből, a gyümölcsökből és a levelekből szivároghat, és súlyos hólyagokat okozhat a bőrön, sőt akár meg is ölheti azt, aki eső esetén a fa alatt áll vagy alszik. Ne is érintse meg ezt az ártalmatlannak tűnő fát, különben kórházba kell mennie.

3. Húsvéti liliom (Lilium longiflorum)

A húsvéti dekoráció legmasszívabb részeként elhíresült trombitaliliom veszélyes, különösen a macskákra nézve. Még akkor is, ha kedvence kis mennyiségben nyeli le a virágokat vagy a lombot, akut veseelégtelenséget és halált okozhat.

Mit okoz: A húsvéti liliom minden része mérgező a metilxantinok miatt, és akut veseelégtelenséget, esetleg halált okoz a húsvéti liliomot előszeretettel majszoló macskáknak. Ajánlatos a gyermekeket is távol tartani ezektől a liliomoktól.

4. Völgyi liliom (Convallaria majalis)

Sok kertész kedvenc és hagyományos esküvői virága, a gyöngyvirág nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagokat, amelyek az emberek és az állatok halálát okozhatják. Azért is válhat problémává, mert a gyönyörű virágzó növény erősen invazív.

Mit okoz: Minden része, így a gyökerek, hagymák, szárak, virágok, levelek és bogyók mérgezőek, mivel a növény több mint 35 szívglikozidot tartalmaz, amelyek megállíthatják a szívverést. Háziállatokra és gyerekekre veszélyes, de akár egy felnőtt is meghalhat bármelyik növényi rész lenyelése miatt.

5. Oleander (Nerium oleander)

Az oleandert az autópályákon, a hátsó kertekben és szinte mindenhol termesztik a meleg területeken, de a világ egyik leghalálosabb kerti növénye. Ne égessük el, mert a füstje erősen mérgező, és hosszú ideig belélegezve halált is okozhat. E halálos növény bármely részének fogyasztása, még kis mennyiségben is halálos lehet, különösen a gyermekek számára.

Mit okoz: Az oleander minden része mérgező a szívglikozidok, például az oleandrin, a digitoxigenin, az olinerin és a nerin miatt. Már egyetlen levél elfogyasztása is elveheti egy gyermek életét, ezért óvakodjunk ettől a növénytől.

A Coloradói Állami Egyetem szerint: „A zöld oleander leveleinek halálos dózisa szarvasmarhák és lovak esetében az állat testtömegének 0,005%-a. Az oleander minimális halálos dózisa szarvasmarhák esetében 50mg/kg testtömegnek bizonyult. A lovaknak 40mg/kg testtömegű zöld oleanderlevelet adtak nasogastricus csövön keresztül, következetesen súlyos gyomor-bélrendszeri és szívtoxikózis alakult ki.”

Az oleander minimális halálos dózisa szarvasmarhák esetében 50mg/kg testtömegnek bizonyult
Az oleander minimális halálos dózisa szarvasmarhák esetében 50mg/kg testtömegnek bizonyult (Fotó: Pixabay)

6. Rózsafüzérborsó (Abrus precatorius9

A rózsabors nagyon jámboran hangzik, de a valóságban mérgező. Világszerte híres arról, hogy rózsafüzérek és más díszítő ékszerek gyöngyeit készítik belőle. A magok Abrin nevű mérget tartalmaznak, amely az egyik leghalálosabb méreg a bolygón.

Mire képes: A rózsabors egy természetes mérget tartalmaz, az Abrin nevű, a ricinhez hasonló mérget, amely a növény magjaiban található. A belélegzéssel történő mérgezés kezdeti tünetei az expozíciót követő 5-8 órán belül kezdődnek, de 18-72 óra is eltelhet, mire a mérgezés végzetesnek bizonyul. A tünetek néhány órán belül kezdődhetnek, de lenyelés esetén 5-7 nap alatt végzetesnek bizonyulnak.

A tünetek közé tartozik a láz, köhögés, légzési nehézség, hányinger, mellkasi diszkomfortérzés és erős izzadás, amely tüdőödémává alakulhat és halált okozhat.

7. Óriásfű (Heracleum mantegazzianum)

Az Egyesült Királyságban bűncselekménynek számít az óriás magyal ültetése. A Giant Hogweed elég jól néz ki, de tudni kell, hogy ennek a növénynek a nedve erősen mérgező. Évente sok gyermek hal meg e halálos növény miatt.

Mit okoz: Fényérzékenyítő furanokumarinoknak nevezett mérgező vegyi anyagokat tartalmaz. Ha az emberi bőrrel érintkezik, akut bőrreakciót okozhat, amely fényre is nagyon érzékeny.

A Giant Hogweed keltette mérgezés hólyagok kialakulásához vezethet a bőrön, akár érintésre is. Megvakulhatunk, ha a nedv a szembe kerül. Az emberi vérrendszerbe jutva szintén fájdalmas és gyors halálhoz vezethet.

8. Babaszem (Actaea alba)

A Doll’s Eye bogyói hátborzongatóan néznek ki, és elég halálosak is ahhoz, hogy megöljenek bárkit. A bogyók azonban teljesen ártalmatlanok a madarakra.

Mit csinál: A Doll’s Eye mérgező bogyókat termel, amelyek kardiogén toxinokat tartalmaznak. Az emberi szívizomszövetre is hatással lehet, így az egyik legmérgezőbb növény. A bogyók lenyelve szinte azonnal szívmegállást okozhatnak.

9. Gympie (Dendrocnide moroides)

A Gympie (gyímbérfű), más néven Dendrocnide Moroides, Északkelet-Ausztráliában honos. A növény szeret buja zöldövezetekben fejlődni, és nem tűnik mérgezőnek. A látszat ismét csalóka, ezért ne feledje, hogy egyetlen érintés a lombjával kínzó fájdalmat és gyors halált okozhat.

Még akkor is, ha csak a közelébe merészkedik valaki ennek a halálos növénynek, orrvérzéssel és szemirritációval kell számolnia.

Mit csinál: A gyímbérfű fájdalmas idegmérge a leveleket, szárakat és terméseket borító apró szőrszálakon keresztül fejti ki hatását. A levéllel való puszta érintkezés az ember halálához vagy hónapokig tartó rendkívüli fájdalomhoz vezethet. A csípős levelek akár anafilaxiás sokkot is kiválthatnak.

10. Tansy (Tanacetum vulgare)

Valamikor régen a Tansy értékes gyógynövény volt, de mára kegyvesztetté vált. Sokan termesztik ezt az évelő növényt aranyszínű, szép, gombszerű virágai miatt. Az állattenyésztők azonban félnek tőle, mivel az állatokra és az emberekre is veszélyes mérget tartalmaz.

Mit okoz: A Tansy növény a Thujone nevű mérgező vegyi anyagot tartalmazza. A beszámolók szerint már 10 csepp tansy-olaj is megölt embereket, és még a tansy tea vagy por is sokak számára bizonyulhat végzetesnek.

A tünetek közé tartozik a gyengeség, a letargia, a körbe-körbe járás, az állási nehézség, a tántorgás, a sárgaság, a láz, a gyomor-bélrendszeri zavarok és a halál.

A beszámolók szerint már 10 csepp tansy-olaj is megölt embereket, és még a tansy tea vagy por is sokak számára bizonyulhat végzetesnek
A beszámolók szerint már 10 csepp tansy-olaj is megölt embereket, és még a tansy tea vagy por is sokak számára bizonyulhat végzetesnek (Fotó: Pixabay)

11. Rododendron és azálea (Rhododendron)

Az azálea és a Rhododendron is lenyűgöző, gyönyörű virágokkal rendelkezik, amelyek Instagram-szerűen néznek ki, de csak egy bájos kerítés felett. A növény erősen mérgező, egy levél vagy szár elfogyasztása hasi fájdalmat, bénulást, légzési problémákat, kómát, sőt halált is okozhat.

Mit okoz: Az azálea és a rododendron virága és levelei a Grayanotoxin nevű mérgező anyagot tartalmazzák, amely lenyelve halálosnak bizonyulhat.

A háziállatokat és a gyerekeket távol kell tartani a növénytől, mivel a tünetek között hányás, hányinger, nyálfolyás, szédülés, gyengeség, egyensúlyvesztés és légzési elégtelenség miatti halál is szerepelhet.

12. Angyaltrombita (Brugmansia)

A harangokra emlékeztető, függő virágokkal lógó angyaltrombiták fás szárú bokrok, amelyek minden kertben vonzóan mutatnak. Ennek a növénynek azonban minden egyes része veszélyes, mivel nagy mennyiségű mérget tartalmaz, amely halálos lehet, ha állatok vagy emberek fogyasztják.

Mit okoz: Az angyaltrombiták minden része veszélyes, mivel olyan halálos anyagokat tartalmaz, mint a szkopolamin, az atropin és a hioszciamin. Ha a növény bármelyik részét lenyeli, az bénulást, zavaró hallucinációkat, emlékezetkiesést okozhat, és halálos lehet.

13. Cerbera odollam (Cerbera odollam)

A Cerbera odollam fáját öngyilkos fának is nevezik. Nemcsak öngyilkossági, hanem gyilkossági ügyekben is ismeretes. Bármilyen ételhez vagy italhoz adott néhány mag halálos mértékben mérgezheti meg az egész ételt.

A mérget a legtöbb toxikológiai vizsgálat során nagyon nehéz kimutatni. Lassú és fájdalmas halált okoz hasmenéssel és gyomorgörcsökkel.

Mit okoz: Ez a méregben gazdag növény egy bioaktív mérget tartalmaz, a Cerberin nevű toxint, amely a kardenolidok osztályába tartozó szívglikozid.

Lenyelve a mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hányinger, trombocitopénia, hiperkalémia, EKG-eltérések és akár halál is.

14. Ricinusbab (Ricinus communis)

A ricinusbab tele van a világ egyik legmérgezőbb anyagával, a ricinnel. Gyakran termesztik közparkokban és más területeken kiváló megjelenése miatt. Egyetlen ricinusbab elég ahhoz, hogy néhány perc alatt megöljön egy gyermeket.

Mit okoz: A ricinbab ricint tartalmaz, és ha lenyeli vagy megrágja a babot, a ricin lázat, köhögést, veseelégtelenséget, görcsöket, hasmenést, hányingert, légzési zavarokat, erős izzadást és tüdőödémát okozhat, ami halálos is lehet.

A ricinusbab tele van a világ egyik legmérgezőbb anyagával, a ricinnel. Gyakran termesztik közparkokban és más területeken kiváló megjelenése miatt. Egyetlen ricinusbab elég ahhoz, hogy néhány perc alatt megöljön egy gyermeket.
A ricinusbab tele van a világ egyik legmérgezőbb anyagával, a ricinnel. Gyakran termesztik közparkokban és más területeken kiváló megjelenése miatt. Egyetlen ricinusbab elég ahhoz, hogy néhány perc alatt megöljön egy gyermeket. (Fotó: Pixabay)

15. Vízipókháló (Cicuta)

A vízipókháló szoros rokonságban áll a mérges bürökkel, amely Észak-Amerika egyik legintenzívebben mérgező növénye. Ezt a sárgarépafélék családjába tartozó nagyméretű vadvirágot a zellerrel vagy a paszternákkal is összetévesztik. A Water Hemlock azonban tele van mérgező cicutoxinnal, amely lenyelve halált okozhat.

Mit okoz: A cicutoxin a Water Hemlock minden részében jelen van, és a gyökerek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációt. Ha véletlenül lenyelünk 2-3 cm gyökeret, hányinger, hányás, zihálás, izzadás, szédülés, gyomorfájás, letargia, delírium, ellenőrizhetetlen bélmozgás és halál is előfordulhat.

16. Feketefűzfű (Aconitum)

A feketefűzfű (vagy szerzetesfű) már évszázadok óta halálos növényként ismert. Már az ókori harcosok is sok kivégzést terveztek e mérgező növény felhasználásával. Az Egyesült Királyságban egy kertész többszörös szervi elégtelenségben halt meg, miután 2014-ben e mérgező, lila virágú növény mellett söprögetett.

Mire képes: A monkshood idegmérgeket tartalmaz: aconitint és medaconitint, amely a legtöbb monkshood faj fő alkaloidja. A monkshoodban található idegméreg szívproblémákat és súlyos légzési zavarokat okozhat, amelyek a bőrön keresztül felszívódhatnak. Ne szedje vagy kezelje ezt a növényt kesztyű viselése nélkül, különösen a gyökereket.

17. Larkspur (Delphinium)

A larkspur az állatokra és az emberekre egyaránt veszélyes. A fiatal növények és a magok lenyelése bénuláshoz, légzési nehézséghez és halálhoz vezethet. A pacsirtafű az Egyesült Államokban jelentős állatveszteségekért is felelős.

Mit okoz: A larkspur alkaloidoknak nevezett mérgező vegyi anyagokat (nitrogéntartalmú szénhidrogének) tartalmaz, amelyeket a növény termel és felhalmoz a levelekben, maghüvelyekben, virágokban és magokban.

A mérgezés tünetei a szarvasmarhákra és az emberekre is hatással lehetnek, beleértve a terpeszállás, izomgyengeség, remegés, szegycsonti fekvés, légzési zavarok és halál.

18. Rózsaszínű keserűfű (Digitalis)

A rózsaszínű keserűfű virágai, magjai, levelei és szárai mérgezőek. A bogyók és a virágok egyaránt vonzzák a gyerekeket, és mindkettő halálos lehet. Tehát ez egy másik gyönyörű virágzó növény, amelyet háziállatok és gyermekek elől el kell zárni.

Mit okoz: Ha valaki megeszi ennek a növénynek bármely részét, a növényben található digitalis és szívglikozidok befolyásolják a szívműködést, ami szabálytalan szívverést, fejfájást, zavartságot, homályos látást és halált okoz.

Emellett a rózsaszínű keserűfű érintésre is mérgező, és bár nem feltétlenül tapasztalunk semmilyen reakciót, a méreg a szájba, szembe, orrba vagy nyílt sebbe kerülhet, ami szintén mérgezési tüneteket és halált okozhat. A rózsaszínű keserűfű gondozásakor mindig viseljen kesztyűt.

19. Melia Azedarach (Melia azedarach)

A Melia Azederachot fehér cédrusnak is nevezik. Ezt a mahagónifélék családjába tartozó lombhullató fát nevezik még Chinaberry Tree-nek, Umbrella Tree-nek, Pride of India-nak és Persian Lilac-nak is. A termések olyan mérgek keverékét tartalmazzák – például erős idegmérgekét –, hogy már 5-6 bogyó is képes megölni egy embert. A madarakra azonban nem mérgezőek.

Mit okoz: A fehér cédrus minden része halálos, mivel a meliatoxinok közé sorolt limonidokat tartalmaz, a legnagyobb koncentráció a bogyókban található. A mérgezés tünetei közé tartozik a hasmenés, letargia, hányinger, hányás, zavartság, görcsrohamok, kóma és halál.

20. Dohány (Nicotiana tabacum)

A dohány a világon termesztett egyik legnépszerűbb kereskedelmi, nem élelmiszernek számító növény. A növény minden része, különösen a levelei anabázint és nikotint tartalmaznak, amelyek fogyasztásuk esetén halálosak.

Mit okoz: A nikotin egy természetes mérgező anyag, amely a dohánytermékekben található, de ugyanez a vegyi anyag teszi függőséget okozóvá a dohánytermékeket is. A dohánygyárakról ismert, hogy a gyártási folyamat során ammóniavegyületeket adnak a cigarettákhoz, hogy elfedjék a dohány keménységét. Ezáltal „lágyabbnak” érződik a dohányzás.

A nyers levelének rágása hányingert, hányást, hasi fájdalmat, izzadást, szívritmus- és vérnyomás-emelkedést, hiperpnoét vagy nehéz légzést és halált okozhat.

A nikotin halálos dózisa belélegezve 50-60 mg/kg egy felnőttnél a Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézet szerint. Rágáskor vagy lenyeléskor a dohány izzadáshoz, álmossághoz, remegéshez, zavartsághoz, hányáshoz, görcsrohamokhoz vezethet, és akár halálos kimenetelű is lehet.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védje a gyerekét, mert mindenhol ott lehetnek a mé... Sajnos sokan hiszik azt, hogy mérgező növények csak a természetben találhatóak. Pedig a díszkertben és a lakásokban is könnyen előfordulhatnak. Számo...