Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rész

Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milyen betegségek támadhatják meg szárnyasainkat!

Érdemes előre leszögezni, hogy a betegségek kezelését az állatorvosra kell bízni. A tünetek gyors felismerésével viszont időt nyerünk, hogy előbb megkezdődhessen a kezelés.

4 főbb csoportba sorolhatók a tyúkbetegségek:

  • fertőző betegségek (vírusos és baktériumos)
  • élősködő okozta megbetegedések
  • gombák okozta megbetegedések
  • egyéb betegségek

Elsőként nézzük, hogy mik a tünetei a fertőző betegségeknek:

Atipikus baromfipestis esetén a tyúk étvágytalan, magas a láza, zöldes és híg az ürüléke. A megbetegedést azonnal jelezni kell az illetékes állategészségügyi hatóságnál! Az állatokat le kell vágni!

Így néz ki, ha hímlője van a tyúkunknak. Fotó: lah.de
Így néz ki, ha hímlője van a tyúkunknak. Fotó: lah.de

Ha szemölcsszerű csomókat (borsó vagy cseresznye méretű) találunk a taréjon, toroklebenyen, az orrlyukaknál, a füllebenyeken, vagy akár máshol a testen, akkor baromfihímlőről van szó. További tünet, hogy sárgás váladék rakódik a csőrre és a torokra. Csak az enyhén megbetegedett állatokat lehet gyógyítani. A fiatal jércéknek adható be a védőoltás.

A leukózis következtében a tyúkok lefogynak, taréjuk és toroklebenyük fakóvá, majd sárgássá válik. Nincs rá gyógymód.

Főleg rossz körülmények között tartott idős tyúkokra veszélyes a baromfigümőkór. Veszélyessége abban áll, hogy a szarvasmarhát, lovat, sertést is megfertőzheti. A beteg állatok lefogynak, taréjuk és toroklebenyük elhalványodik. Gyógyítása lehetetlen.

Az atipikus baromfipestishez hasonlóan a baromfikolera is bejelentés köteles! Szerencsére manapság már ritkán fordul elő. Bágyadtság, étvágytalanság, és vizenyős, részben véres ürülék jellemzi. Súlyos esetben légszomj és ízületi duzzadás is jelentkezhet. Gyors lefolyású, néhány óra vagy nap alatt pusztuláshoz vezet.

A tojáshéj elvékonyodik, vagy deformálódik a bronchitisz miatt. Fotó: lah.de
A tojáshéj elvékonyodik, vagy deformálódik a bronchitisz miatt. Fotó: lah.de

Csibéknél jelentkezhet léghiány, hörgés, tüsszögés, később váladék folyhat az orrból, lefogynak, tollazatuk borzas lesz (bronchitis). Jércéknél és fiatal tyúkoknál általában gond nélkül zajlik le a betegség, az elhullás kismértékű. Kezelés nincs, de vitaminokkal, antibiotikummal a kór kordában tartható.

A nevelés alatt elkövetett hibák (pl: nem megfelelő hőmérséklet) megbosszulhatják magukat például baromfitífuszként. A csibék legyengülnek, szárnyaikat leengedik, keresik a meleget, étvágytalanok, ürülékük sárgás-fehértől zöldes színűig bármilyen lehet. Odafigyeléssel megelőzhető a baj, de kezelésére nincs sok esély.

Bélgyulladást okozhat a rossz összetételű vagy romlott takarmány. Ezt azonnal cserélni kell, az új takarmányhoz faszenet kell keverni, víz helyett kamillateát vagy mentateát kell adni, és meleg helyre kell vinni az állatokat.

A betegség következtében a máj megnagyobbodik. Fotó: lah.de
A betegség következtében a máj megnagyobbodik. Fotó: lah.de

Az agyat és az idegeket támadja meg a Marek-féle tyúkbénulás. Tünetei: lógó szárny, bizonytalan, ingó járásmód, természetellenesen behajlított lábak, szürkészöld szem, csipkés szélű pupilla. Megelőző oltással lehet ellene védekezni.

Ha gennyes orrváladékozást, fej rázást, tüsszögést, légzési problémákat, hörgő és csipogó zörejeket, vagy az orrnyílás és szemek környékén duzzanatot észlelünk, akkor náthás a tyúkunk. 1-5 nap alatt lefolyik a betegség.

A kakasok párzása, a tyúkok szakszerűtlen vizsgálata vagy csipkedés miatt alakulhat ki a petevezeték-gyulladás. Kezelése nem lehetséges, ezért érdemes a megelőzésre (tiszta, élősködőktől mentes fészekalom) figyelmet fordítani.

Folytatásunkban az élősködők és gombás fertőzések okozta tünetekről olvashat.

Forrás: Beata & Leopold Peitz – Tyúktartás

Ha lemaradt az első részről, itt elolvashatja:

I. rész,

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rés... Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tün...
Hogyan védjük meg állatainkat télen? Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stesszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási visz...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész... Most, hogy már mindent tudunk arról, hogy néz ki az egészséges tyúk, és hogyan ismerhető fel, ha valamilyen betegség kínozza, nézzük meg, hogy milyen ...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...