Általában a gazdák akkor nyugodtak, ha éppen a környéküket még nem érte különösebb káresemény. Ez pedig nem racionális gondolkodás, mert a felmelegedés nyomán exponenciálisan nő a károk lehetősége és a kikelt növények is egyre érzékenyebben reagálnak a viharokra vagy éppen a jég károsító hatására.

Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, az Agrisk.hu vezetője

Surmann Árpád, agrár- és növénybiztosítási szakértő, az Agrisk.hu vezetője

A legnagyobb hiba, amit Ön elkövethet….

……ha megvárja, míg beadja a földalapú támogatási kérelmét a falugazdásznál és csak ezt követően kalkulálja ki a biztosítást a már négyzetméter pontosságú területi adatokkal. Ugyanis a károk bekövetkezésének esélye nem az Egységes Kérelem beadásának utolsó időpontját követően ugrik meg, hanem már korábban is nagy mértékben fennáll.

Ami még nagyon fontos,

….hogy a támogatási kérelmében jelölje vagy jelöltesse azt az igényt, hogy kéri az állami támogatást a növénybiztosításához. Ennek hiányában elesik körülbelül az éves díj 40-60%-ának megfelelő mértékű automatikus pénzvisszatérítéstől. Ha ezt elmulasztja, vagy a kérelem készítője elsiklik e kötelezettség felett, akkor a szabály szerint elesik a támogatástól. Aki bizonytalan, hogy köt-e vagy sem, annál sincs probléma, mert a felesleges jelölést nem követi szankció.

Akkor se nyugodjon meg feltétlenül,

ha Önnek folyamatos szerződése van és már fizetett is, mivel annak a növénynek kell szerepelnie a tavalyi biztosításában, amit az idén is termeszt. Tehát például az elmúlt év biztosításába vont őszi búza nem szolgáltat fedezetet az idei durum búzájára, és akkor sincs biztonságban, ha a jég mellé az idén kiválasztja a vihar vagy egyéb térítést is és azt éppen későn teszi meg.

Ennek megfelelően az időtényező az egyik legfontosabb eleme a kötési folyamatnak, amit lehet előre hozni, rövidíteni és egyszerűbbé tenni. Ezt a lehetőséget adja meg az Agrisk.hu növénybiztosítási portál felülete, ahol gyorsan végig tud vinni egy kötést és szerződésre válthatja a biztosítási igényét. A biztosításkötő portál további nagyszerű megoldása a Kárszimulátor funkció, amivel tesztelheti a biztosítókat (!), hogy mennyi pénzt fizetnének egy adott kár kapcsán.

Így ne habozzon! Ne várjon senkire, mert hivatalosan a biztosítók május 31-ével lezárják a kötési lehetőségeket, másrészt számoljon a várakozási időkkel is!

Szerző: Surmann Árpád, Agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő

(x)

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről,
támogatásokról, rendeletekről!

Név:

Email cím:

A Feliratkozás gomb megnyomásával elfogadom az ÁSZF-et és az Adatkezelési Szabályzatot.