Tavaly több kézikönyv is napvilágot látott a gazdák segítése érdekében. Ilyen volt például a nitrát gazdálkodói kézikönyv és a zöldítési kézikönyv. A mostani segédlet elsősorban a kistermelőket segíti és többek között a helyi termékek értékesítésében nyújt segítséget.
A sorban a kilencedik kézikönyv, amely a Helyi Termék Kézikönyv címet viseli, ezúttal a helyben termelt alapanyagokból hagyományos, az adott térségre jellemző eljárással készült élelmiszereket előállító és értékesítő gazdáknak szól.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legújabb kiadványának elkészítését az indokolta, hogy hazánk támogatja azt az európai uniós kezdeményezést, miszerint az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért is fontos, hogy a Magyarországon megtermelt termékeket itthon dolgozzuk fel és értékesítsük, ezzel is élénkítve a nemzetgazdaságot. Szakértők szerint ezzel hozzájárulunk környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez, és a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez is.
A kézikönyv bemutatja a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. Ehhez szorosan kapcsolódva részletezi a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabályait, valamint az élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt. A kézikönyvet IDE kattintva tudja elolvasni!
Forrás: nak.hu