17 éves tapasztalat a növénykondicionálás terén, 12 éve Huminisz eredményekkel

Minden év újabb és újabb szakmai kihívásokat jelent a mezőgazdasági vállalkozások számára. A változatos, sokszor szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás mellett, lassan nincs olyan költségelem, amely évente ne növekedne, különösen igaz ez a 2021-2022-es évekre. Az elmúlt évtizedben egyre fokozottabb a termelők részéről a gazdaságosabb termelésre való törekvés igénye. Ezen szemléletváltás egyik eleme a különböző növénykondicionáló, termésnövelő anyagok intenzív használata, amely természetesen a hatóanyag-kivonásokkal, időjárási szélsőségek számának növekedésével is összefügg.

Ugyanakkor a termelők érzik és természetesen mi gyártók/forgalmazók is tapasztaljuk, hogy az elmúlt 5 évben exponenciálisan megnövekedett a hazai piacon is a lombtrágyák és termésnövelő anyagok száma. A sokszínűség már-már zavaró! Különösen úgy, hogy ebből a növekvő piacból igyekeznek maguknak olyan cégek is nagyobb részt kihasítani, amelyek üzletpolitikája és/vagy termékeinek minősége finoman szólva megkérdőjelezhető.

Adódik a kérdés milyen lehetősége marad a gazdálkodóknak arra, hogy megfelelő minőségű, hatékonyságú és jó ár-érték arányú terméket válasszanak? Legalább ilyen fontos kérdés, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak a gyártóknak, akik eddig is tisztességes, nem túlzó és nem megtévesztő marketingpolitikát folytattak, jó minőségű és hatékony termékeket gyártottak, gyártanak kedvező áron.

Nyilván a termelők egymással folytatott tapasztalatcseréje is hasznos lehet. Amennyiben azonban valaki kísérletező típus és van ehhez emberi- és gépi kapacitása megteheti, hogy következetesen végigvisz, 3 éven keresztül egy nagyüzemi tesztet kezelt, kezeletlen kontrollal, táblaosztással, ismétléssel, mindazzal, ami egy ilyen „kísérlet” objektív értékeléséhez szükséges. Ez nagyon ritkán sikerül. Egy száraz évben, mint amilyen a tavalyi esztendő is volt és amilyennek sajnos 2022 is ígérkezik, egy ilyen tesztnél már döntő lehet, hogy egy adott fenofázisban a tábla egyik fele „kap 20 mm” esőt, a másik pedig nem, vagy éppen a talajfoltok torzítják a kísérlet eredményét.

Ezzel együtt a Huminisz Kft. a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ország különböző régióiból és növénykultúrákból évente 50-70 db üzemi eredmény érkezzen új és régi partnerektől. Ezen túl egy külsős, független szakember számos fenometriai mérése is kiértékelésre kerül.

Az átlagos emberi szem számára a 20%-os terméstöbblet érzékelhető, természetesen születnek ilyen, sőt ennél is magasabb terméstöbbletek Huminisz-technológiával, de mi nem ezeket emeljük ki!

Sikerünk a folyamatos termék- és technológia fejlesztésben is rejlik. Teszteljük meglévő és az új termékeinket, összehasonlítva egymással és más, hatékony technológiákkal.

Az is közismert tény, hogy alacsonyabb termésátlagnál, kevésbé intenzív technológiánál adott termésnövelő anyagot a megfelelő fenofázisban alkalmazva jellemzően nagyobb terméstöbbletet tudunk realizálni, mint magasabb termésszinteken.

Intenzív termesztéstechnológia esetében ezek a „pluszok” általában sokkal alacsonyabbak, ebben az esetben inkább a termésbiztonság miatt alkalmazunk termésnövelő anyagokat.

A kisparcellás kísérleteknek is kell bizonyítani…

Számos kisparcellás, 4-ismétléses kísérlettel rendelkezünk szójában, kalászosban, repcében. Az alábbi vizsgálat is egy ilyen, a különböző növénykondicionálók független összehasonlítása céljából jött létre egy termelő cég megbízásából. További érdekessége a vizsgálatnak, hogy láthatóan egy nagyon magas termésszint elérése a cél, egy lehetőség szerint alacsonyabb input ráfordítás mellett. Ezért is igyekeznek jó ár-érték arányú és megtérülésű növénykondicionálókat, lombtrágyákat alkalmazni.  

2017-ben demo teljesítménykísérlet zárult le a sopronhorpácsi Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft.-nél. Búzában, repcében és kukoricában vizsgálták, hasonlították össze a Huminisz, standard kontroll A-B-C technológiákat. A 2015-2017. évek összesített Huminisz terméseredmények, ráfordítás-megtérülési számai minden kultúrában egyértelműen kimagaslóak és bíztatóak. (1.ábra).

1. ábra 2015-17.évek összesített átlageredményei, Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft., Sopronhorpács

Őszi búzában a kontrollparcellában a három év átlagában kiemelkedő 10,70 t/ha termésmennyiséget mértek. A leghatékonyabb a kétkezeléses Huminisz-technológia lett 11,29 t/ha eredménnyel. Ez a kezelés, átlagosan hektáronkénti 590 kg terméstöbblet eredményezett, az akkori árszinten is 2-szeres megtérülést mutatott. A jelenlegi felvásárlási árakkal számolva a megtérülési mutató 4-5-szörös lenne.

Őszi káposztarepcében a kontrollparcellában a szintén jó termésátlagnak számító 4,51 t/ha eredményt mértek. A leghatékonyabb kezelésnek az évek átlagában itt is a két kezeléses Huminisz-technológia bizonyult 4,87 t/ha átlagterméssel. Az átlagosan 360 kg terméstöbblet, 115.000 Ft átlag felvásárlási árral számolva adott időszakban. Jelenleg két Huminisz kezelés (növénykondicionálás+lombtrágyázás) átlagköltsége 16-18.000 Ft/ha. A jelenlegi felvásárlási árakon számolva a megtérülési mutató 6-8-szoros lenne.

Kukoricában a kontrollparcellában a kísérleti adatok szerint a termésátlag 15,86 t/ha volt A leghatékonyabb kezelésnek szintén az egykezeléses Huminisz bizonyult 16,68 t/ha átlag termésmennyiséggel. Az átlaghoz viszonyítva 830 kg átlagterméstöbblet, átlag 45.000 Ft felvásárlási áron, 30.680 Ft átlagbevétel többletet jelentett, ami a jelenlegi Huminisz hektárköltséget és felvásárlási árakat figyelembe véve 8-10-szeres megtérülést jelentene.

Összegezve kijelenthető, hogy egymástól három, ökológiailag eltérő évben (csapadékos, közepes csapadék ellátottságú, száraz), mindhárom fő szántóföldi növénykultúrában egyaránt kiemelkedő, legjobb átlageredményt a Huminisz-technológiában mértek. Az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a sikeres és gazdaságos termelés elérésében fontos szerepe van az összköltségek tekintetében pár százalékot jelentő, jó ár-érték arányú, Huminisz komplex növénykondicionálási és lombtrágyázási technológia és más hasonlóan hatékony technológiák használatának.

Pais István
Huminisz Kft.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 11,5% tö... Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy új...
A Huminisz hozamnövelő eredményei kukoricában és n... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac egyik meghatározó szereplőjeként fontos fela...
A cukorrépánál, szójánál és burgonyánál is nagy do... A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles inf...
Őszi búza eredmények Huminisz-technológiával a 201... A 2017/2018. évi szezonban az őszi búza terméseredmények (hozam, minőségi paraméterek) országos átlagban elmaradtak az előző évitől. Az elhúzódó márci...
Káposztarepce eredmények Huminisz-technológiával a... Az őszi és tavaszi Huminisz-technológia alkalmazásával a káposztarepcében mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt kimagasló eredményt érhetünk el....