Éled a természet, ilyenkor gyakrabbá válnak a szabadban végzett tevékenységek. Nem árt azonban óvatosnak lenni, ugyanis a száraz aljnövényzet könnyen lángra lobbanhat.

Az idei télen nem volt hiány csapadékból, mégis, akár egy egyszerű, nem megfelelően elvégzett tűzgyújtás is komoly erdőtüzet okozhat. Ennek az az oka, hogy az utóbbi néhány hétben már ki is száradt a vegetáció, a száraz aljnövényzet pedig könnyen képes lángra kapni. Ennek elkerülése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium az ország egész területére tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely visszavonásig van érvényben.

Az erdőtüzek akár a mezőgazdasági területekre is átterjedhetnek

Az erdőtüzek akár a mezőgazdasági területekre is átterjedhetnek

 

A tilalom során tilos a tűzrakás az erdők és fásítások, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanok estében, valamint a kijelölt tűzrakó helyeken és a közút- és vasút menti fásításokban.

A Nébih sajtóközleménye szerint a tilalom visszavonása után is kiemelten fontos, hogy minden esetben kellő odafigyeléssel járjunk el tábortűz meggyújtása vagy eloltásakor. Mivel a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, a tűzgyújtási szabályok betartása. A gazdálkodók figyelmét külön felhívják arra, hogy a keletkezett növényi hulladékot égetés helyett inkább komposztálják. Ezzel elkerülhető az esetleges vegetációtüzek keletkezése és még tápanyagot is előállíthat az így gondolkodó gazda.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről,
támogatásokról, rendeletekről!

Név:

Email cím:

A Feliratkozás gomb megnyomásával elfogadom az ÁSZF-et és az Adatkezelési Szabályzatot.