A dohánytermesztés már hosszú idő óta sok családnak ad biztos megélhetést hazánkban. Kedvelt növény a dohány és támogatásban sincsen hiányuk a termelőknek. Idén május közepéig kell leadni a támogatási igényeket.

Az idén 3300-3400 hektárra már megkötötte a termékértékesítési szerződést a dohánytermelőkkel a két nagy felvásárló társaság – közölte Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke. Ez a terület közel fele annak, amelyre támogatás vehető igénybe. A történelmi bázisterület ugyanis 5850 hektár. Virginia dohányfajtából a 2016-ban leszerződött területre, 2631 hektárra újraszerződtek a termelők, a Burley esetében még várhatók szerződéskötések, de csak kis számban. A tavalyi 735 hektárral szemben eddig 700 hektár van lekötve.

Idén is kapnak támogatást a dohánytermesztők

Idén is kapnak támogatást a dohánytermesztők

 

A termelők hektáronként 900 ezer forint nemzeti támogatásban részesülnek, ami két részből áll. Az összeg kétharmada átmeneti nemzeti támogatásként jár, 300 ezer forintot pedig termeléshez kötött csekély összegű támogatásként igényelhetnek a gazdák. Az átmeneti nemzeti támogatáshoz nem kell teljesítést igazolni, ezt történelmi bázisként lehet igénybe venni. Mindkét támogatáshoz külön be kell jelentkezni a termelési éven belül május 15-ig, és mind két esetben komoly feltételeket kell teljesíteni a termelőknek ahhoz, hogy jogosultak legyenek a támogatás igénybevételére. Az elnök felhívta a figyelmet a kérelem pontos kitöltésére, mert mint mondta az űrlap elég bonyolult, oda kell figyelni, hogy a pipákat a megfelelő helyre tegyék. Az elmúlt évben sokan hibáztak, s estek el ennek következtében a támogatástól – mondta.

A dohánytermesztés az uniós támogatások 2015. évi megszűnésével komoly mértékben visszaesett Magyarországon. A kormány azóta tisztán nemzeti forrásból próbálja segíteni ezt a jelentős élőmunka igényű termelést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről,
támogatásokról, rendeletekről!

Név:

Email cím:

A Feliratkozás gomb megnyomásával elfogadom az ÁSZF-et és az Adatkezelési Szabályzatot.