12 titkos tipp a legjobb ízű fűszernövények termesztéséhez és betakarításához

A téma szakértői állították össze azt a tippsorozatot a fűszernövények termesztéséhez és betakarításához, amelyek segítenek, hogy mindenki a legjobb ízüket élvezhesse! Még ha nincs is ideje vagy éppen hangulata valakinek a fűszernövényekkel foglalatoskodni, akkor is érdemes végigolvasni az összegyűjtött tanácsokat. A legtöbbünk szájában össze fog futni a nyál az ínycsiklandó ízeket elképzelve.

Egyszerű tippek a fűszernövények termesztéséhez és betakarításához

1. A fűszernövényeknek sok fényre van szükségük!

Nem titok, hogy a gyógynövényeknek legalább napi 2-3 óra közvetlen fényre van szükségük ahhoz, hogy a legjobban fejlődjenek. A nap létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a gyógynövények ízletesek, illatosak és zamatosak legyenek, miközben fokozódik a levelek olajtartalma.

 A menta, a rozmaring, a borsmenta és a bazsalikom egészséges dugványokból fejlődik a legjobban.
A menta, a rozmaring, a borsmenta és a bazsalikom egészséges dugványokból fejlődik a legjobban (Fotó: Pixabay)

2. Jó minőségű magvakkal kezdje a gyógynövényeket

A fűszernövények jó íze a magok minőségétől is függ. A növény egészsége szintén fontos a nagyszerű íz és aroma szempontjából.

Termesszen egy- és kétéves fűszernövényeket, például koriandert, kaprot és petrezselymet jó minőségű magokból. A menta, a rozmaring, a borsmenta és a bazsalikom egészséges dugványokból fejlődik a legjobban.

3. Válassza ki a megfelelő méretű edényt

A legtöbb fűszernövény jól teljesít kis cserépben, amíg nem lesz cserépbe ültetve. A kellő hely jó légkeringést biztosít számukra, és ez ízletes leveleket eredményez.

Az évelő fűszernövényeket mindig időben, egy mérettel nagyobb cserépbe ültesse át, mielőtt túlságosan elburjánzanak.

4. Ne használjon túlságosan gazdag talajt!

A fűszernövények termesztése során egy dologra érdemes odafigyelni, hogy ne használjunk túl gazdag talajt. A közhiedelemmel ellentétben nem fog bokrosodó növényt eredményezni.

A fűszernövények szeretnek a jó vízelvezetésű, némi szerves anyagot tartalmazó termesztőközegben boldogulni. A titkos keverék, amelyet a levelek legjobb ízének elérése érdekében követni kell, az, hogy egyenlő arányban keverjük össze a kókuszdiót vagy tőzegmohát, a komposztot, a perlitet és a kerti földet.

5. Csípje meg a fiatal növényeket

A fiatal fűszernövény lecsipkedése, amikor körülbelül 3-5 hüvelyk magas, megakadályozza a lábas növekedést, és bokrosabbá teszi. Amikor észreveszi az első levélkéket a szárcsúcsokon, csípje meg őket az ujjaival.

A rügyek feletti növekedést is távolítsa el éles ollóval vagy körömmel. Ez a folyamat a növényt elágazóbbá teszi, bokrosabb növekedést eredményez.

6. Döntő fontosságú a megfelelő időben történő metszés

A metszés elősegíti a fűszernövények teltségét, illatát és életerejét. Vágja vissza az összes elhalt, rothadó és kereszteződő fás szárat. Évente egyszeri metszés elegendő.

Emellett gondoskodjon arról is, hogy a virágokat azonnal lefejezze, amint észreveszi őket. Ha a növényen hagyja őket, az magvetésre készteti, és megfosztja a növényt attól a lehetőségtől, hogy energiáját ízletes levelek növesztésére fordítsa.

7. Használjon alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát

A fűszernövényeknek nincs szükségük sok trágyázásra, és az extra kijuttatás túlzott levélnövekedéshez vezet, ami kevesebb illatot és ízt eredményez.

Kerülje a magas nitrogéntartalmú műtrágya használatát, helyette használjon kiegyensúlyozott tápanyagot, és olvassa el a címkét az adagolással és az utasításokkal kapcsolatban.

8. Ne öntözze naponta

A fűszernövényeket csak akkor öntözze, amikor a felső talaj száraz tapintásúvá válik. Ha a talaj folyamatosan nedves marad, az csökkenti a gyógynövényben lévő olaj mennyiségét, ami kevesebb ízt és illatot eredményez. Ezeket a növényeket semmiképpen ne öntözze naponta.

9. Védje a fűszernövényeket a déli ablak kitettségétől

A legtöbb gyógynövényfajta kedveli a napfényt, de kerülje a kemény délutáni napsütést. Ha déli fekvésű ablakbann tartjuk őket, védjük őket egy függöny felhúzásával vagy egyszerűen a helyük

Tippek a legjobb ízű fűszernövények betakarításához

10. Mindig szedje le a leveleket a gyógynövények virágzása előtt

A gyógynövényeket még a virágzás előtt szedje le. Ennek elmulasztása arra készteti a növényt, hogy energiáját a virágzásra fordítsa, így kevesebb ízt és illatos levelet eredményez.

Akkor szedje a leveleket, amikor még kicsik, puhák és zsengék, mivel ekkor a legmagasabb az olajkoncentrációjuk, ez fokozza az ízüket és az aromájukat.

11. A legjobb íz érdekében a leveleket hajnalban vágja le.

A gyógynövények szedése reggel, amikor a harmat megszárad, a legjobb a nagyszerű íz és illat eléréséhez. A levelek olajtartalma hajnalban a legmagasabb, szemben a délutáni vagy esti órákkal.

12. Folytassa a szüretet!

A rendszeres betakarítás bokrosabbá, illatosabbá és ízletesebbé teszi a gyógynövényeket, mivel a csomókból új növekedés fejlődik. Ha a csúcsokat lecsípjük, az olyan gyógynövények, mint a bazsalikom és a menta két új, ellentétes irányú ágat hoznak létre.

Ne feledje, hogy minél többet szüretel, annál több gyógynövény fog tovább nőni. Ügyeljünk arra, hogy a növény 30-35 százalékánál többet ne szedjünk le egyszerre.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...