A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni a készülődésnek… Vigyázat, karácsonyig biztosan elfogy!
Hozzávalók (2 rúd beiglihez):
- tészta
- 1 tojás
- 40 dkg liszt
- 15 dkg vaj (vagy 13 dkg zsír)
- 1 dl tej
- élesztő
- csepp só
- 1 dl tejföl
- kenéshez: tojássárga
mákos töltelék
- 15 dkg cukor
- 1-2 dl tej
- pici Rama margarin (0,5 cm)
- 20 dkg mák
- fél citrom (annak reszelt héja)
- pár kanál almalekvár vagy 1-2 hámozott reszelt alma
- ízlés szerint 5 dkg mazsola
diós töltelék
- 15 dkg cukor
- 2-3 evőkanál tejföl
- 20 dkg darált dió
- fél citrom (annak reszelt héja)
- pár kanál almalekvár vagy 1-2 hámozott reszelt alma
- ízlés szerint 5 dkg mazsola
Elkészítés
Mákos töltelék
A cukorból, tejfölből készült szirupban, pici Rama-val megfőzzük a mákot. Levesszük a tűzről, belekeverünk fél citrom reszelt héját, és az almalekvárt vagy a reszelt almát. (Tipp! Nagymamám tanácsa szerint, túl lágy a töltelék állaga, reszelt háztartási kekszet lehet bele tenni.) Ízlés szerint mazsolával is feldobható!
Diós töltelék
A cukorból, tejfölből készült szirupba belekeverjük a diót. Megfőzzük, majd a tűzről levéve beletesszük a citromhéjat és pár kanál lekvárt vagy reszelt almát. (Ide is lehet tenni ízlés szerint mazsolát!)
Mindkét tölteléknek ki kell hűlnie, mielőtt a tésztára kenjük.
A tészta
A tojásból, lisztből, vajból (vagy zsírból), a langyos tejben felfuttatott élesztőből, a sóból és tejfölből tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk, 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyságúra nyújtjuk, igazodva a tepsi méretéhez. A kihűlt töltelékkel megkenjük, szélein 1-2 cm-et kihagyva. Felülről befelé tekerjük, és gyengén zsírozott tepsibe fektetjük.
10 percig pihenni hagyjuk, majd tűvel pár helyen megszúrjuk, tojássárgájával bekenjük. Ezután újabb 10 percig pihentetjük, és még egyszer bekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Kommenteljétek bátran, kinél, mi vált be! 🙂