Családi programok Gyermeknapra – Frissítve!

1931 óta ünnepeljük a gyerekeket május végén Magyarországon. Akkoriban még gyermekhétnek hívták. 1950 óta azonban már „csak” 1 napról beszélünk, mint Gyermeknap, május hónap utolsó vasárnapján. Az általános közvélekedés mellett ez a nap nem csupán a gyermekek szórakoztatásáról szól, hanem jogaikról és sajátos világukról is. A számtalan programlehetőség közül, íme néhány a gyerekek körében igen kedvelt, és a mi szívünkhöz is közel álló, állatokkal kapcsolatos helyszínekből, programokból.

Idén május 25-e az év 5. hónapjának utolsó vasárnapja, azonban nem mindenhol egységesen ekkor tartják majd a gyereknapi programokat. Lesz, ahol május 31-én is találhatunk elfoglaltságot, de egész éves programlehetőségeket is gyűjtöttünk az ország egész területéről.

Pest megye

Budakeszi Vadaspark – május 25.
Immár két állatsimogatóval várja az érdeklődőket a vadaspark Budakeszin. Vasárnaponként, így május 25-én is, 12:00-kor és 14:00-kor Állatijó bemutatókkal szórakoztatják a látogatókat. Ezen a napon a bemutató címe: Hazánk-házunk madarai. Hétvégén kisállatsuli 10, 11 és 13 órakor.

2092, Budakeszi 0210/12 hrsz. (GPS: 47.521923 / 18.935854)
Tömegközlekedéssel: 22, 22A vagy 222-es busz Szanatórium nevű megállója

Bárókút Lovastanya és Állatsimogató
Állatparkjukban házi és egyéb egzotikus állatokkal is meg lehet ismerkedni, és számos programlehetőség is elérhető. Részt lehet venni egy vadregényes lovastúrában, vagy lovaskocsizásban.

Aida és csikója is várja a látogatókat
Aida és csikója is várja a látogatókat a Lovastanyán

 

2634 Nagybörzsöny, Szécsényi utca

Bodor Major
Őshonos állatparkkal találkozhatunk Tahitótfaluban, ami a magyar vidék állatait mutatja be. Szürkemarha, cigája, gyöngytyúkok, kecskék, rackák és mangalicák láthatók. A szelídebb állatokat meg is lehet simogatni. Tavasszal, a kisállatok születése miatt kifejezetten ajánlott a part meglátogatása, kisbárányt, kiskecskéket, nyuszikat, kiscsikókat is lehet simogatni. Az idelátogatóknak gyalog, lovas kocsin vagy ökrös szekéren is lehetőségük van a park megtekintésére.

2021 Tahitótfalu, Bodor Major, Hrsz. 091.
GPS: N47°46′-E19°6′

Nógrád megye

Seholsziget Élménypark – május 24-25.
A Gyémánt zenekar szombaton és vasárnap is egész napos műsorral mulattat. Fellép Banda Pál cimbalom művész a Szent Ferenc kupolában. A MACI konyha sok meglepetéssel készül gyermekeknek, szülőknek is egyaránt. Emellett egész hétvégén kézműves foglalkozások, íjászat, lovaglás, lovaskocsizás, kisvonatozás, korosztályos játszóterek, kincskeresés, állatsimogató és népi játékok is várják a gyermekeket.

2610 Nőtincs, Diófa u. 41.

Állatsimogató is várja a gyerekeket
Állatsimogató is várja a gyerekeket

 

Zala megye

Fenyvespuszta – egész évben
Az állatsimogatóban racka juhok, mangalicák, magyar merinó juhok, magyar tarka szarvasmarhák, baromfik, lovak és szamarak is simogathatóak.

Balatonmagyaród, Fenyvespuszta, 8753
GPS: É 46.614574; K 17.1803

Baranya megye

Élménybirtok, Bikal – május 31.
Szinte felsorolhatatlanul sok és változatos programmal várják a bikali birtokon a látogatókat május utolsó napján. Labirintus, solymászbemutató, Bikali Hőspróba, lovagi torna. Szélsőséges időjárás esetén javasolt telefonon érdeklődni, a 36-72-459-546-os telefonszámon.

7346 Bikal, Rákóczi u. 22.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Szőlőszem Farm – egész évben
Állatsimogató, kisállatkert, játszótér, pónilovaglás, minigolf és élményfürdő várja az egész hétvégén pihenni vágyókat. A fürdőt napijeggyel is lehet látogatni.

Tiszaszőlős, Dózsa György út 19.

Veszprém megye

Sobri Jóska Élménypark – egész évben
1 napra, de akár ottalvós programokhoz is kiváló helyszín a veszprém megyei élménypark. A számtalan játéklehetőség mellett az állatsimogatóban őzgida, kecske, birka, csüngőhasú malac, nyúl, tyúk, kacsa és liba is megtalálható.

8446 Kislőd, Vashámor
GPS: É 47.13134° K 17.62893°

Komárom-Esztergom megye

Dunaszentmiklósi Állatpark – egész évben
Állat- és szabadidőpark, de ki lehet próbálni a quadozást és az úgynevezet paraszt golfot is. Találkozhat Paulával (magyar tarka marha), Bimbóval (szürkemarha), a 3 testvér kecskegidával, és két merinói juhval.

Dunaszentmiklós, GPS: N 47.70480, E 18.37117

Győr-Moson-Sopron megye

Fertőrákosi Kirándulás – egész évben
A gazdaság tulajdonosa – Dr. Tóka József – az állatokat saját kedvtelésére tartja, és ezt az örömöt szívesen osztja meg az ide látogatókkal, turistákkal. Védett, őshonos magyar állatokkal találkozhatunk az állatsimogatóban (ló, szamár, kecske, mangalica, szürkemarha, bivaly és rackajuh). A területen játszótér, büfé, ingyenes parkoló várja az ide látogató vendégeket.

9421 Fertőrákos, Meggyesi út

Városnéző kisvonat a Nemzeti Parkban
Városnéző kisvonat a Nemzeti Parkban

 

Fejér megye

Fertőzug Szabadidőpark – egész évben
Simogatható kisállatok (pl. nyuszik, tengerimalacok), simogató háziállatok (pl. bárányok, kecskék, póniló, törpe vietnámi disznó), simogatható vadállatok (pl. őz, szarvas), hagyományos magyar baromfiak (pl. némakacsák, libák, kopasznyakú tyúkok, gyöngytyúkok, pulykák), egzotikus állatok (pl. díszfácánok, díszkacsák, díszgalambok, páva, nagy marák), szabadon élő állatok (pl. békák, siklók, fecskék, gémek, kócsagok, gólyák, vadlibák).

Székesfehérvár, Börgöndpuszta, Tó sor
GPS: 47°10’02” 18°31’34”

Somogy megye

Szarvasfarm – egész évben
Főként vadállatok parkjaként ismert a hely, de magyar szürke szarvasmarha, magyar racka juh, bivaly, magyar parlagi szamár, magyar parlagi kecske is megtalálható.

7475 Bőszénfa, Malom u. 3.

Heves megye

Tisza-tavi Ökocentrum – egész évben
A név ellenére nem csupán halak, és víz közeli madarak élnek a parkban, racka juhot, mangalicát is lehet látni a nyitott részben. A toronyból pedig csodás kilátás nyílik a környékre.

3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

Hajdú-Bihar megye

A Kilenclyukú híd közelében két állatpark is nyitva áll az állatbarátok előtt, melyek gyermeknapon is várják az érdeklődőket.

Hortobágyi Madárpark – május 24-25.
Az ország madárkórházaként is ismert hortobágyi mentőállomás egyben madárparkként is funkcionál. Amellett, hogy megtekinthetőek a sebesült, és gyógyuló madarak, időről-időre állatbemutatóval is kedveskednek a látogatóknak. Egész hétvégén ingyenes idegenvezetés, filmvetítés, madárshow, ügyességi vetélkedők is lesznek. Fényképezkedni is lehet majd ragadozó madarakkal.

4071 Hortobágy, Petőfi tér 6.
GPS: 47°34’52,04 N;  21°09’09,73 E

Pusztai Állatpark – egész évben
Két-három hónapos fekete- és hortobágyi racka-, cikta-, és gyimesi racka bárányokkal, és pirifülü kiskecskékkel is találkozhatnak az ide látogatók. Emellett láthatóak erdélyi kopasznyakú tyúkok, parlagi kecskék és szamarak, rackák és mangalicák, hucul lovak, magyar szürke marhák, dagonyázó házi bivalyok. Az állatsimogatóban zoo-csemegével etethetőek bárányok, kecskegidák, szamarak, szamárcsikók.

Hortobágy, Tiszafüred felől a Kilenclyukú híd előtt jobbra 1000 méter, Debrecen felől a Kilenclyukú híd után egyből balra 1000 méter.

GPS: 47.580303, 21.139087

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!