Szárító beruházás rajt előtt!

Energiatakarékos szárítóra vágyik? Vigyázzon, nem csak az ún. hővisszavezetés az energiatakarékos működés záloga. Szemléltetni is tudjuk, ha egymás mellé teszünk két különböző típusú szárítóra jellemző hőképet. Kíváncsi a különbségre? Tartson velünk a bemutatásban!

Az 1. ábrán a jobb oldali hőképet egy légtechnikai optimalizáláson már átesett szárító működése közben rögzítettük, azóta ennek a toronynak ez a jellemző hőképe, folyamatosan így dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a felül betöltött hideg kukoricát lassan kíméletesen felmelegítjük, miközben leadja a felesleges vizet.

A bal oldali hőképen a piros csíkok energiaveszteséget mutatnak és hirtelen felugró hőcsúcsok terhelik feleslegesen a kukoricát, 40 °C-ra melegítés helyett, 90 °C-ra hevítve.

1. ábra Egymás mellett két keresztáramú szemestermény-szárító hőképét mutatjuk
1. ábra Egymás mellett két keresztáramú szemestermény-szárító hőképét mutatjuk

 

A minden szempontból indokolatlan hevítés nem csupán energiaveszteséget okoz, hanem a beltartalmi értékek is romlanak, a kukoricaszemek megrepedeznek a hirtelen növekvő belső nyomás hatására. Sok törtszem és fehér liszt mindenütt, erről ráismerhet a problémára.

A reklámok alapján akar dönteni?!

Ha a reklámokat vesszük alapul, mit gondol a kedves olvasó, van különbség a két szárítóról kommunikált fajlagos energiafelhasználási érték között? Szerepel, hogy „korszerű”, vagy a „kíméletes szárítás” az előnyök felsorolásában?

Egészséges odafigyeléssel szem előtt kell tartanunk azt is, hogy a szemestermény-szárítás tűzveszélyes technológia! Fogadja fenntartással, ha azt hallja, vagy olvassa, hogy ilyen, vagy olyan okból a gyulladás veszélye már a múlté. Alázattal kell megközelítenünk a kérdést. A folyamat teljes kontrolljával, a szárító optimalizálásával, határozott szakszerű beavatkozással, pl. indokolt esetben gyors leürítéssel, jelentősen tudjuk csökkenteni a tűzveszélyt, -ezzel minimalizálva a károkat-, teljes mértékben kizárni azonban nem! Hamis biztonságérzetre nincs szüksége, mérési adatokra, információkra, jól képzett, szakszerűen, hatékonyan intézkedni tudó kezelőkre igen.

A kukorica minősége és az értékesítés

A raktár feltöltése és a kitárolás során is mozgatni kell a kukoricát, sok törtszem keletkezik a hirtelen hevítéstől megrepedt kukoricából (1. ábra bal oldali hőkép) és sok liszt, ami a rakodáskor az egész járműszerelvényt beteríti. A törtszem igazán jó táptalaj a mikroorganizmusok számára, ezek között számos toxintermelő is akad, nehezítve a raktározást és az értékesítést.

2. ábra A hirtelen hevítés hatására keletkezett repedések a kukoricán
2. ábra A hirtelen hevítés hatására keletkezett repedések a kukoricán

 

Praktikus tanácsok szárító beruházáshoz

– Számolja ki a szükséges teljesítményt. Az ajánlatokat ennek megfelelően kérje a szárító gyártóktól, 80-90 C° belépő szárítóközeg hőmérséklettel számolva. Kössön ki nagy összegű, jogilag érvényesíthető garanciát arra, hogy az ajánlatban megadott teljesítményt, az előre rögzített körülmények fennállása esetén teljesíteni fogja a berendezés. Ugyanígy érdemes a fajlagos energiafelhasználásra vonatkozó adatra is garanciát beszerezni az ajánlatok mellé.

– Ellenőrizze, hogy a kiválasztott terület alkalmas-e hatósági és egyéb szempontokból? Elérhető távolságban vannak-e a közművek? Gáz, villany, víz és szennyvízkezelés, ezeket is meg kell terveztetni, a vezetékek kiépíttetése a telephelyig a tulajdonos feladata, költsége.

– Zöldmezős beruházás esetén, azaz amikor gyakorlatilag semmi sincs még a területen, nem elég a szárítóra és a technológiához tartozó gépekre vonatkozó ajánlatokat bekérni. Nagyon gyakran előfordul, hogy az ajánlattevők egyszerűen nem sorolják fel az ajánlatban nem szereplő, alapvetően fontos tételeket, mint a közművek – gáz és elektromos tervek, térvilágítás, vízbevezetés -, hídmérleg, mérlegház, úthálózat, térbeton, szociális létesítmények, vízellátás, szennyvízkezelés, tűzivíz tároló, labor, iroda, kerítés stb. engedélyes és kiviteli terveinek elkészítése, a felsoroltak megépítése. Ezzel látszólagos ár előnyt érhetnek el a komplett ajánlatra törekvőkhöz képest, így az is előfordulhat, hogy éppen ezért nyerik el a megbízást. A gazda, esetünkben a beruházó később szembesül azzal, hogy sok tízmilliós kiadás vár még rá, amit már nem tud a pályázatába sem bevonni. Az elkészült beruházás feletti elégedett örömöt hosszú évekig elhúzódó pereskedés homályosíthatja el. Úgy korrekt, ha itt megjegyezzük, hogy tisztelet a kivételnek, mert láttunk olyan ajánlatokat is, ahol felsorolják, mire adtak ajánlatot és mire nem tértek ki az ajánlatban, ám fontos tétel a költségek között.

Megoldás lehet, ha szakértő segítségét veszi igénybe, illetve precízen megfogalmazott igény alapján, mindenre kiterjedő helyszínrajzot és engedélyezési terveket készíttet.

Azt terveztessen, építtessen, amit és ahogyan szeretne, ne hagyja magát lebeszélni racionális elképzeléseiről, ne típustervekből válogasson!

– Helyszínrajz, a tervezett technológiai kapcsolódások leírásával, amiben a tulajdonos összes elképzelése összpontosul, ez az alapja az engedélyezési terveknek és ez alapján praktikus ajánlatot kérni a beszállítóktól.

– Építészeti és a technológiai tervek, az engedélyezési tervekre épülnek. Ebben már a kiválasztott építészeti, technológiai megoldások, gépegységek szerepelnek. Legvégül a kivitelezők kiválasztásához és a megvalósításhoz nélkülözhetetlen kiviteli tervek következnek. Ha eddig eljut, elegendő információja lesz – ha közben a referenciákat is ellenőrzi- ahhoz, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, kivitelezőket, akikkel együtt akar dolgozni.

Ha referencialátogatásba kezd, kérjen konkrét számadatokat a kukorica szárításakor alkalmazott belépő hőmérsékletre, naponta beszállított tömegre, nedvességtartalomra, teljesítményre vonatkozóan és nézzen be a raktárba, hogy poros, repedezett-e a kukorica. Ha drága autót veszünk, megnézzük a fogyasztási adatot nem csak a költség, hanem a környezeti szempontok miatt is, a sokkal értékesebb szárítónál meg nem? Fontos az 1 kg víz elpárologtatásához felhasznált MJ érték, azaz a fajlagos energiafelhasználás meghatározása, ehhez egy letölthető táblázatot ajánlok, nedvesebb és szárazabb évekre is érdemes kiszámolni: http://www.termenyszaritas.hu/fajlagos-energiafelhasznalas-kalkulator/

A nedvességmérést sem szokás megemlíteni az ajánlatokban. A precíz munkához 0.01% pontosságú nedvességmérés kell akkor is, ha azt állítják, hogy automatikus a szárító. Nagyon sok pénzt veszíthet, ha a kombájnok vezényléséhez használatos nedvességmérőt akarja a szárítónál is használni csak azért, mert olcsó. A pontatlanul meghatározott nedvességtartalom mindig túlszárításhoz vezet.

– Pályázat esetén az eddig felsoroltak logikus összhangja fontos, nem lehet a folyamat gyorsítása érdekében tucat tervet beadni, mert ha engedélyezik, attól már nem térhet el a továbbiakban, saját igényeinek nagy része így ki fog szorulni.

Célravezető stratégia, hogy mire a pályázati lehetőség megnyílik, a kész tervek, kivitelezői ajánlatok, előkészített szerződések már az asztalon legyenek. A közbeszerzés során még kedvező irányú változtatásokat elérhet. Így tudja a pályázati pénzt a legjobban hasznosítani, hogy gyors ütemben az és úgy valósuljon meg, ahogy elképzelte, a tervezett költségkeretben.

– Szakmai kontroll a beruházás során. Az ezzel a feladattal megbízott szakember az előkészítési, tervezési folyamaton keresztül, – a szerelést is beleértve- a precíziós szárításra jellemző alapvető feltételek kialakítását tartja szem előtt. Arra törekedve, hogy a termény a teljes folyamatban a fókuszban álljon és az elkészült technológia részleteiben és egészében optimális legyen, bosszantó és energiafaló hibáktól mentes.

3. ábra Mérhetetlen mennyiségű liszt a szárító belsejében
3. ábra Mérhetetlen mennyiségű liszt a szárító belsejében

 

Ha mire olvassa a cikkünket már megépült és üzemeltette is az új szárítót, de bizonyos tapasztalásokra, furcsaságokra, a szárítás során feltűnő jelenségre nehezen talált elfogadható magyarázatot, például erősen lisztes (3. ábra), porol a termény rakodás közben, vagy nem tudott két egyforma nedvességtartalom értéket mérni egymás után, esetleg sokallja a gázfogyasztást nyugodtan jelezze, válaszolunk. Új akciónk a lap olvasóinak, ha erre a cikkre hivatkozik, ingyen átvizsgáljuk a szárítóját, alkalmas-e, vagy alkalmassá tehető-e a precíziós szárításra.

Speiser Ferenc, a precíziós szárítás szakértője, a Videokontroll tulajdonosa

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ne rontsa el értékes terményét hibás szárítással... A WAXY kukorica értékesebb, mint a takarmánykukorica, ezért azok a termelők, akik képesek teljesíteni a magasabb agrotechnikai követelményeket, vélhet...
Amit a gabonaszárításról mindenkinek tudnia kell... Elkezdődött a szárítási szezon, amikor is számos gazdaságban már élvezhetik a szárítón sikeresen végrehajtott optimalizálási folyamat előnyeit. A prec...
Óriáscéggel kötött együttműködési megállapodást az... A KITE Zrt. hosszú évek óta a mezőgazdaság egyik kiemelkedő szereplője, kínálati palettájában számtalan, mezőgazdasággal kapcsolatos termék szerepel. ...
Ilyen egy szárítótűz testközelből A szárítótűz természete címet is adhatnánk írásunknak, melyben egy megtörtént tűzeset eseményeit igyekeztünk rögzíteni, adatokkal, fotókkal alátámaszt...
A szárítótűz elkerülhető, elmondjuk hogyan A szárítótűz természete címet is adhatnánk írásunknak, melyben egy megtörtént tűzeset valós eseményeit igyekeztünk rögzíteni, adatokkal, fotókkal bemu...
Precíziós szárítás – a szárítóoptimalizálás ... Cikksorozatunkban már foglalkoztunk a precíziós szárítás feltételeivel, és a megvalósítás módjával. Most egy konkrét gabonaszárító optimalizálás előtt...