1,8 milliárdért fejlesztenek egészségesebb tejtermékeket Kaposváron

Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem és a Fino-Food Kft. A 3 éven át tartó projektre 1,8 milliárd forintot költenek – közölte a felsőoktatási intézmény agrár- es környezettudományi karának dékánja. Tossenberger János dékán elmondta, hogy a döntő részben európai uniós pályázati támogatásból finanszírozott, a tejipari céggel közös munka keretében olyan, a robottechnológián és a preciziós gazdálkodáson alapuló, a hazai agrárökológiai adottságokat szem előtt tartó fejlesztéseken dolgoznak, amelyek a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érintik.

Az egyetemnek a projektről kiadott háttéranyagában szerepel, hogy az új tudományos eredmények lehetőséget teremtenek fajta- és hibridspecifikus növénytermesztési technológiák meghatározására, a termőhelyekre legmegfelelőbb fajták kiválasztására, és az optimalizált összetételű takarmánykeverékek egészségvédő hatásának tanulmányozására is. Az együttműködés eredményeként sor kerülhet a piacon még nem található, a jelenleg elérhető termékeket meghaladó biológiai értékű, a korszerű táplálkozástudományi trendekhez, illetve az egészségtudatos táplálkozásból fakadó igényekhez illeszkedő tejkészítmények kifejlesztésére, bevezetésére – írták.

Közel 2 milliárd forintot fordítanak az egészségesebb tejtermékek kutatására Kaposváron - képünk a fejőházból illusztráció
Közel 2 milliárd forintot fordítanak az egészségesebb tejtermékek kutatására Kaposváron – képünk a fejőházból illusztráció

A tájékoztatás szerint az új termékek hozzájárulhatnak egyes emésztőszervi, keringési megbetegedések megelőzéséhez, továbbá a tüneteik enyhítéséhez.

Tossenberger János elmondta: nem arról van szó, hogy a jelenleg kapható tejtermékek ne lennének egészségesek, hanem arról, hogy a tudományos ismeretek bővülése újabb lehetőségeket kínál az élelmiszerek minőségének további javítására és ezzel az élelmiszeripar élni is kíván. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1,8 milliárd forint saját és 98,8 millió forint jegyzett tőkéjű Fino Food Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben nagyjából 8,6 milliárd, 2018-ban 9,1 milliárd forint volt. A magyar családi tulajdonú vállalkozás kaposvári telephelyén naponta több, mint 150 ezer liter tejet dolgoznak fel – írta az MTI.

140 éves tejes hagyomány Somogyban

A Fino története egészen 1889-ig nyúlik vissza. Strausz Antal ekkor kezdte meg a sajt és vaj gyártását a régi somogyi telephelyen. Ezt a hagyományt szerette volna az Egyed család tovább vinni, amikor eldöntötték, folytatják Strausz örökségét Kaposváron. A családi vállalkozás azóta kinőtte magát, de továbbra is a saját tulajdonában maradt. Az Egyed család tagjai azóta is kiveszik a részüket a vállalat operatív irányításából. A termékek kiváló minőségére így nem csak a modern minőség és az innovatív technológia, de a családi hagyományok és a tradíció is garancia – írta bemutatkozó anyagában a kaposvári vállalat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Neveljen szarvasmarhát, termeljen tejet! Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holste...
Duplájára emelkedik a szarvasmarhát tartók és a te... Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak ...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Tejágazati szereplők, közeleg a határidő! Már csak a héten lehet kérelmeket benyújtani az EMVA tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kapcsán. A kérelem a kötelezettségát...