15 tonna kukorica is teremhet egy hektáron, ha jó hibridet választunk

Tavaly indult útjára – hagyományteremtő céllal – a KWS Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenye. A 2015-ös sikeres fogadtatáson felbuzdulva idén is meghirdették a versenyt. A fő cél az volt, hogy megmutassa, évről-évre számtalan új kukorica hibrid kerül piacra, melyek a korábbiaknál lényegesen jobb termelési tulajdonságokkal bírnak.

A KWS Szemes Kukorica Termelési Verseny iránt nagy volt az érdeklődés idén is. Összesen 139 fő jelezte részvételi szándékát, 118 településről. A megmérettetésen KWS 2370, SOLFERINO, KAMPARIS, KWS 2482 és KONFITES hibridekkel indultak a jelentkezők. A verseny természetesen a vetéssel kezdődött, később a KWS területi képviselői a versenyzőkkel együtt többszöri területszemlét tartottak a tenyészidőszak során, így építve a partnerséget és a sikeres gazdálkodáshoz vezető utat. A betakarítás során begyűjtött adatok alapján novemberben kerültek kiértékelésre az eredmények. A verseny helyezettjeinek sorrendjét a 14,5%-os szemnedvesség tartalomra számított és bemért nettó terméshozam alapján állapították meg.

A korai 300-as éréscsoport kategóriában az első 3 helyen a KWS 2370-es hibridekkel nevezők végeztek. Az első helyezett Juhker Kft. 13,2 tonnás hektáronkénti eredményt ért el, a második helyezett Lapu Balázs 12,1, míg a harmadik helyezett Derék-Pataki Zrt. 11,9 tonnát termelt egy hektáron.

A 300-as éréscsoport kategória első három helyén KAMPARIS fajtát vetők osztoztak. A dobogó legfelső fokát 15,1 tonnás hektáronkénti termésmennyiséggel Nagy Imre Gábor kaparintotta meg, a második helyezett KTK Kft. 14,1 tonnát termelt, míg a harmadik helyen végző Barki Zsolt 13,9 tonnát aratott le egy hektár termőföldről.

A termésversenyen ismét kiemelkedő eredmények születtek
A termésversenyen ismét kiemelkedő eredmények születtek

 

A 400-as éréscsoportban az első helyen a KONFITES fajtát vető Kapeller Mg. Kft. végzett, 15,2 tonnás hektáronkénti terméshozammal, a második helyen szintén KONFITES fajtát termesztő Kurucz-Ker Kft. végzett 15,1 tonnával, míg a harmadik helyre a KWS 2482-es hibridet termesztő Bosits Tamás ért oda, 15 tonnával.

A KWS Silókukorica Termelési Versenyen a következő eredmények születtek: a roppantottság bajnok a Hód-Mezőgazda Zrt. lett. KONSENS hibridet termesztettek, eredményük 81,8%-os szemroppantási arány lett.

Az emészthető keményítő bajnok a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. lett. Szintén KONSENS fajtát vetettek, és összesen 371 g/kg emészthető keményítőt mutattak ki a szárazanyagban.

A hozam bajnok címet a Mezőfalvai Mg. Zrt. nyerte el. Az elvetett KONSENS hibridből 69,6 t/ha zöldtömeget sikerült betakarítaniuk.

A silókukoricák is megmérkőztek egymással
A silókukoricák is megmérkőztek egymással

 

Végezetül a silókukorica nagydíjat a Nagymágocsi Farmer Kft. vihette haza. Termésük nagyon szépen alakult: 54 t/ha zöldtömeget produkált az elvetett KONSENS hibrid 339 g/kg szárazanyag tartalommal, valamint 367 g/kg keményítővel a szárazanyagban.

A szakértők a verseny után levonták a következtetéseket: látható, hogy évről évre egyre termékenyebb és jobb minőségi paraméterekkel rendelkező hibridek kerülnek piacra. Épp ezért a KWS is folytatja a megkezdett utat, sőt, jövőre is megrendezik a KWS Kukorica Termelési Versenyeket.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
20 tipp, mire ügyeljen az idei kukoricatermése érd... A hatékony kukoricatermesztés érdekében fontos odafigyelnünk többek között a kártevőkre, a tápanyagellátásra, és a csapadék mennyiségre is. Partnerünk...
10 hasznos tanács a jó kukoricatermés érdekében!... Az eredményes kukoricatermesztést követően az érés szakaszában is több dologra kell figyelni, hogy bő terméshozamot érjünk el. Továbbra is fenyegetnek...
9 aktuális tanács a jó kukoricatermés érdekében!... A kukorica termesztéséhez és a kezdeti növekedési szakaszban javasolt tanácsokról is olvashatott már a Magron. Ezúttal partnerünk, Szieberth Dénes, a ...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...