NAK együttműködések, tojás és tej árak alakulása foglalkoztatja a mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködési megállapodásokat kötött; erős a magyar vízügy nagyhatalmi pozíciója; a tojásé nem, de a tej alapára nőhet; jók a gyümölcsök terméshozam kilátásai; új biobor fajtát mutattak be. A részletekért olvassa el agrárhír-összefoglalónkat!

A Magro.hu piactéren a kaktusz választék nagy jelenleg
A Magro.hu piactéren a kaktusz választék nagy jelenleg

Az egyre melegebb és szárazabb nyári napok tavaly is sok tűzesetet eredményeztek a mezőgazdaságban. A tendencia megállítása érdekében a NAK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a héten megállapodást kötött együttműködési tevékenységükről. Ezáltal közös továbbképzésekkel, gyakorlatokkal, helyszíni bejárásokkal hatékonyabbá tennék a mezőgazdasági létesítményekkel, aratási, betakarítási tevékenységekkel összefüggő tűzesetek megelőzését (pl: felmérik a leginkább veszélyeztetett létesítményeket). Mindezt oly módon, hogy tájékoztató és figyelemfelhívó anyagokat dolgoznak ki (pl: kiürítési tervek), melyekhez a NAK tagjai hozzáférhetnek. Emellett megállapodás született a NAK és a Dísznövény Szövetség és Terméktanács között is, mellyel a dísznövény ágazat fejlesztését támogatnák, versenyképességét javítanák. Becslések szerint legalább 35-40 milliárd forintos árbevételt biztosít a dísznövények termesztése éves szinten (ez megduplázható lehetne), melyet jelenleg 2500-3000 hektáron művel több ezer család.

Hírek szerint tovább erősödött hazánk vízügyi nagyhatalmi pozíciója. Bár a tavalyi áradásokkal szemben is megfelelően védekeztünk, a szárazságból adódóan nagy küzdelem folyik a mezőgazdasági területeken. Az elképzelések szerint az új vízstratégia jelenthet megoldást a problémára, amelyben az öntözővíz a gazdák számára ingyenes lenne. A vízkormányzáshoz szükséges víztározók és országos szinten 103.000 km hosszúságú vízügyi létesítmények rendbehozatala már folyamatban van.

Termékpiaci információk

A tyúkokat szabadon tartani nagy költséget róna a tenyésztőkre
A tyúkokat szabadon tartani nagy költséget róna a tenyésztőkre

A kontinens túltermelése és a karácsony óta felhalmozott készletek, az alacsony árú import és a jelentős méreteket öltő fekete piac együttes hatását a közelgő húsvéti ünnep sem lesz képes tompítani – a tojás nyomott ára (M-es 18-20 Ft/db, S-es 3-4 Ft-al olcsóbb) nem fog nőni a kiemelt időszakban sem a gazdák szerint. Az ágazat kifehérítése nagy segítséget jelentene, a jelenlegi 3,2-3,4 millió tojótyúk állomány (mely folyamatosan csökken, mivel a tenyésztők a válság miatt inkább levágásra ítélik az állatokat) 5-6 millióra növelhető.

A tej alapárának növekedése várható az átmeneti kínálatbővülés eredményeként a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint: 99 Ft-tól 103 Ft-ra nő a kg-onkénti ár 2014.04.01 és 2015.03.31 között. A terméktanács a dömpingárak alkalmazásától, a diszkriminatív árképzéstől, és a tisztességtelen magatartástól is óva inti a piac szereplőit. A 2014/15-ös kvótaév I. negyedévére 102 Ft/kg-os árat becsül a tanács.

Bár a kora tavaszi jó idő a gyümölcsösök előrehaladottabb fejlődését eredményezte, a tél csapadékhiány miatt öntözésre, a nagyszámú kártevők miatt pedig fokozott növényvédelemre lesz szükség. Mindezek ellenére jónak ígérkezik a terméshozam az idei évet illetően.

Már virágzik a szilva, barack és cseresznye, hamarosan az alma is
Már virágzik a szilva, barack és cseresznye, hamarosan az alma is

 

Új bioborfajta került bemutatásra, melyet a Mészáros-Borház Borászati Kft és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézete fejlesztett ki gyakori gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajtából. Az 1996 óta tartó visszakeresztezések nyomán készült fajta ellenáll a peronoszpórának és lisztharmatnak is, ám a további megfigyelés még 2021-ig is eltarthat.

 

Az agrárhír-összefoglaló az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Belföldi bruttó termelői árak a Budapesti Nagybani... Enyhén növekedett a Golden és Idared típusú almák ára a 21. hétre a Budapesti Nagybani Piacon. Az Idared ára 3 százalékkal emelkedett és elérte a 165 ...
Paradicsomból bor, narancsból pálinka A dél-szlovákiai Garam-völgyben található Palik László biogazdasága, ahol a hagyományos mellett különlegességeket is termelnek: paradicsombor és naran...