Rossz hírek a baromfitenyésztőknek, de a marha- és sertéstartók sem örülhetnek

Friss kutatások szerint továbbra is népszerű lesz a baromfihús, ezért fokozatosan emelkedni fog a globális termelés mértéke a jövőben. Közben az uniós baromfihús-piac – exportban és importban is – gyarapodott, itthon pedig tovább csökkentek az árak.

Jó irányba halad a világ baromfihús-termelése a legutóbbi adatok szerint. Egy hosszú távú előrejelzés szerint ugyanis 2025-re 131,3 millió tonnára emelkedhet a globális kibocsátás. Ez a 2013-2015 közötti átlaghoz képest mintegy 19 százalékos emelkedést jelenthet majd.

A termelés növekedése azért is törvényszerű és szükséges, mert a baromfitermelés gyors rotációjának és a baromfihús árának köszönhetően a jövőben is kedveltebb lehet a baromfihús, mint a sertés-, vagy a marhahús.

Továbbra is kelendőbb a csirkehús a sertésnél és a marhánál
Továbbra is kelendőbb a csirkehús a sertésnél és a marhánál

 

Az USA-ban az idei év harmadik negyedévére 1,2 százalékos csirkehús termelés-növekedést prognosztizálnak a szakértők a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az egy főre jutó fogyasztása 1 százalékkal csökkenhet ugyanekkor. A nemzetközi piacon 16,3 százalékkal több csirkehúst értékesíthetnek 2016 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.

A fő célpiac továbbra is a Dél-afrikai Köztársaság

Friss adatok szerint 9,9 százalékkal (783 ezer tonnára) emelkedett az Európai Unió baromfihúsexportja 2016 első félévében a tavalyihoz képest. Az elsőszámú célország a Dél-afrikai Köztársaság, ahová 45 százalékkal több baromfihúst küldött az unió, de közben Ukrajna irányába (+42 százalék), valamint Hongkongba (+33 százalék) is több csirkehúst exportált a közösség.

Az import is emelkedett idén, a tavalyihoz képest mintegy 7,6 százalékkal több baromfihús került az unió határain belülre. Elsősorban Brazíliából és Thaiföldről érkezett a hús, de Chiléből, Ukrajnából és Izraelből is több tonna baromfihúst szállítottak az Európai Unióba.

Tovább csökkentek a baromfiárak

2016 első 33 hetében 5,4 százalékkal volt alacsonyabb az egész csirke uniós átlagára, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy idén 179,1 euró/100 kilogramm áron lehetett hozzájutni az egész csirkéhez.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (255 forint/kilogramm) 2,4 százalékkal volt alacsonyabb 2016 1–33. hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 5,3 százalékkal, a csirkecombé 14,2 százalékkal, a csirkemellé pedig 3 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hogyan alakult a tojás és egész csirke ára a 20. h... Az EU Bizottság publikálta legfrissebb, a 20. hétről szóló összehasonlító adatait az étkezési tojás- és az egész csirke értékesítési áráról. Ezek ala...
Hogyan alakult a baromfihús ára? Következő cikkünkből kiderül, hogy hogyan alakult a baromfi ára hazánkban október és november hónapokban. Vágócsirke élősúlyú termelői ára A vágóc...
Ezért nincs hús a piacokon Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac. Több húsféléből is hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek h...
Sok füstölt áru fogy a húsvéti időszakban Több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti ünnepi időszakban, mintegy 7 milliárd forint értékben. Ebben a termékkategóriában mintegy 2 mill...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...