Gyakorlati ismeretek paprikatermesztőknek

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent „A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyve” című szakmai kiadvány. Elsősorban gyakorlati ismeretekkel kívánja segíteni a paprikatermesztőket a tudásanysg. A kiadványt cikkünkön keresztül is elérheti. 

A kutatásfejlesztéssel, oktatással és szaktanácsadással foglalkozó, a zöldség-gyümölcs ágazatban működő TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft., a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával jelentette meg a „A Szentesi paprika termesztési és minőségbiztosítási kézikönyve” című szakmai kiadványt. A szakértői munka a „Szentesi Paprika” sajátos magyar termesztéstechnológiájához, valamint a földrajzi árujelző oltalom eredetmegjelöléséhez (OFJ) kapcsolódik.

Az utóbbi években észrevehető fejlődés indult meg a paprikatermesztés technikai és technológiai gyakorlatában. Ezt bizonyítja a csökkenő termőterület és az ennek ellenére növekvő előállított mennyiség. Új követelmények fogalmazódtak meg a termelők felé: a fenntartható, környezetkímélő integrált termesztés, amely minden alternatív eszközt felhasznál a természet és az emberi egészség megőrzése érdekében. Vegyszeres védekezést a legvégső esetben használ, akkor is a lehető legkisebb környezetterheléssel. A biológiai védekezés módszerei rohamosan fejlődnek, a tapasztalatokat időszerű ismét összegezni, rendszerezni.

A kézikönyv borítója
A kézikönyv borítója

 

„A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyve” szakmai kiadvány elsősorban gyakorlati ismereteket kíván közvetíteni a paprikatermelő kisgazdaságok számára felhasználva a legújabb technológiai kutatási eredményeket. A kiadvány gyakorlati, mindennapos használatát segíti a kézikönyv, a legalapvetőbb számítási technikák példaszerű bemutatása a tápanyag-előállítás, öntözés és klímaszabályozás vonatkozásában. A gazdálkodási napló vezetésére alkalmas betétlapok segítik a gazdálkodók adatnyilvántartását, a napi megfigyelések rögzítését, feldolgozását és így a rendszeres gazdasági számítások elvégzését. Az eredetvédett termék előállításának gyakorlati ismeretein túl a kiadvány szólni kíván a felhasználókhoz is: a marketing és kereskedelmi szakemberekhez, kiemelve a termék értékeit és promóciós lehetőségeit. Az érdeklődő fogyasztók is tájékozódhatnak a földrajzi eredetvédelem jelentőségéről, a háttérben lévő minőségi áruelőállításról, -kezelésről és nyomon követhetőségről; egyszóval az élelmiszer-biztonságról és a termék egészségmegőrző tulajdonságairól is.

A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. a kiadványt a nagyközönség előtt az idén harmadik alkalommal, 2014. augusztus 29-én Szentesen megrendezésre kerülő a „Magyar Paprika Napja” szakmai rendezvényen mutatja be részletesen.

„A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyve” IDE KATTINTVA érhető el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi zöldségek brutt... A Kecskemét Nagybani piacon a szabadföldi Desire burgonya ára csökkent 10 százalékkal, a 22. héten 100 forintba került kilója. A Condor szabadföldi b...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi zöldségek ... A Rozella szabadföldi burgonya ára a Fehérvári piacon 128 forint/kilogramm, míg a Fény utcaiban 149 forintot kérnek el kilójáért. A primőr újburgonya...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi zöldségek ... 5-10 százalékkal csökkent a belföldi zöldségek többségének termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon a 24. héten, de volt ami drágult. A részleteket az...