Miközben arról hallani folyamatosan, hogy túlkínálat van búzából, tudósok egy csoportja azon dolgozik, hogy hogyan javuljon a búza hektáronkénti termésátlaga. Ezzel szeretnék csökkenteni a világon egyre nagyobb méreteket öltő éhezést.
A búza az egyik legalapvetőbb gabonaféle, amelyet világszinten a gazdálkodók jelentős része termeszt. Élelmiszeripari szempontból kiemelten fontos növénynek tekinthető, alapvető élelmiszereink alapanyagaként szolgál. Szakértők szerint az egyre nagyobb mértéket öltő éhínség magasabb búzaterméssel orvosolható lenne.
Mivel a vetésterület már nem igazán növelhető, ezért a hektáronkénti termésátlagon kellene javítani. Ennek érdekében tudósok egy csoportja azon fáradozik, hogy a növényi DNS molekuláinak felcserélésével betegségekkel szemben jóval ellenállóbb, rossz időjárási körülményekhez alkalmazkodó fajtákat hozzanak létre, melyek magasabb hektáronkénti termésátlagot képesek produkálni.
A farminguk.com információi szerint az Earlham Intézet mintegy 2 millió font támogatást kapott a kísérletek azonnali megkezdésére. De nem csak az Earlham intézet, hanem világszerte több kutatóintézet is foglalkozik a búza termésének növelésével.