Segítség, tojást eszik a tyúkom!

Rendkívül bosszantó tud lenni, ha tudjuk, hogy már tojnak a tyúkjaink, csak éppen alig sikerül a nap végén összeszedni 1-2 darabot a tojófészekből. Az meg egyenesen riasztó látvány, amikor kannibálokat idézve, őrült módon vagdossák szét a tojásokat a baromfik. Miért teszik ezt, és mi a megoldás?

Az ok

Mivel a tojás képzéséhez a tyúknak nagy szüksége van a mészképzésre, ezért fontos, hogy elegendő „hozzávalót” vigyen be a szervezetébe. Ha elkezdi enni a tojásokat, két szempontból is problémás:

  1. Egyrészt arra utal, hogy nem tud bevinni elegendő meszet a szervezetébe, és így pótolja.
  2. Másrészt ez egy rossz (a tulajdonosok szempontjából nem kívánatos) szokás, amit a falkában élő többi tyúk is átvehet. Pedig elképzelhető, hogy számukra elegendő a bevitt mész mennyisége.

A tyúkfalkában gyorsan tovaterjednek a rossz szokások, így törekedni kell rá, hogy mielőbb megszüntessük a baj forrását. Ha kell, el kell különíteni a renitens tyúkot az udvarból. Mindezt úgy, hogy a szemkontaktus megmaradhasson a többi tyúkkal, így amikor visszakerül a csapatba, nem éri bántás.

Azért jobb, ha inkább dorombolnak, mint tojást esznek:

A megoldás

Többféle, egyszerű, de hatékony módon is orvosolhatjuk a problémát:

  • Az ebay-en lehet venni „tyúk-szemüvegeket”. Fotó: ebay.com
    Az ebay-en lehet venni „tyúk-szemüvegeket”. Fotó: ebay.com

    Ne dobjuk ki a tojáshéjat, ami megmarad a sütés-főzés során, és ne is adjuk oda nekik nagy darabokban (ált. félben)! Hanem szárítsuk meg legalább 70 Celsius fokon, törjük apróra, és adjuk oda az érintett tyúk(ok)nak.

  • Vehetünk, és adhatunk nekik rendszeresen mészpótlót.
  • Ha van a baromfiudvarban olyan épület, aminek bevakolhatjuk az oldalát, kenjük le mésszel. A tyúkok előszeretettel fogják csipkedni, ha szükségük lenne rá.
  • Vagy, vegyünk nekik direkt erre a célra szolgáló szemüveget. Enni és inni is tudnak gond nélkül, de a tojásokat nem fogják bántani. Nagyobb létszámnál időigényesebb feladat.

Forrás: Facebook, Magro.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rés... Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milye...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rés... Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tün...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész... Most, hogy már mindent tudunk arról, hogy néz ki az egészséges tyúk, és hogyan ismerhető fel, ha valamilyen betegség kínozza, nézzük meg, hogy milyen ...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...