Hivatalos: a marhahústermelés nem fenntartható

Amerikai kutatók kimondták: a húsmarha előállítása sokszorosan meghaladja más állati termékek előállításának költségeit – olvasható az origo.hu-n. Az immár adatokkal is bizonyított ténnyel szembe kell nézni! A környezetet terhelő költségeknek előbb utóbb meg kell jelennie az árakban is – állítják a szakemberek.

Csaknem 10-szeres környezetterheléssel jár a marhahús előállítása más húsokhoz képest. Amerikai kutatók arra jutottak, hogy a húsmarha tartásának földigénye 28-szorosa, vízigénye pedig 11-szerese a sertés, a szárnyas, a tojás- és tejtermelés esetén felmerülő földhasználatnak és vízigénynek. Az erről szóló kutatás eredményei az amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában jelentek meg.

A húsáért tartott szarvasmarha földigénye 28-szorosa, mint az összes többi háztáji állatnak összesen.
A húsáért tartott szarvasmarha földigénye 28-szorosa, mint az összes többi háztáji állatnak összesen.

 

Egyen mindenki szárnyashúst!

A kutatók mind az öt állati termékre és négy környezeti mutatóra alkalmazható, egységes módszert fejlesztettek ki. „Pontos képünk van arról, hogy a marha, a sertés, a szárnyasok, a tojás- és tejtermelés esetén milyen környezetterheléssel kell számolni” – nyilatkozta a BBC-nek Gidon Eshel, a York-i Bard College professzora. Az állattartás a föld- és vízhasználattal, a nitrogén-kibocsátással és az üvegházhatású gázok termelésével terheli a környezetet.

A Bard College (New York állam) és az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt számolták ki, hogy összesen mennyi erőforrást kell felhasználni az állatok etetéséhez, a széna, a takarmány és koncentrátumok (például a szójabab) megtermeléséhez ahhoz, hogy az állat élősúlya egy kilóval nőjön. Az üvegházhatású gázok esetén pedig nemcsak az állati takarmány előállítása során termelődött gázmennyiséget vizsgálták, hanem az állatok emésztése és a trágya kibocsátását is.

Lehet, hogy ő már hallott a tanulmány eredményéről?

Az elemzésből kiderült: a talajterhelés és vízfogyasztás mellett a húsmarha-tartás miatt 5-ször annyi üvegházhatású gáz és 6-szor annyi nitrogén kerül a légkörbe, mint amennyi a szárnyashús vagy a tojás termelésénél keletkezik, vagyis a marhahús környezetterhelése messze a legnagyobb.

Jöhet a húsadó?

A mezőgazdasági hatóságok Svédországban már 2013-ban javasolták egy egységes, az Európai Unió egészére kiterjedő húsadó bevezetését. A svéd élelmiszerhatóság szerint az adó csökkentené a hústermelés környezetterhelését. A hús helyett Európának több zöldséget kellene fogyasztania környezeti és egészségügyi okokból egyaránt, véli a hatóság.

Támogatná a húsadó bevezetését – mondta egy svéd, mezőgazdaság- és vidékfejlesztéssel foglalkozó europarlamenti képviselő, Marit Paulsen az Euractiv híroldalnak. „Azt gondolom, a hús drágulni fog. Még nem tudom, hogy hogyan, de készek vagyunk akár emissziós adót is kivetni, ha szükséges. De az isten szerelmére, kezdjünk végre őszintén beszélni a dologról a birtokunkban lévő tudásra támaszkodva, ami arról szól, hogy egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennyi pénzt költsünk a hús előállítására” – magyarázta.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Hírekben gazdag volt és mozgalmas lesz a hét A tartalomból: Programajánló Milliárdos károk, milliárdok a mezőgazdaságban Friss, heti piaci körkép Elkezdődött a Hajdúhét Hajdúbö...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Mi a helyzet a szarvasmarha piacon? – Interj... A termelési költségek növekednek, a takarmány drága, az eladási árak pedig ezeket nem követik – a mezőgazdaságban sok állattenyésztő küzd ezzel a prob...
Állatkínzás vagy az év mezőgazdasági találmánya? &... A hónap egyik legkülönösebb híre, hogy az argentin kormányzati kutatóintézet, az INTA kifejlesztett egy olyan hátizsákot, amit a szarvasmarhákra csato...
Konferencia a Virágzó Vidékért "Virágzó Vidékünk Európa Nap - Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás?"címmel konferenciát szervez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2014. május 22-én...