Jó hírek a malomiparból – nem lesz drágább a kenyér!

Elegendő mennyiségű, jó minőségű búzát takarítottak be idén a gazdák. A felvásárlási árak alacsonyabbak a tavalyinál. Ezen tények együttes hatása, hogy a kenyér ára nem fog emelkedni idén.

A tavalyi évben a betakarított búza 65 százaléka takarmánybúzaként került értékesítésre minőségi problémák miatt. Így csak a termés 35 százalékából készülhetett kenyér. Az idei szárazabb, a búzának kedvezőbb időjárásnak köszönhetően ez az arány megváltozott, jelentős mennyiségű étkezési búza készlet került a raktárakba.

A malmok vezetői szerint is javult tavalyhoz képest a búza minősége, de óvatosságra intenek mindenkit. Vásárolni csak és kizárólag előzetes mintavétel és alapos vizsgálat után szabad. Jelenleg a gazdáktól 50 ezer forint körüli, tonnánkénti árért veszik meg a búzát, de ez az ár sokaknak nem túl kecsegtető. Ezért vannak olyan gazdák, akik még a terményük tárolása mellett döntöttek, amíg az árak nem emelkednek kicsit. A tárolás pedig nem okoz már gondot, ugyanis az elmúlt években rengeteg tároló épült uniós támogatásokból. Várhatóan akkor kezdenek el kapkodni majd a gazdák a tárolók kiürítésével, ha közeledik a kukorica és a napraforgó betakarítása.

Ahány féle kenyér, annyi féle alapanyag, de a régi parasztkenyér ízét egyik sem adja vissza.
Ahány féle kenyér, annyi féle alapanyag, de a régi parasztkenyér ízét egyik sem adja vissza.

 

A sütőiparban tevékenykedők szeretnék elkerülni az áremelkedést. Legutóbb négy éve emelték a kenyér árát, azóta nem, pedig megtehették volna. Azóta emelkedett a liszt ára is, valamint az üzemanyagok ára is. Épp ezért nagy küzdelem a pékeknek, hogy piacon maradhassanak úgy, hogy nem emelnek árat, miközben sok input ára növekszik.

Jelenleg 180-330 forintos áron kapható egy kiló kenyér Magyarországon. A kínálat szélesebb skálán mozog, mint régen: kilós, kétkilós, háromkilós, fehér, barna, félbarna… mindenki talál magának megfelelőt. Régebben viszont a kenyér minősége jobb volt, mint manapság. A kenyereknek tartásuk volt, akár egy hétig is elálltak. Manapság nagy a különbség a kenyerek között, sokan kovászpótlót, adalékokat tesznek a tésztába, „felfújják” a terméket.

Forrás: teol.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Az ukrán válság hatása a magyar mezőgazdaságra... Az Ukrajnában zajló krízisnek nemcsak a politikai vonulatait érdemes nyomon követnünk a híradásokban, hanem nem árt odafigyelni a mezőgazdasági követk...
A búzatermesztés hatékonysága az Európai Unióban... Friss listát tett közzé az Eurostat a 2013-as uniós búzatermésről. A hatékonysági lista élen ezúttal Írország végezett, de cikkünkből kiderül az is, h...
Több és jobb minőségű búza lesz idén A tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén az előzetes termésbecslések alapján, a betakarítás az ország déli és középső részén már e...
Uniós segítséget kaphat Lengyelország az orosz gaz... Ahogyan arról a múlt héten beszámoltunk, Oroszország nem fogadja a Lengyelországból érkező zöldség és gyümölcs szállítmányok nagy részét. Ebből az ügy...
Emelkedik a liszt és ezzel a kenyér ára? Kivárnak a gabonatermelők a szerződéskötésekkel és az eladásokkal, mert az étkezési búza drágulására számítanak. Az idén a sok csapadék miatt a szokás...