Megérkeztek az első információk a Nébih által folytatott téli szezonális élelmiszer ellenőrzésről. Eddig országosan 2125 ellenőrzést tartottak a szakemberek és összesen 15 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból 65 esetben. A vizsgálatok során fokozottan figyelik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, valamint az italokat.
Az ellenőrzéseket az élelmiszer előállító helyeken, a forgalmazóknál, valamint a vendéglátóhelyeken is végzik az ellenőrök, szúrópróba szerűen. Az MTI információi szerint a tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Nőtt azonban a fogyaszthatósági, a minőségmegőrzési idő miatti forgalomból történő kivonások száma. A több, mint 10 ezer hazai és külföldi bevizsgált élelmiszertétel 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból.
A piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt 5 magyar és 9 külföldi szaloncukortételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint 200 ezer forint értékben.
Közben országosan 607 szállítmányt vizsgáltak. Szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok, így eddig nem szabtak ki bírságot sem. Az élőhal szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.
A zöldség-gyümölcs ellenőrzésekkel kapcsolatban kiderült, hogy 197 forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 eset miatt szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.
Az ellenőrzések december elsején kezdődtek, de karácsonnyal nem érnek véget. A szakemberek egészen december 31-ig járják az országot és kutakodnak további szabálytalanságok után.