A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, hogy 5 tonnát is meghaladhatja a hektáronkénti mennyiség, ami a termelők számára jó eséllyel nyereséget jelentene.

A nagy kérdés, azonban, hogy ehhez milyen átvételi árszínvonal társul?

A jelenlegi tőzsdei ár 67867 aminek a 20-25%-os esése a 51-54000 Ft közelébe teheti az árakat. Szakértők szerint ez az ár akár 50000 alá is mehet, ami viszont rossz hír lenne a termelőknek, hiszen a magas termény volumen ellenére kisebb árrés tömeget tudnának realizálni.

Elemezve a korábbi éveket is bizonytalannak tűnik a helyzet. A 2011 évben a májusi időszakban 69430 volt a búza ára, míg augusztusban ez lement 48330-ra.  Azaz magasabb kezdőárról még alacsonyabbra, mint amivel a jelenlegi előrejelzés számol. Lásd a táblázatban:

Malmi búza ára

május

augusztus

2013

67867

?

2011

69430

48330

 

És akkor még nem is számoltunk a világpiaci árak befolyásoló hatásaival. Például felfelé módosította az Európai Unió idén várható búzaterméséről szóló előrejelzését a francia Strategie Grains, mert a vártnál jóval nagyobbak a hozamok a két legnagyobb termelőnél, Franciaországban és Németországban. A független elemző szerint az idei búzatermés 130 millió tonna körül várható a múlt hónapban várt 126,5 millióval szemben, de a termés még így is 7 százalékkal elmarad a tavalyitól, a hozamok és a vetésterület csökkenése miatt. Az EU teljes gabonatermését ezek után a korábbihoz képest 6 millió tonnával többre, 289 millió tonnára várja az elemző. Ez 7 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A rendelkezésre álló adatok és előrejelzések alapján egyelőre úgy tűnik, ha folyatódik a kedvező időjárási rend, a termésátlagok is a várakozások szerint alakulnak, és a világpiacokon sem történik szokatlan esemény, a magyar búzatermelő gazdák jó évként könyvelhetik majd 2013-at.

Források: OBJEKTÍV Hírügynökség, halas.net, Szabadföld Online, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről,
támogatásokról, rendeletekről!

Név:

Email cím:

A Feliratkozás gomb megnyomásával elfogadom az ÁSZF-et és az Adatkezelési Szabályzatot.Kapcsolódó bejegyzések

image-21050

A kukorica drágult, de a folytatás bizonytalan

image-20831

Megmozdult a kukoricapiac, érkezik az új zöldítési kézikönyv

image-20378

Északon vetésre készülnek, délen még lábon áll a kukorica