Annak, hogy új növényfajták jönnek létre, sok oka lehet. Változó vásárlói igények, változó éghajlat, kutatói munka, kíváncsiság. Az alábbiakban összeszedtük az utóbbi idők legérdekesebb és legújabb zöldségfajtáit. Ön melyiket termesztené?
A fekete sereg
Könnyen termeszthetők és antioxidánsokban gazdagok a fekete zöldségek.
A fekete sárgarépa sötétbíbor héjjal, narancs színű belsővel rendelkezik. Tenyészideje 95 nap. Gyökere hosszú, hengeres, enyhén keskenyedő. Nyári és őszi betakarításra javasolt. Ültetni március végén, április elején kell szabadföldbe, 2-3 cm mélyen. A palántákat egyelni kell a kikelést követően, és 30 cm-es sor- és tőtávolságba kell szétültetni. Ezt követően gondozása ugyanolyan, mint a sima sárgarépáé.
A hüvelyesek új tagja a fekete zöldbab. Világosbarna szemű, korai érésű, bőtermésű, sötétlilás-fekete színű hüvelyeket hozó bokorbabfajta. A magokat áprilistól májusig kell szabadföldbe ültetni, 40 cm sor- és tőtávolságban, 5 cm mélyen. Ezt a babot is érdemes karózni.
Lilás-bordó, csíkos, kicsi vagy nagy, új gyűjtőnév a paradicsomokon belül a fekete paradicsom. Egyik legismertebb fajta a kumato. A tövek között 40 cm sor- és tőtávot kell hagyni. A hagyományos piros paradicsomhoz hasonlóan ezt is érdemes támrendszerrel megtámasztani. Tápanyagban gazdag talajra, és napos, meleg helyre van szüksége. A magokat március végén, április elején kell vetni, a palántákat védett helyen nevelni. Április végén szabadföldbe is vethetünk magokat. Itthon még nem elterjedt, de lehet kapni fekete paradicsom magot, akinek kedve támadt belevágni a termesztésébe.
2014-es újoncok
Egy projekt keretében születtek meg az alábbi zöldségfajták a Zöldségmag Kft gondozásában:
- középérésű, lisztharmatnak ellenálló zöldborsó fajta,
- kápia típusú paprika,
- magnélküli, sötét héjú görögdinnye
- rövid tenyészidejű, hajtatási fejes káposzta
Az új fajták elsősorban a magyar termelők segítésére születtek meg.
Minden bizonnyal ősszel érkezik hazánkba a brüsszeli kel. Brit kertészek 15 éves munkája a kelbimbó és a lila fodros kel keresztezése. Angolul a kelbimbó szó szerinti fordításban brüsszeli káposzta, ezért lett az új zöldség neve brüsszeli kel. Íze a kelbimbó kesernyésségét és a kelkáposzta enyhe, édeskés, mogyorós ízét ötvözi. Kétszer annyi B6-vitamint és C-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos kelbimbó.
Aki kedvet érez magában, hogy kísérletezzen, próbálja meg termesztésüket. A piacok és a zöldségesek tele vannak kíváncsi vevőkkel.
Forrás: utajovobe.eu, hetivalasz.hu, nlcafe.hu