A Kenyér világnapja (okt. 16.) alkalmából milyen más recepttel is szolgálhatnánk, mint egy isteni házikenyérével. Az elkészítése a pihentetés miatt 2 napot vesz igénybe, de az eredmény garantált siker! Nézzük, mi sül ki ebből!
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2 kiskanál só
- 5 g szárított élesztő
- 4 dl víz
- opcionális: 5 evőkanál ropogós, sült hagyma
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat keverjük össze, és öntsük hozzá a langyos vizet, majd dolgozzuk össze. Tiszta konyharuhával letakarva kelesszük estétől másnap reggelig. Reggel tegyük be a kenyérsütő edényt a sütőbe (pl: jénait fedéllel) és állíítsuk be a sütőt a legmagasabb fokozatra. Közben egy erősen lisztezett tálcára borítsuk ki a kenyértésztát, hajtogassuk össze jobbról-balról-alulról-felülről. Egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni annyi ideig, míg a sütő eléri a maximum hőmérsékletet (sütőtől függ, de számoljunk fél órával). Az immár tűzforró fedeles jénait óvatosan, fogókesztyűvel kivesszük a sütőből, beletesszük a tésztát, majd vissza rá a fedőt, és a sütőbe tesszük fél órára. Ha a fél óra letelt, vegyük le a fedőt, és süssük további 25-30 percet.
Tipp! |
Próbálja ki úgy, hogy apróra vágott lilahagymát tesz a tésztába, és úgy süti ki. Az íze valóban rendkívüli lesz! |
A receptet köszönjük ezúton is kollégánk édesanyjának!