Nyilvánosságra hozták a legfrissebb adatokat az idén várható újbor mennyiségéről. A hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint 2016-ban 2,7 millió hektoliterre tehető a friss nedű mennyisége a pincékben. A szőlő azonban kevés is lett idén és a minőség sem az igazi.
A szüret tekintetében borvidékenként eltérő a helyzet, de mennyiségből és minőségből sem azt kapták a gazdák, amire szükségük lett volna. Az árak a szüret kezdetén a fehérszőlőnél átlagosan 75 forint körül mozogtak kilogrammonként, a kékszőlő esetében pedig 100 forint körül. A nagyon jó minőségű fehérszőlőért 85-120 forintot adtak kilónként.
Azonban ahogy teltek a napok, úgy kezdett csökkenni a szőlő felvásárlási ára. A szüret harmadánál például a Kunsági borvidéken a fehér szőlő kilójáért már csak 60-65 forintot kínáltak a felvásárlók.
Az MTI információi szerint a borexport az idei első hét hónapban 43 millió eurót – valamivel több, mint 14 milliárd forintot – tett ki, ez mintegy 360 ezer hektoliter bor kivitelét jelentette. Az idei kivitel ugyanakkor elmarad a múlt év azonos időszakitól, amikor 390 ezer hektoliter bort exportáltunk mintegy 46 millió euró – több mint 15 milliárd forint – értékben.
A múlt évben a magyar borimport mennyisége 197 ezer hektolitert tett ki. Az idén ez a mennyiség szeptember közepéig 140 ezer hektoliter volt, és a szakemberek az év végéig 170 ezer hektoliter import borra számítanak. A tavalyi mennyiség 78 százaléka olasz, 10 százaléka spanyol import volt. Az idén szeptember közepéig az Olaszországból származó borok aránya 85 százalékra nőtt, míg a spanyol boroké 6,5 százalékra csökkent.